„Kassziopeia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Cassiopea átnevezve Kassziopeia névre
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{egyért2|mitológiai alakról|Kassziopeia csillagkép}}
{{egyért2|mitológiai alakról|Kassziopeia csillagkép}}


'''Kassziopeia''' a [[Görög mitológia|görög mitológiában]] Etiópia királynője volt, Cepheus felesége. Lányuk [[Androméda]] volt, kiről büszke kijelentette, hogy „szebb, mint a néreidák” (tengeri nimfák). Erre [[Poszeidón]] tengeristen, kinek felesége szintén néreida volt, felbőszült és meg akarta büntetni Kassziopeiát és Cepheust. Kassziopeia elment egy jövendőmodóhoz, ki megjósolta, hogy egyetlen lehetőségük, hogy Andromédát kikötik egy tengerparti sziklához és feláldozzák a tengeri szörnyetegnek, <!--Krakennek--> kit Poszeidón küldött a birodalom megsemisítésére. Kassziopeia megtette ezt, [[Perszeusz]] azonban megölte a tengeri szörnyet és megmentette Andromédát.
'''Kassziopeia''' a [[Görög mitológia|görög mitológiában]] Etiópia királynője volt, Képheusz felesége. Lányuk [[Androméda]] volt, kiről büszke kijelentette, hogy „szebb, mint a néreidák” (tengeri nimfák). Erre [[Poszeidón]] tengeristen, kinek felesége szintén néreida volt, felbőszült és meg akarta büntetni Kassziopeiát és Képheuszt. Kassziopeia elment egy jövendőmodóhoz, ki megjósolta, hogy egyetlen lehetőségük, hogy Andromédát kikötik egy tengerparti sziklához és feláldozzák a tengeri szörnyetegnek, <!--Krakennek--> kit Poszeidón küldött a birodalom megsemisítésére. Kassziopeia megtette ezt, [[Perszeusz]] azonban megölte a tengeri szörnyet és megmentette Andromédát.


A néreidák végül úgy büntették meg Kassziopeiát önteltségéért, hogy örökre a trónra kötve és többnyire a [[Sarkcsillag]]hoz viszonyítva fejjel lefelé látható az égbolton.
A néreidák végül úgy büntették meg Kassziopeiát önteltségéért, hogy örökre a trónra kötve és többnyire a [[Sarkcsillag]]hoz viszonyítva fejjel lefelé látható az égbolton.


Kassziopeia, Cepheus és Androméda nevét csillagképek viselik, lásd még: [[Kassziopeia csillagkép]], [[Cefeusz csillagkép]], [[Androméda csillagkép]].
Kassziopeia, Képheusz és Androméda nevét csillagképek viselik, lásd még: [[Kassziopeia csillagkép]], [[Cefeusz csillagkép]], [[Androméda csillagkép]].


[[Kategória:Görög mitológia]]
[[Kategória:Görög mitológia]]

A lap 2006. december 10., 23:44-kori változata

Kassziopeia a görög mitológiában Etiópia királynője volt, Képheusz felesége. Lányuk Androméda volt, kiről büszke kijelentette, hogy „szebb, mint a néreidák” (tengeri nimfák). Erre Poszeidón tengeristen, kinek felesége szintén néreida volt, felbőszült és meg akarta büntetni Kassziopeiát és Képheuszt. Kassziopeia elment egy jövendőmodóhoz, ki megjósolta, hogy egyetlen lehetőségük, hogy Andromédát kikötik egy tengerparti sziklához és feláldozzák a tengeri szörnyetegnek, kit Poszeidón küldött a birodalom megsemisítésére. Kassziopeia megtette ezt, Perszeusz azonban megölte a tengeri szörnyet és megmentette Andromédát.

A néreidák végül úgy büntették meg Kassziopeiát önteltségéért, hogy örökre a trónra kötve és többnyire a Sarkcsillaghoz viszonyítva fejjel lefelé látható az égbolton.

Kassziopeia, Képheusz és Androméda nevét csillagképek viselik, lásd még: Kassziopeia csillagkép, Cefeusz csillagkép, Androméda csillagkép.