„Kecskeméti TE” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
58. sor: 58. sor:
}}
}}


A '''Kecskeméti Testedző Egyesület''', szponzorált nevén '''Kecskeméti TE - ERECO''' egy magyar [[Magyar labdarúgó-bajnokság (első osztály)|NB I]]-es labdarúgócsapat, mely 1911-ben alakult. Az egyesület és labdarúgó szakosztálya közel 100 éves fennállása során hosszú ideig nem tudott a másodosztálynál feljebb lépni, azonban a 2007/2008-as szezonban - első kecskeméti csapatként - megszerezte az [[NB II]] - Keleti Csoportjának bajnoki címét, azóta sorban az 5. illetve a 10. helyen végzett az élvonalban.
A '''Kecskeméti Testedző Egyesület''' (KTE) – szponzorált nevén '''Kecskeméti TE - ERECO''' egy magyar [[Magyar labdarúgó-bajnokság (első osztály)|NB I]]-es labdarúgócsapat, mely 1911-ben alakult. Az egyesület és labdarúgó szakosztálya közel 100 éves fennállása során hosszú ideig nem tudott a másodosztálynál feljebb lépni, azonban a 2007/2008-as szezonban - első kecskeméti csapatként - megszerezte az [[NB II]] - Keleti Csoportjának bajnoki címét, azóta sorban az 5. illetve a 10. helyen végzett az élvonalban.


== Történet ==
== Történet ==

A lap 2011. október 12., 22:19-kori változata

Kecskeméti TE
KTE
KTE
Csapatadatok
Teljes csapatnévKecskeméti Testedző Egyesület
BecenévKecskemét, Lila-fehérek, KTE
SzékhelyKecskemét, Magyarország
Alapítva1911. június 11.
Klubszíneklila-fehér
StadionSzéktói Stadion
VezetőedzőSzerbia Tomislav Sivić
ElnökMagyarország Rózsa Pál
Magyarország Versegi János
BajnokságNB I
Nemzeti sikerek
Magyar Kupagyőztes1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
2010–2011-es
Hivatalos honlap
Kecskeméti TE honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Kecskeméti TE témájú médiaállományokat.

A Kecskeméti Testedző Egyesület (KTE) – szponzorált nevén Kecskeméti TE - ERECO – egy magyar NB I-es labdarúgócsapat, mely 1911-ben alakult. Az egyesület és labdarúgó szakosztálya közel 100 éves fennállása során hosszú ideig nem tudott a másodosztálynál feljebb lépni, azonban a 2007/2008-as szezonban - első kecskeméti csapatként - megszerezte az NB II - Keleti Csoportjának bajnoki címét, azóta sorban az 5. illetve a 10. helyen végzett az élvonalban.

Történet

Előzmények

A Kecskeméti Lapok így írt 1871. május 6-án: "Labdázgató társaságot akar városunkban egy élemedettebb korú polgártársunk alakítani, mely társaság hetenként kétszer dobások és szaladgálásokban gyakorolná magát." Ez a kísérlet azonban még sikertelennek bizonyult. 1904-ben játszották az első Kecskeméti labdarúgó-mérkőzést, melyen a budapesti III. kerületi Főgimnázium legyőzte a helyi Piarista Gimnázium csapatát. 1910 májusában került sor az első Kecskeméten rendezett sportegyesületek közötti labdarúgó mérkőzésre, melyen egy helyi és egy fővárosi csapat vett részt.

Az első évtized

A KTE-t 1911. június 11-én alapították. A klub elsősorban a helyi munkásoknak teremtett sportolási lehetőséget. Az első elnök Kéry Ferenc volt, a titkár Szabó József lett. A vezetőség tagjai voltak még Fercsy József, Budai Mihály, Thurjánszki Antal és Weisz Lajos. Először a piros és a zöld voltak a klubszínek, a lila-fehér összeállítást 1913 óta használják.

A KTE első mérkőzését 1911. augusztus 15-én játszotta, a KSC-től szenvedett egygólos vereséget. A második meccsét már megnyerte a csapat, a Szolnoki MÁV ellen, 5:1-re. A kezdőcsapat a következő volt: Szalai - Nagy, Tóth - Hegedűs, Körte, Budai - Thurjánszki, Virágh, Bobocsay, Balay, Domokos. Egy évvel Hajdu Sándor lett az elnök, 1913. június 29-én a csapat egyesült a KSC-vel.

