„Jurogyivijek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.4) (Bot: következő módosítása: sk:Jurodivý
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: Automatikus szövegcsere (-Orosz Ortodox Egyház +orosz ortodox egyház)
1. sor: 1. sor:
A '''jurogyivijek''' az [[Orosz Ortodox Egyház]] intézményeről évszázadok során folyamatosan leváló [[szekta]] tagjai a [[14. század]]tól. Más terminusokkal "Krisztus bolondjai", "szent eszelősök". Az Ortodox Egyház több mint harmincat nyilvánított közülük szentnek. A jurogyivijek szegény és tökéletlen teremtmények akartak lenni, aki csak csúfolódásra és kegyetlen bánásmódra adnak okot. A Krisztus iránti alázatot a bűnös emberi lény önfeladásáig, önfelszámolásáig vitték, sokan közülük a vallás szerint eleve bűntelen állatok között akartak élni, állatcsoportokba vegyültek, több százan disznóólban laktak. Szent őrületüket sokan tisztelték Oroszországban évszázadokon át.
A '''jurogyivijek''' az [[orosz ortodox egyház]] intézményeről évszázadok során folyamatosan leváló [[szekta]] tagjai a [[14. század]]tól. Más terminusokkal "Krisztus bolondjai", "szent eszelősök". Az Ortodox Egyház több mint harmincat nyilvánított közülük szentnek. A jurogyivijek szegény és tökéletlen teremtmények akartak lenni, aki csak csúfolódásra és kegyetlen bánásmódra adnak okot. A Krisztus iránti alázatot a bűnös emberi lény önfeladásáig, önfelszámolásáig vitték, sokan közülük a vallás szerint eleve bűntelen állatok között akartak élni, állatcsoportokba vegyültek, több százan disznóólban laktak. Szent őrületüket sokan tisztelték Oroszországban évszázadokon át.


== Jurogyivijek irodalmi művekben ==
== Jurogyivijek irodalmi művekben ==

A lap 2011. november 6., 15:03-kori változata

A jurogyivijek az orosz ortodox egyház intézményeről évszázadok során folyamatosan leváló szekta tagjai a 14. századtól. Más terminusokkal "Krisztus bolondjai", "szent eszelősök". Az Ortodox Egyház több mint harmincat nyilvánított közülük szentnek. A jurogyivijek szegény és tökéletlen teremtmények akartak lenni, aki csak csúfolódásra és kegyetlen bánásmódra adnak okot. A Krisztus iránti alázatot a bűnös emberi lény önfeladásáig, önfelszámolásáig vitték, sokan közülük a vallás szerint eleve bűntelen állatok között akartak élni, állatcsoportokba vegyültek, több százan disznóólban laktak. Szent őrületüket sokan tisztelték Oroszországban évszázadokon át.

Jurogyivijek irodalmi művekben

  • Avvakum protopópa önéletírása
  • Puskin: Borisz Godunov
  • Tolsztoj: Gyermekkor és ifjúság
  • Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek
  • Vjacseszlav Pjecuh: Trilógia

Forrás

  • Das andere Russland, München 1968.
  • Iglói Endre: A régi orosz irodalom története, Budapest 1976.
  • Szvák Gyula: Oroszország története. Bp. 2001.
  • Timkó Imre: Keleti kereszténység, keleti egyházak. Bp. 1971.

Külső hivatkozás