„Batávok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Syp (vitalap | szerkesztései)
iw
a Link
1. sor: 1. sor:
A '''batavusok''' egy a törzsek közti viszályok miatt eredeti területéről elköltözött [[ókor]]i [[Germania|germán]] nép, amely elfoglalta a [[Rajna]] torkolatában lévő szigetet a Rajna, [[Vacalus]] és [[Mosa]] között. Emiatt a szigetet több forrás is insula Batavorumnak nevezi. A [[Római Birodalom|rómaiak]] szövetségesei voltak, nagyban segítették őket a germánok ellen vívott háborúikban. Lovasságuk [[Tacitus]] tudósítása szerint rendkívüli ügyességgel úszott át a folyóvizeken. A szabadságra vágyó szomszédos germán törzsek később bennük is felélesztették a szabadság iránti vágyat, kiváltképp hogy a rómaiak uralma a gyakori újoncsorozások és az egyre emelkedő adók miatt egyre elviselhetetlenebbé vált. A legnagyobb lázadásuk [[Claudius Civilis]] vezetésével [[Vespasianus]] idejében volt ([[69]] - [[70]]). A rómaiak a lázadást leverték ugyan, de a további adófizetés alól felmentették őket, és később is mindig kímélettel bántak velük. Nevezetesebb városaik voltak Arenacum vagy Arenatium (ma [[Arnheim]]), Batavodurum (ma [[Durstede]]), Lugdunum Batavorum (ma [[Leyden]]), Novimagus (ma [[Nimwegen]]) és Trajectum (ma [[Utrecht]])
A '''batavusok''' egy a törzsek közti viszályok miatt eredeti területéről elköltözött [[ókor]]i [[Germania|germán]] nép, amely elfoglalta a [[Rajna]] torkolatában lévő szigetet a Rajna, [[Vacalus]] és [[Mosa]] között. Emiatt a szigetet több forrás is insula Batavorumnak nevezi. A [[Római Birodalom|rómaiak]] szövetségesei voltak, nagyban segítették őket a germánok ellen vívott háborúikban. Lovasságuk [[Tacitus]] tudósítása szerint rendkívüli ügyességgel úszott át a folyóvizeken.
A szabadságra vágyó szomszédos germán törzsek később bennük is felélesztették a szabadság iránti vágyat, kiváltképp hogy a rómaiak uralma a gyakori újoncsorozások és az egyre emelkedő adók miatt egyre elviselhetetlenebbé vált. A legnagyobb [[batavusok lázadása|lázadásuk]] [[Claudius Civilis]] vezetésével [[Vespasianus]] idejében volt ([[69]] - [[70]]). A rómaiak a lázadást leverték ugyan, de a további adófizetés alól felmentették őket, és később is mindig kímélettel bántak velük. Nevezetesebb városaik voltak Arenacum vagy Arenatium (ma [[Arnheim]]), Batavodurum (ma [[Durstede]]), Lugdunum Batavorum (ma [[Leyden]]), Novimagus (ma [[Nimwegen]]) és Trajectum (ma [[Utrecht]])


==Források==
==Források==

A lap 2006. december 21., 12:48-kori változata

A batavusok egy a törzsek közti viszályok miatt eredeti területéről elköltözött ókori germán nép, amely elfoglalta a Rajna torkolatában lévő szigetet a Rajna, Vacalus és Mosa között. Emiatt a szigetet több forrás is insula Batavorumnak nevezi. A rómaiak szövetségesei voltak, nagyban segítették őket a germánok ellen vívott háborúikban. Lovasságuk Tacitus tudósítása szerint rendkívüli ügyességgel úszott át a folyóvizeken.

A szabadságra vágyó szomszédos germán törzsek később bennük is felélesztették a szabadság iránti vágyat, kiváltképp hogy a rómaiak uralma a gyakori újoncsorozások és az egyre emelkedő adók miatt egyre elviselhetetlenebbé vált. A legnagyobb lázadásuk Claudius Civilis vezetésével Vespasianus idejében volt (69 - 70). A rómaiak a lázadást leverték ugyan, de a további adófizetés alól felmentették őket, és később is mindig kímélettel bántak velük. Nevezetesebb városaik voltak Arenacum vagy Arenatium (ma Arnheim), Batavodurum (ma Durstede), Lugdunum Batavorum (ma Leyden), Novimagus (ma Nimwegen) és Trajectum (ma Utrecht)

Források

Ókori lexikon I–II. Szerk. Pecz Vilmos. Budapest: Franklin Társulat. 1902–1904.