Az első világháború alatt 18 éven aluli játékosok alkották a csapatot, ez volt a „kis KTE”. Gyulai Ferenc tábori levelezőlapokon irányította az egyesületet. A világégés után sikerült újjászervezni a csapatot, ennek jeleként 1921-ben a Kecskeméti Közlöny így írt: "Az őszinte érdeklődés, mely a KTE jubileumát kísérte beszédes bizonysága annak, hogy az egyesület társadalmi missziót tölt be... Ma már Kecskemét város társadalmának tekintélyes részét vallhatja magáénak."

1920-ban került az elnökség soraiba Tóth László későbbi polgármester, a sakkjáték nemzetközileg is ismert szakértője, aki még sok évtizeden át segítette a KTE fejlődését. 1921-ben a klub alapításának tizedik évfordulóján zászlóavatásra és egy 400 résztvevős táncmulatsággal egybekötött vacsorára került sor. Említést érdemel, hogy ebben az évben, október 9-én 3000 néző előtt játszották a KAC elleni rangadót.

Ekkoriban a KTE a Kecskeméti Bajnokságban játszott, a következő csapatok társaságában: Kecskeméti AC, Kiskőrös, Kossuth Város, Cegléd, Szolnoki MÁV és a Szolnoki MTE.[1]

Zűrzavaros idők

1922-ben saját pálya építését határozta el az egyesület, Kovács Gyula, Dömötör Pál és mások adományaiból, a mai Műkertvárosban található létesítményt 1926 április 11-én avatták fel egy Ceglédi MOVE elleni mérkőzéssel. Ekkoriban játszott itt a válogatott labdarúgó, Kovács Lajos, és ezekben az időkben már külön buszjárat szállította a mérkőzések idején a szurkolókat.

A két világháború között először a Közép-, majd a Dél-kerületi bajnokságban játszott a csapat. Akkoriban nem létezett a mai, egymásra épülő bajnokságok rendszere (egészen 1942-ig). A KTE itt középcsapatnak számított, az 1929/1930-as bajnokságban a helyi rivális KAC-ot is megelőzte. Kétszer kiesett a csapat, de mindkét alkalommal még a következő szezonban vissza is került. A második világháború alatt több csapattagot is behívtak katonának vagy munkaszolgálatra, de előfordult, hogy máshonnan érkezett munkaszolgálatosokkal töltötték fel a csapatot. A háború vége előtt a következő volt a kezdőcsapat: Laczi, Mészáros, Szabó, Majtány, Husztik, Józsa, Kun, Karaizsa, Márkli II., Boda, Miklós. Ekkoriban is a jó támadójáték, de gyengébben teljesítő védelem jellemezte a KTE játékát.

A világháború után Kovács Jenő lett az egyesület elnöke, Báron László vezette a labdarúgó szakosztályt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a KTE futballcsapata 1945 október 28.-tól Kecskemét belvárosához közelebb, a Noszlopy Gáspár Park melletti pályán játszotta mérkőzéseit. Az 1946/1947-es volt az első NB II-es szezon a csapat történetében. Az első magyar totószelvényen (1947 október 5.) szerepelt a KTE - Magyar Textil mérkőzés is, mely döntetlennel zárult. Ekkor kezdődött a több évtizedes együttműködés a KTE és a Kecskeméti Konzervgyár között. A klub alapításának 35. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget a Katona József Színházban tartották.

A szocializmus alatt

1949. június 28.-án egyesült két kecskeméti csapat, a KTE és a KAC, az új klub a KszTE nevet kapta. A csapat új színösszeállítása a piros-kék lett, Lakó Józsefet nevezték ki elnöknek. Az egyik legerősebb játékos a Kecskeméten két éven át szereplő Fenyvesi Máté volt, ki később a Ferencvárosba igazolt. 1954. január 11.-én újabb névváltoztatás után Kecskeméti Kinizsi lett a klub neve. A csapat ebben az évben ki is esett a másodosztályból, az eredeti nevét és színeit Tóth László javaslatára csak 1956 december 2.-án vehette fel újra. 1961-ben fáklyás felvonulással ünnepelték, hogy a klub betöltötte a fél évszázados kort. A KTE történetében ritkaság, de ekkoriban a védelem volt a jobban teljesítő csapatrész, nem a támadósor.

A KTE ezután gyorsan visszatért, és megnyerte az NB III délkeleti csoportját, de az átszervezések miatt nem kerülhetett vissza a másodosztályba. 1964-ben a csapat a megyei bajnokságba esett vissza, de 1966-ben már ismét az NB II-be (akkor harmadosztály) jutott fel, ahol ezúttal két idényt játszott végig, majd egy kisebb visszaesés következett be a klub életében.

