„Orbitális repülés” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Fájl:ISS on 20 August 2001.jpg| thumb | right | A [[Nemzetközi Űrállomás]] összeszerelés közben a Föld körüli röppályán]]
[[Fájl:ISS on 20 August 2001.jpg| thumb | right | A [[Nemzetközi Űrállomás]] összeszerelés közben a Föld körüli röppályán]]
'''Orbitális űrrepülésnek''' (vagy keringési repülésnek) nevezzük azt az [[űrrepülés]]t, mely során az [[űreszköz]] olyan röppályára áll, melyen legalább egy kört megtesz a [[világűr]]ben a bolygó körül. A Föld esetében ehhez először szabadulási pályára kell állnia, mely a [[Apszispont|perigeum]] felett, a tengerszinttől körülbelül 100 km magasságban található (lásd [[Kármán-vonal]], a légkör és Világűr találkozásának egyezményes magassága). Ahhoz hogy az eszköz a keringési pályán maradjon, körülbelül 7.8 km/s sebességgel kell haladnia. A magasabban keringő objektumok [[keringési sebesség]]e lassabb, de a magasság eléréséhez nagyobb [[tolóerő]] szükséges.
'''Orbitális űrrepülésnek''' (vagy keringési repülésnek) nevezzük azt az [[űrrepülés]]t, mely során az [[űreszköz]] olyan röppályára áll, melyen legalább egy kört megtesz a [[világűr]]ben a bolygó körül. A Föld esetében ehhez először szabadulási pályára kell állnia, mely a [[Apszispont|perigeum]] felett, a tengerszinttől körülbelül 100 km magasságban található (lásd [[Kármán-vonal]], a légkör és Világűr találkozásának egyezményes magassága). Ahhoz hogy az eszköz a keringési pályán maradjon, körülbelül 7,8 km/s sebességgel kell haladnia. A magasabban keringő objektumok [[keringési sebesség]]e lassabb, de a magasság eléréséhez nagyobb [[tolóerő]] szükséges.


Az "orbitális űrrepülés" a szuborbitális repülés ellentéte; utóbbi esetben a repülés [[Apszispont|apogeum]] pontja eléri az Világűrt, de a perigeum pontja még túl alacsony.
Az "orbitális űrrepülés" a szuborbitális repülés ellentéte; utóbbi esetben a repülés [[Apszispont|apogeum]] pontja eléri az Világűrt, de a perigeum pontja még túl alacsony.

A lap 2011. november 17., 15:52-kori változata

A Nemzetközi Űrállomás összeszerelés közben a Föld körüli röppályán

Orbitális űrrepülésnek (vagy keringési repülésnek) nevezzük azt az űrrepülést, mely során az űreszköz olyan röppályára áll, melyen legalább egy kört megtesz a világűrben a bolygó körül. A Föld esetében ehhez először szabadulási pályára kell állnia, mely a perigeum felett, a tengerszinttől körülbelül 100 km magasságban található (lásd Kármán-vonal, a légkör és Világűr találkozásának egyezményes magassága). Ahhoz hogy az eszköz a keringési pályán maradjon, körülbelül 7,8 km/s sebességgel kell haladnia. A magasabban keringő objektumok keringési sebessége lassabb, de a magasság eléréséhez nagyobb tolóerő szükséges.

Az "orbitális űrrepülés" a szuborbitális repülés ellentéte; utóbbi esetben a repülés apogeum pontja eléri az Világűrt, de a perigeum pontja még túl alacsony.

Indítás

Jelenlegi tudásunk szerint a Földről csak olyan járművel lehet elérni a világűrt és keringést végrehajtani, mely rakétameghajtással rendelkezik. A keringési pálya eléréséhez a rakétának körülbelül 9.3-10 km/s sebességet (Delta-v) kell szolgáltatnia. Ez a szám elegendő a közegellenállás (egy 20 méter hosszú csurig töltött tankkal rendelkező jármű esetén a ballisztikai tényezővel együtt számolva ez az érték körülbelül 300 m/s), gravitációs vonzás (függ a rakéta égési idejétől illetve a röppálya és a kilövőeszköz részleteitől) leküzdéséhez, a keringési magasság eléréséhez és a vízszintes gyorsuláshoz.

A jelenleg egyedüli működőképes megoldás során a rakéta függőleges helyzetből kerül kilövésre, és néhány kilométer alatt gravitációs fordulót tesz. A következő lépésben, 170+ km magasságban a röppálya fokozatosan laposodik és vízszintessé válik (a rakéták eközben lefelé fordulnak, hogy fenntartsák a magasságot és a gravitáció ellen dolgozzanak) körülbelül 5-8 percig, míg a jármű a keringési magasságra ér. Jelenleg 2-4 fázis szükséges az elegendő delta-v eléréséhez.

