„Szojuz–7” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Lajos52 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
eliras jav., +Küldetés szakasz, szövegrendezés, linkek
14. sor: 14. sor:
|periódus Föld körül = 88,8 perc
|periódus Föld körül = 88,8 perc
}}
}}
A '''Szojuz–7''' ([[orosz nyelv|orosz]]: Союз 7) a Szojuz űrhajók háromszemélyes változata. [[Föld]] körüli pályán együtt repült az aktív [[Szojuz–6]] és a passzív [[Szojuz–8]] űrhajóval.
A '''Szojuz–7''' ([[orosz nyelv|orosz]]: Союз 7) [[Föld]] körüli pályán együtt repült az aktív [[Szojuz–6]] és a passzív [[Szojuz–8]] űrhajóval. A Szojuz űrhajók háromszemélyes változata. A kísérlet fő feladata a Földről irányított és az autonóm navigációs űrrandevú, valamint a földfelszíni, légköri, csillagászati és orvosi megfigyelések, valamint a kapcsolódó mérések végrehajtása. Felépítése megegyezik a [Szojuz–5]] űrhajóval, de belső változtatásokon ment keresztül. Elhagyták az automatikus űrrandevú rádiótechnikai elemeinek egy részét, az orbitális kabin levegőfeltöltő rendszerét és a szkafandereket. Elhelyezték a kis tolóerejű helyzetváltoztatást segítő rakéták irányítókarját, az egyik ablakhoz szerelték a szextánst. A megközelítéseket a [[Szojuz–6]] fedélzetéről [[Valerij Nyikolajevics Kubaszov|Valerij Kubaszov]] filmezte<ref>http://www.urkutatas.eoldal.hu/cikkek/urkutatas-programjai/urallomasok</ref>

[[Karaganda|Karagandától]] 155 kilométerre északnyugatra ért Földet.
==Küldetés==
A küldetés fő feladata a Földről irányított és az autonóm navigációs űrrandevú, valamint földfelszíni, légköri, csillagászati és orvosi megfigyelések, és a kapcsolódó mérések végrehajtása. A megközelítéseket a [[Szojuz–6]] fedélzetéről [[Valerij Nyikolajevics Kubaszov|Valerij Kubaszov]] filmezte<ref>http://www.urkutatas.eoldal.hu/cikkek/urkutatas-programjai/urallomasok</ref> [[Karaganda|Karagandától]] 155 kilométerre északnyugatra ért Földet.

==Jellemzői==
Felépítése megegyezik a [[Szojuz–5]] űrhajóval, de belső változtatásokon ment keresztül: elhagyták az automatikus űrrandevú rádiótechnikai elemeinek egy részét, az orbitális kabin levegőfeltöltő rendszerét és a [[szkafander]]eket. Elhelyezték a kis tolóerejű helyzetváltoztatást segítő rakéták irányítókarját, az egyik ablakhoz szerelték a [[szextáns]]t.


== Személyzet ==
== Személyzet ==

A lap 2011. november 2., 11:56-kori változata

Szojuz–7
Fájl:Soyuz-7-patch.png
Repülésadatok
ŰrügynökségSzovjet űrprogram
HívójelBuran (Буран)
HordozórakétaSzojuz hordozórakéta
A repülés paraméterei
Start1969. október 12.
10:44:42 UTC
StarthelyBajkonur, LC1
Keringések száma80
Leszállás
ideje1969. október 17.
09:25:05 UTC
Időtartam4 nap 22 óra 40 perc 23 mp
Űrhajó tömege6570 kg
Pálya
Pályamagasság
Föld körül210 / 223 km
Pályahajlás
Föld körül51,7°
Periódus
Föld körül88,8 perc

A Szojuz–7 (orosz: Союз 7) a Szojuz űrhajók háromszemélyes változata. Föld körüli pályán együtt repült az aktív Szojuz–6 és a passzív Szojuz–8 űrhajóval.

Küldetés

A küldetés fő feladata a Földről irányított és az autonóm navigációs űrrandevú, valamint földfelszíni, légköri, csillagászati és orvosi megfigyelések, és a kapcsolódó mérések végrehajtása. A megközelítéseket a Szojuz–6 fedélzetéről Valerij Kubaszov filmezte[1] Karagandától 155 kilométerre északnyugatra ért Földet.

Jellemzői

Felépítése megegyezik a Szojuz–5 űrhajóval, de belső változtatásokon ment keresztül: elhagyták az automatikus űrrandevú rádiótechnikai elemeinek egy részét, az orbitális kabin levegőfeltöltő rendszerét és a szkafandereket. Elhelyezték a kis tolóerejű helyzetváltoztatást segítő rakéták irányítókarját, az egyik ablakhoz szerelték a szextánst.

Személyzet

Források

  1. http://www.urkutatas.eoldal.hu/cikkek/urkutatas-programjai/urallomasok
A Szojuz–7 űrhajó személyzete: A. V. Filipcsenko, V. N. Volkov, V. V. Gorbatko. (Szovjet postabélyeg, 1969.)