A 1972-ben hozták újra létre a KSC-t (előtte Kecskeméti Dózsa), a Kecskeméti Sport Clubot, labdarúgócsapatuk először az 1974/1975-ös idényben játszott a KTE-vel. Bár a két klub a későbbiek során is a második és a harmadik osztály között ingadozott, de "rangadóik" mindig nagy városi sporteseménynek számítottak. A zömében munkás amatőrökből álló KTE-t a tanácsi városvezetés soha nem érezte magáénak a rendszerváltás előtti 45 év alatt sem, de a szurkolók közt mindig is nagyobb népszerűségnek örvendett a városban.

Az 1973/1974-es idényben újra NB II-es volt a KTE, de a 14. hely nem volt elég a bennmaradáshoz. 1978-ban egy szigorú fegyelmi vizsgálat és osztályozók után ismét kiesett a megyei bajnokságba. A csapat kiváló játékosa, Némedi is ebben az évben szenvedett kettős lábtörést a Gyöngyösi Spartacus ellen. Csak 1981-ben sikerült a visszatérés.[2]

A rendszerváltás után

1990-ben Sz. Tóth Antal edző vezetésével a csapat bajnok lett az NB III Alföld csoportjában, de a másodosztályban nem tudott tartósan megmaradni.

1995-ben a KTE immár harmadik alkalommal jutott fel a másodosztályba, miután ismét megnyerte az NB III Alföld csoportját. Ez volt a Linka József edző nevével fémjelzett csapat, mely újoncként az első helyen zárta az őszi idényt, azonban a várt feljutás ezúttal is elmaradt. Ekkor költözött át a KTE a Széktói Stadionba. 1997-ben az önkormányzat "dobra verte" a régi Kurucz körúti pályát, melyet a megelőző években az amatőr sportolók, és a Kecskeméti MÁV, illetve a Tiszaug megyei szintű labdarúgócsapatai használtak.

A 1999-ben egy álfúzió jött létre a két klub között, és a KTE illetve a KSC-RSC névleges egyesüléséből létrejött a KFC (Kecskeméti Futball Club). A csapatot működtető kft. főszponzora az ismert vállalkozó Jámbor János lett. Az egykori újpesti labdarúgó, Nagy László vezetőedző a 2000-01-es szezonban bajnokesélyes csapatot hozott létre a hírös városban. A feljutás azonban ismét elmaradt. Jámbor 2003-ban kiszállt a kecskeméti labdarúgásból, s annak játékjogát átruházta az újjáélesztett Vasasra.[3]

1998-ban a régi-új elnök, Pinczés István korosabb és ifi korú játékosokkal újraélesztette a szünetelő KTE labdarúgást a megyei III-as osztályban indulva. A próbálkozás mindössze 2 évet ért meg.

2003 nyarán a Kispest Honvéd volt tulajdonosi köre élén Koncz Lászlóval és Vida Pállal megvásárolta az NB I/B-ben szereplő Büki TK-t működtető kft.-t, s a joggal Kecskeméten az NB I/B-ben újraindította a csapatot.

A sikeres jelen

2006-ban két kecskeméti vállalkozás megvásárolta a helyi NB II-es csapatot menedzselő KTE Kft.-t. A Rózsa Pál és Versegi János tulajdonosok nevével fémjelzett vezetés a kecskeméti kötődésű Török László vezetőedzővel kezdte meg az őszi idényt.[4] Hamarosan azonban a gyengébb eredmények után gyors névváltozások történtek a szakmai vezetésben. Varga István, majd Nagy Tamás ült le néhány mérkőzés erejéig a kispadra. 2007 nyarán a szabadkai Tomislav Sivić és szakemberei vették át a csapat irányítását. Sikeres munkájuk nyomán, egy zsinórban 14 győzelmet hozó "tavaszi hadjárat" végén a csapat az első helyen végzett.

Fájl:Banczik róbert 2008 05 18.jpg
A feljutás megünneplése


A 97 éve várt feljutásnak köszönhetően Kecskeméten a futball népszerűsége és nézettsége jelentősen megugrott. A történelmi siker nem utolsó sorban a biztos anyagi háttérnek, a helyi vállalkozók és a város összefogásának köszönhető. Az új tulajdonosok számos újítást vezettek be: átalakították a csapat struktúráját, nyitottak a szurkolók felé (honlap, szurkolói bolt, esetenként ingyenes buszoztatás az idegenbeli meccsekre), és fejlesztették a médiakapcsolatokat. A megyei jogú város önkormányzata, is jelentős mértékben állt a csapat mellé, anyagi és egyéb eszközeivel. Az NB I-be jutás után a hulladékfeldolgozással és környezetvédelemmel foglalkozó Ereco Zrt. lett a csapat névadó szponzora.