Az olyan rakéták, mint a Pegasus rakéta kisebb méretű űrszondákat juttat a keringési pályára: a rakétát nem a Földről indítják, hanem egy 12 km-es magasságban szálló repülőgépről.

További technológiák, mint a hurok kilövés a rakéta alapú űrindítás alternatívájaként születtek: bár egyelőre csak elméleti síkon léteznek mivel egyetlen jármű sem készült még mellyel megkísérelték volna a keringési pálya elérését.

Stabilitás

Az légköri közegellenállás miatt instabilnak számítanak azok az objektumok, melyek alacsonyabban keringenek mint körülbelül 200 km. Ahhoz, hogy például egy alacsony Föld körüli pályán mozgó objektum keringését stabilnak lehessen ítélni, néhány hónapon keresztül tartania kell a mérvadó 350 km-es magasságot. Például 1958. február elsején az Explorer–1 űrszonda 358  kilométeres perigeummal állt keringési pályára.[1] Pozícióját több mint 12 évig megtartotta, míg végül 1970 március 30-án a visszatért a légkörbe és a Csendes-óceánba zuhant.

Az objektumok keringési viselkedése több tényezőtől függ, mint például a magasság, ballisztikai együttható és az űridőjárás jellege, mely hatással lehet a felső légkör szélességére.

Keringési pályák

A Föld körül háromféle keringési pályát különböztetünk meg:

Az asztrodinamika (más néven keringési mechanika) törvényei miatt a keringés egy bizonyos, nagymértékben rögzített síkban történik a Föld középpontja körül; az Egyenlítóhöz képest a szög változhat. A Föld a tengelye körül forog az eszköz keringése során, így az űreszköz viszonylagos mozgása illetve a Föld mozgása határozza meg hogy az űreszköz merrefelé látható az égbolton - ugyanígy a Föld mely része látható az űrhajóból. Amennyiben az űreszköz aktuális helyzetétől függőleges vonalat húzunk a Föld felé, ezzel meg lehet jeleníteni a földi követés pontját, így ezzel könnyedén magunk elé képzelhetjük az űreszköz jelenlegi helyzetét. Az egyik weboldalon valós időben lehet követni a Föld körül keringő jelenleg több mint 500 darab mesterséges űrszondát;a weboldal elérhető az alábbi linken.

Visszatérés

Mivel az orbitális repülés nagyobb sebességgel történik, mint a szuborbitális, így a légkörbe történő visszatérés sokkal bonyolultabb.

Még abban az esetben is ha csak egy feláldozható űrszondáról van szó, a legtöbb űrügynökség az irányított visszatérést részesíti előnyben, megelőzve hogy az űrszemét a földbe csapódjon így emberi életet és/vagy egyéb javakat veszélyeztessen. Továbbá a visszatérés másik jelentősége, hogy csökkentse a Föld körül keringő űrszemét mennyiségét.

Minden jármű vagy eszköz számára az elsődleges cél a visszatéréskor, hogy már a felsőbb légköri rétegekben kigyulladás és elégés nélkül a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a sebességét. Néhány esetben nem cél a földbe csapódás elkerülése, ezt földfékezésnek nevezzük. A levegőfékezés technikája lehetővé teszi, hogy a légköri súrlódás előidézze a szükséges fékezőerőt, mely az ereszkedési sebességet minmálisra csökkenti. Ahhoz hogy elhagyja az orbitális keringési pályát, az űrjármű bekapcsolja fékezőrakétákat, ezzel kerül szuborbitális röppályára.

A levegőfékezés során a visszatérő űrjármű olyan szögben érkezik, hogy a hőpajzsok érintkezzenek és védjék meg a járművet a légköri nyomás és a súrlódás által kialakuló magas hőmérséklettel szemben: ez a hőmérséklet a légkörbe hiperszónikus sebességel történő behatoláskor alakul ki. A hőenergia legnagyobb részét a jármű orrán található tompa hőpajzs szórja szét, így elkerülve, hogy a forróság a jármű testébe hatoljon. Mivel a szuborbitális repülések sokkal alacsonyabban történnek, így a visszatéréskor közel sem lép fel akkora hőenergia, mint az orbitális visszatérés esetén.

Lásd még

Források

  1. Explorer 1 - NSSDC ID: 1958-001A. NASA

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sub-orbital spaceflight című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások