„DNS (egyértelműsítő lap)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''DNS''' dezoxi-ribonukleinsav
A biológiai információ átadódását egyik generációtól az azt követő generációnak az [[RNS|örökítő anyag]] teszi lehetővé. A [[prokarióták]] és [[eukarióták]] genetikai információját hordozó anyag ([[genom]]) a DNS, vírusokban a genom lehet DNS vagy [[RNS]].
A DNS szerkezete lehetővé teszi az információ majdnem tökéletesen stabil tárolását, pontos megkettőződését és átadását. A DNS kémiai szerkezete magában rejti az [[evolúció | evolúcióban]] fontos szerkezetváltozás lehetőségét is. Az információ nemcsak a [[fehérje|fehérjék]] szerkezetére vonatkozik, hanem módot nyújt azok szintézisének mennyiségi és időbeli szabályozására is, így végső soron a [[sejt|sejtek]] csaknem valamennyi funkciója a DNS ellenőrzése alatt áll.
A fehérjék szerkezetére vonatkozó információ hárombetűs genetikai kód formájában tárolódik és adódik át. Az információáramlás iránya kevés [[retrovírus|kivételtől]] eltekintve: DNS-> RNS-> fehérje


=='''A DNS szerkezete'''==
=='''A DNS szerkezete'''==



A lap 2005. május 20., 14:37-kori változata

DNS dezoxi-ribonukleinsav

A biológiai információ átadódását egyik generációtól az azt követő generációnak az örökítő anyag teszi lehetővé. A prokarióták és eukarióták genetikai információját hordozó anyag (genom) a DNS, vírusokban a genom lehet DNS vagy RNS. A DNS szerkezete lehetővé teszi az információ majdnem tökéletesen stabil tárolását, pontos megkettőződését és átadását. A DNS kémiai szerkezete magában rejti az evolúcióban fontos szerkezetváltozás lehetőségét is. Az információ nemcsak a fehérjék szerkezetére vonatkozik, hanem módot nyújt azok szintézisének mennyiségi és időbeli szabályozására is, így végső soron a sejtek csaknem valamennyi funkciója a DNS ellenőrzése alatt áll. A fehérjék szerkezetére vonatkozó információ hárombetűs genetikai kód formájában tárolódik és adódik át. Az információáramlás iránya kevés kivételtől eltekintve: DNS-> RNS-> fehérje


A DNS szerkezete

A nukleinsavak nukleotid egységekből álló polimerek. A polimer építőkövei a DNS esetében adenin, timin, citozin, guanin. A polimer váza a nukleotidok foszfodiészter kötéssel egymáshoz kapcsolódó dezoxi-ribózrészeiből áll, a foszfodiészter kötés az egyik nukleotid cukor komponensének 3'OH-csoportja és a következő cukorkomponensének 5'OH-ja között található. A szerkezet változó része az egymás követő nukleotidok bázisainak a sorrendje, ez a bázissorrend határozza meg az információt.