A centenárium

A Kecskeméti TE 2011 június 11-én ünnepli majd fennállásának századik évfordulóját. Ennek jegyében a 2010-2011-es bajnoki szezon előtt nyilvános csapatbemutatót szerveztek, melyre közel 1000 szurkoló látogatott ki.[5] A játékosok mezeire a régi, babérlevelekkel ékesített címer került fel.

A közelmúlt statisztikái

A Kecskeméti TE 2006–2007-es szezonja

A Kecskeméti TE 2007–2008-as szezonja

A Kecskeméti TE 2008–2009-es szezonja

A Kecskeméti TE 2009–2010-es szezonja

A Kecskeméti TE 2010–2011-es szezonja

Az elmúlt évek eredményei az alsóbb osztályokban

Az alábbi táblázatban látható a Kecskeméti TE bajnoki szerepléseinek listája az elmúlt évtizedekből.[6][7] A bajnokságoknál zöld háttér jelöli a másodosztályt, sárga a harmadosztályt, piros a harmadosztály alatti bajnokságokat. Az elért helyezéseknél arany háttér jelöli a bajnoki címeket, ezüst és bronz a második illetve harmadik helyeket, míg piros a kiesést.

2008. május 17-ei
NB II-es bajnokcsapat
A 2008. május 17-én a Vác elleni 5–0-s győzelemmel NB II-es bajnoki címet szerző csapat. Cserék: Vass, Lungu, Kormos
Edző: Tomislav Sivić
Eredménylista 1998/99-2007/08
Szezon Bajnokság H M Gy D V LG KG P Megjegyzés
2007/08 NB II Kelet 1. 30 24 3 3 74 23 75 Feljutás az NB I-be
2006/07 NB II Kelet 8. 30 10 10 10 46 46 40
2005/06 NB II Kelet 9. 28 9 11 8 46 49 38
2004/05 NB I/B 4. 26 11 7 8 45 36 40
2003/04 NB I/B 12. 34 10 12 12 33 33 42
2002/03 NB I/B 10. 34 13 9 12 57 42 48 KFC
2001/02 NB I/B Kelet 10.[8] 22 6 7 9 35 43 25 KFC
2000/01 NB I/B Kelet 2.[9] 20 9 9 2 34 22 36 KFC, 3 pontra a feljutástól
1999/2000 NB I/B 4. 38 20 6 12 60 39 66 KFC
1998/99 NB I/B 19.[10] 38 4 7 27 32 81 19

Kupaszereplés

Sikerek

Fontos megjegyezni, hogy 1963 és 1973/74 között az NB I/B jelentette a másodosztályt, így az NB II a harmadosztálynak felelt meg. Hasonló volt a lebonyolítás az 1997/98-as szezontól a 2004/05-ös szezonig. Az alábbi felsorolásban ezért az adott versenysorozat szintje, és nem a megnevezése szerepel.

Bajnoki címek a különböző szinteken :

A modern bajnoki rendszer kialakítása előtt:

  • Dél-Kerületi bajnokság másodosztály
    • (2) 1935/36, 1938/39


Magyar Kupa

  • Kupagyőztes (2010–11)

Az élvonalbeli szereplés statisztikái

Egyéni

Az alábbi statisztikák a Kecskeméti TE színeiben, az NB I-es mérkőzéseken elért eredményekre vonatkoznak. Félkövér betűvel szerepelnek, akik jelenleg is a klub alkalmazásában állnak. (utolsó frissítés: 2010. március 13.)

Legtöbb mérkőzés:[13]:

Meccsek
száma
Játékos neve
71 Csordás Csaba
66 Némedi Norbert
64 Franci Litsingi
62 Vladan Savić
57 Vladan Čukić
54 Montvai Tibor
53 Farkas István
53 Gyagya Attila

Legtöbb gól:

Gólok
száma
Játékos neve
26 Csordás Csaba
24 Montvai Tibor
16 Franci Litsingi
12 Némedi Norbert
11 Mbengono Yannick

Legtöbb mérkőzés megszakítás nélkül:

Mérkőzések
száma
Játékos neve
46 Csordás Csaba
41 Némedi Norbert
37 Mbengono Yannick
25 Farkas István

A kapusok statisztikái

Név Meccsek Lejátszott
percek
Kapott gólok Kapott gól
nélküli mérkőzések
Holczer Ádám 12 1024 26 2
Filip Lăzăreanu 14 1173 24 1
Romeo Mitrović 37 2127 58 11
Ribánszki László 15 1426 22 3
Tóth Zoltán 3 236 4 0
Pavle Velimirović 3 236 5 0

A vezetőedzők statisztikái

Név M Gy D V LG KG P
Tomislav Sivić (I.) 41 17 8 16 76 70 59
Czéh László[14] 1 1 0 0 3 1 3
Csertői Aurél[15] 9 2 2 5 9 15 8
Urbányi István 16 5 3 8 28 35 18
Losonczy László
Szabó István[16]
2 1 0 1 2 2 3
Tomislav Sivić (II.) 10 6 0 4 22 15 18

Legfiatalabb pályára lépő játékos:

Tölgyesi Viktor (17 év, 4 hónap, 12 nap), 2009. május 30., KTE-Diósgyőri VTK 2:0

Legidősebb pályára lépő játékos:

Mladen Lambulić (38 év, 3 hónap, 14 nap), 2010. október 23., KTE-Videoton FC 2:4

Legfiatalabb gólt szerző játékos:

Bertus Lajos (18 év, 11 hónap, 24 nap), 2009. szeptember 19., Haladás-KTE 3:3

Legidősebb gólt szerző játékos:

Koller Ákos (35 év, 22 nap), 2009. szeptember 26., ZTE-KTE 3:2

Állampolgárság szerinti bontásban az eddig pályára lépett játékosok:

Ország Zászló Játékosok száma Játékosok összes
mérkőzése
Játékosok összes
gólja
Bosznia-Hercegovina bosnyák 2 39 0
Brazília brazil 1 6 0
Elefántcsontpart Elefántcsontpart 1 6 0
Horvátország horvát 2 6 0
Kamerun Kamerun 2 58 12
Kongói Köztársaság Kongói Köztársaság 1 64 17
Közép-afrikai Köztársaság Közép-afrikai Köztársaság 1 17 4
Magyarország magyar 31 582 88
Montenegró montenegrói 5 94 5
Nigéria Nigéria 1 5 0
Románia román 2 67 4
Szerbia szerb 5 120 9
Szlovákia Szlovákia 1 15 0
Szlovénia szlovén 3 17 1

Csapat

Legnagyobb győzelem:

2009. augusztus 15. KTE-Vasas 5:1

Legsúlyosabb vereség:

2010. augusztus 14. DVSC-KTE 6:2

Legtöbb gól egy mérkőzésen:

2009 július 25. KTE-Videoton 3:6

Leghosszabb győzelmi sorozat: 4 mérkőzés (2010. november 6. – 2011. november 27.)

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 4 mérkőzés (2010. március 20. - 2010. április 10.) és (2010. november 6. – 2011. november 27.)

Leghosszabb vereségsorozat: 4 mérkőzés (2009. október 31. - 2010. február 27.) és (2010. augusztus 28. - 2010. október 2.)

Leghosszabb nyeretlenségi sorozat: 6 mérkőzés (2008. október 25. - 2009. március 8.)

Összesített élvonalbeli mérleg, az egyes csapatok ellen:

Csapat M GY D V LG KG GK P
Fájl:Budapest Honved.png Budapest Honvéd 5 3 2 0 10 6 +4 11
Fájl:Vasas k.gif Budapesti Vasas 5 5 0 0 13 3 +10 15
Fájl:DVSC.svg Debreceni VSC 6 3 0 3 10 10 0 9
Fájl:DVTK aranykeretes címer.jpg Diósgyőri VTK 4 1 1 2 4 6 -2 4
Fájl:Fradi-emblema.png Ferencvárosi TC 4 1 0 3 7 8 -1 3
Fájl:Gyori eto fc.svg Győri ETO 5 2 0 3 4 5 -1 6
Kaposvári Rákóczi 5 1 0 4 9 11 -2 3
Fájl:Lombardpapalogo100.jpg Lombard Pápa 3 0 1 2 3 8 -5 1
Fájl:MTK.svg MTK 6 3 1 2 12 10 +2 10
Fájl:Szpari.jpg Nyíregyháza Spartacus 4 1 3 0 9 8 +1 6
Fájl:Paksi FC címer.png Paksi FC 5 0 2 3 5 8 -3 2
Fájl:Reac k.gif Rákospalotai EAC 2 2 0 0 6 3 +1 6
Fájl:BFC Siófok.gif Siófok 3 2 0 1 5 3 +2 6
Fájl:Szolnokimav.png Szolnoki MÁV 2 1 0 1 5 4 +1 3
Fájl:Halicimer.png Szombathelyi Haladás 5 2 1 2 10 11 -1 7
Fájl:Ujpest FC.png Újpest FC 5 2 1 2 12 13 -1 7
Fájl:Videoton FC.png Videoton FC 5 2 0 3 11 14 -3 6
Fájl:Zte.gif Zalaegerszegi TE 5 1 1 3 7 8 -1 4

Játékosok

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

No. Poszt Játékos
1 magyar K Tóth Zoltán
2 magyar V Koszó Balázs
3 magyar KP Electo Wilson
4 Szerbia V Siniša Radanović
5 magyar V Farkas István
6 magyar V Balogh Béla
7 szerb KP Aleksandar Alimpijević
8 magyar V Koncz Zsolt
10 Montenegró KP Vladan Savić
14 szerb KP Vladan Čukić
15 román V Gyagya Attila
16 magyar V Urbán Pál
17 Kamerun KP Bodiong Christian Ebala
18 Kongói Köztársaság KP Franci Litsingi
19 Elefántcsontpart CS Sindou Dosso
20 Közép-afrikai Köztársaság KP Foxi Kethevoama
21 magyar KP Bori Gábor
No. Poszt Játékos
26 magyar CS Bertus Lajos
27 magyar CS Szabó Tamás
28 szlovák K Ribánszki László
31 magyar K Antal Botond
85 magyar V Mohl Dávid
88 magyar V Tölgyesi Viktor
magyar K Németh Gábor
holland V Kelvin Maynard
brazil V Robson
magyar CS Gyurcsó Ádám
magyar CS Hegedűs Ádám
bosnyák CS Jovica Stokić
Ukrajna CS Igor Pisanjuk
magyar CS Simon Attila

Az NB III-as csapat

Az alábbi csapat jelenleg az NB III Alföld csoportjában játszik.

No. Poszt Játékos
magyar K Kiss János
román K Filip Lăzăreanu
magyar K Rácz József
magyar V Golovics István
magyar V Koszó Balázs
magyar V Urbán Pál
magyar KP Csikai Sándor
No. Poszt Játékos
magyar KP Máté Gergő
magyar KP Nagy Viktor
magyar KP Túri Bálint
magyar CS Balog Marcell
magyar CS Militár Iván
magyar CS Szentgyörgyi Ákos
magyar CS Szilágyi Krisztián

A KTE vezetősége 2008 decemberében úgy döntött, hogy az NB III-as csapat keretét nem választja majd külön az NB I-estől, és az onnan épp kimaradó játékosok, illetve az U-19-es csapat kiemelkedő tehetségei fognak majd pályára lépni a harmadosztályú meccseken.[17]

Ladánybene FC

A KTE 2010 nyarán az anyagi gondokkal küzdő,[18] Bács-Kiskun megyei bajnok Ladánybene FC-vel kezdett együttműködni, ennek jegyében négy játékost (Fischer Attilát, Kiss Lászlót, Sándor Lászlót és Erdélyi Zsoltot) kölcsönadtak az egyesületnek.[19]

Mezek

Jelenlegi mezek

A KTE játékosai napjainkban az alábbi mezekben lépnek pályára:

Hazai mez
Idegenbeli mez
A hazai mez variánsa
Harmadik számú mez
Kapusmez
Kapusmez

Korábbi mezek

Néhány korábbi összeállítás:

A második világháború előtt
A második világháború után
Hatvanas évek közepe
Hetvenes évek eleje
Hetvenes évek
Nyolcvanas évek közepe
Nyolcvanas évek közepe
Kilencvenes évek közepe
2000-es évek, Kapusmez (Nagy Zsolt)

Közelmúltbeli átigazolások

2010 nyarán Érkeztek

# Poszt Név
6 magyar V Balogh Béla (MTK)
21 magyar KP Bori Gábor (MTK, kölcsön után leigazolva)
19 Elefántcsontpart CS Sindou Dosso (Nyíregyháza)
17 Kamerun KP Bodiong Christian Ebala (Kazincbarcikai SC)
20 Közép-afrikai Köztársaság KP Foxi Kethevoama (Újpest FC)
18 Kongói Köztársaság CS Franci Litsingi (Újpest FC, kölcsön után leigazolva)
85 magyar V Mohl Dávid (DVSC, kölcsönben)
28 szlovák K Ribánszki László (FC Spartak Trnava)
27 magyar CS Szabó Tamás (NB III-as keretből)
55 magyar CS Tököli Attila (Paksi SE)
88 magyar V Tölgyesi Viktor (NB III-as keretből)
1 magyar K Tóth Zoltán (Békéscsaba, kölcsönből vissza)
3 magyar V Electo Wilson (Újpest FC)

2010 nyarán Távoztak

# Poszt Név
9 Nigéria CS Dudu (Kuopio PS)
23 magyar CS Hegedűs Ádám (NB III-as kerethez)
16 szlovén V Aleš Kokot (?)
19 magyar CS Kormos László (Bajai LSE)
6 bosnyák V Dalio Memić (?)
20 magyar KP Menyhárt Attila (REAC)
7 magyar CS Montvai Tibor (Paksi SE)
3 brazil V Robson de Sousa (?)
36 magyar V Schindler Szabolcs (Szolnoki MÁV FC)
9 magyar CS Simon Attila (Zalaegerszegi TE, kölcsönben)
4 magyar V Szűcs István (Debreceni VSC, kölcsönből vissza)
31 szlovén CS Uroš Veselič (Labod Drava Ptuj)
20 magyar KP Vörös Péter (Szolnoki MÁV FC)

Edzők

  • Másodedző: Szabó István Magyar
  • Kapusedző: Momir Cirić Szerb
  • Fizioterapeuta: Vass Szilvia Magyar
  • Gyúró: Hajba Ferenc Magyar, Bozóki Ferenc Magyar
  • Utánpótlás szakágvezető: Losonczy László Magyar
  • Utánpótlás szakmai vezető: Szabó István Magyar

Korábbi vezetőedzők

Az alábbi lista a Kecskeméti TE vezetőedzőit tartalmazza, az ideiglenesen megbízott edzők nélkül. (1999-től teljes a lista)

  • Urbányi István Magyar (2010. április - 2010. szeptember)
  • Csertői Aurél Magyar (2009. október - 2010. április)
  • Tomislav Sivić Szerb (2007. július - 2009. október)
  • Nagy Tamás Magyar (2007. január - 2007. július)
  • Varga István Magyar (2006. szeptember - 2007. január)
  • Török László Magyar (2006. január - 2006. szeptember)
  • Ioan Patrascu Román (2005. nyár - 2005. november)
  • Gracza Tibor Magyar (2005. március - 2005. nyár)
  • Leskó Zoltán Magyar (2004. szeptember - 2005. március)
  • Gálhidi György Magyar (2004. szeptember)
  • Glázer Róbert Magyar (2004. április - 2004. szeptember)
  • Gracza Tibor Magyar (2003. október - 2004. április)
  • Ioan Patrascu Román (2003. július - 2003. október)
  • Kiprich József Magyar (2002. május - 2003. július)
  • Gabala Ferenc Magyar (2001. november - 2002. május)
  • Nagy László Magyar (1999. - 2001. november)
  • Gracza Tibor Magyar ( - 1999.)
  • Linka József Magyar (1994. - 1997.)
  • Sz. Tóth Antal Magyar (1984. - 1991.)
  • Czimmmermann Gyula Magyar (1983.)
  • Vereb István Magyar (1978.)
  • Bánhidi József Magyar (1976.)
  • Bánáti Rezső Magyar (1976.)
  • Máté Ferenc Magyar (1975.)
  • Varga Béla Magyar (1971. - 1973.)
  • Lyka Antal Magyar (1967.)
  • Németh József Magyar (1966.)
  • Dombóvári András Magyar (1965. - 1966.)
  • Fejes József Magyar (1965.)
  • Molnár Ferenc Magyar (1963.)
  • Kósa Károly Magyar (1961.)
  • Hauser Jenő Magyar (1961.)
  • Garamszegi József Magyar (1958.)
  • Weisz Jenő Magyar (1957.)
  • Jánosi Béla Magyar (1953.)
  • Dragollovich Gyula Magyar (1953.)
  • Kósa Károly Magyar (1953.)
  • Dragollovich Gyula Magyar (1952.)
  • Horváth János Magyar (1952.)
  • Serényi Imre Magyar (1952.)
  • Nagy János Magyar (1951.)
  • Horváth Ferenc Magyar (1949.)
  • Fehérvári József Magyar (1948.)
  • Steiner János Magyar (1947.)
  • Singer Ernő Magyar (1938.)
  • Magó János Magyar (1937.)

Vezetőség

  • Tulajdonosok: Rózsa Pál és Versegi János
    • Rózsa Pál vállakozó, a kecskeméti Bertrans Zrt. vezérigazgatója, a Kecskeméti TE Kft. többségi tulajdonosa 2006 nyarától.
    • Versegi János a kecskeméti VER-BAU Kft. ügyvezető igazgatója, tulajdonosa, valamint a Kecskeméti TE Kft. társtulajdonosa.
  • Ügyvezető menedzser: Losonczy László
  • Technikai vezető: S. Juhász Attila
  • Létesítmény igazgató: dr. Kisjuhász Gyula
  • Kommunikációs vezető: Forczek Angéla

Szurkolók

Fájl:KTE szurkolók.jpg
A KTE szurkolótábora

Természetesen a Kecskeméti TE legtöbb szurkolója kecskeméti lakos, de jelentős a csapat népszerűsége Bács-Kiskun megye többi részén is, valamint nem szabad elfelejteni a kecskeméti gyökerekkel rendelkező, de Budapesten dolgozó vagy ott tanuló szurkolókat sem. A KTE (korábban pedig a KFC) legfőbb szervezett szurkolói csoportja a Kecskemét Devils.[20]

Kapcsolatok más szurkolótáborokkal

Mivel a Kecskeméti TE sokáig nem játszott az első osztályban, a legnagyobb vetélytársa is a Kecskeméti SC volt. Az első élvonalbeli év után barátság alakult ki a másik újonc, a Haladás szimpatizánsaival, illetve később a kaposvári ultrákkal is. A másodosztályból főleg a Békéscsaba és BKV Előre szurkolóival alakult ki jó viszony.[21] A kecskeméti drukkerek alapelve, hogy barátságosan fogadják a többi csapat táborát, gyakran vesznek részt a különböző országos szurkolói focitornákon.[22] A KTE a másodosztályban korábban szerzett riválisokat, akikkel a feljutásért versenyeztek, ezek a Szolnoki MÁV és a Ferencvárosi TC, de a városok közötti rivalizálás miatt ide sorolhatjuk a Baját is.

Stadion

A kecskeméti Széktói Stadion

A KTE futballstadionja a Széktói Stadion.[23] A létesítmény, mely a közeli városrészről lett elnevezve, 1962 augusztus 20-án került átadásra.[24] A marathoni kapus betonkaréj rengeteg társadalmi-önkéntes munkával valósult meg. A területen már a múlt század 20-as 30-as éveitől is aktív "football" élet folyt, 2-3 elkülönített pályán mérkőztek a kecskeméti csapatok. A KTE ekkor egy fakerítéses, falelátós pályán játszott (a mai hármas pálya), ahonnan 1926-ban a Műkertvárosba, majd 1945-ben a Kurucz körúti pályára költözött, és csak ötven év múlva települt át a jelenlegi helyére.

A stadion életében 2002 jelentett nagy változást, hiszen kormányzati és önkormányzati fedezetből - több mint 500 millió forintból - felújításra kerültek a lelátók, s korszerű fejépület nőtt ki a földből. A 4.300 db műanyag ülés, a négyárbócos, 500 lux fényerejű teljesen új világítás (ezt 2008-ban 1200 luxra bővítették), a korszerű öltözők és irodák, rendelő, országos szinten is színvonalas otthont adott az egy évvel később újra elindult KTE csapatának.[25]

Nézőszám és népszerűség

A KTE régi, Kurucz körúti pályán lejátszott mérkőzésein a futballmérkőzések átlagos nézőszáma 1000-2000 körül mozgott, de nem volt ritka a 3-4 ezres nézőszám sem. Az elkészült Széktói Stadionban játszó többi csapat mérkőzései változó nézőszámot vonzottak. Igazán nagy rangadóknak a KSC-KTE mérkőzések, a kupamérkőzések és a helyosztó mérkőzések számítottak. A 2000-es évek elején a KFC (Kecskeméti Futball Club) bajnokesélyes csapata mindössze 1500-2000 főt tudott a lelátókra csalni. Ennek magyarázata, hogy a KFC-t nem tekintették a szurkolók a "város csapatának".

A 2007/08-as bajnokság alatt Kecskeméten a helyi labdarúgás nézettsége jelentősen megugrott. Az őszi idény első meccsein ugyan csak a szokásos 2-300 néző foglalt helyet, utána viszont - a sikeres szereplésnek és a kellemes tavaszi időnek köszönhetően - 2-3000, majd pedig 6000 főre nőtt a Széktói Stadionba kilátogatók száma. A 2007/08-as bajnoki idényben a csapatot néhány idegenbeli meccsre is 400-500 fő kísérte el, ez is rekordnak számít.

Nézőcsúcsok:

  • A felújítás (2002) előtt: KTE-Diósgyőr 1-0 (1995. ősz) kb. 8.000
  • A felújítás után: KTE - Ferencváros 2-2 (2006. szeptember 16.): 8000-8.500
  • Az NB I-ben: KTE - Ferencváros 3-1 (2009. október 24.) 5500

Futsal - csapat

A KTE futsal-csapata, a Hírös Futsal Club SE - Cucu FC szintén 2008-ban harcolta ki az élvonalba kerülést, miután 56 ponttal az NBII-es futsalbajnokság második helyén végzett.[26] A bajnokságban végül osztályozó lejátszására kényszerült, de sikeresen bentmaradt az első osztályban, azonban a csapat nem rendelkezett kellő anyagi fedezettel a folytatáshoz, így jelenleg szünetelteti működését.[27]

  • Kapusok: Fehér Zoltán, Koós Károly, Tihanyi Csaba,
  • Mezőnyjátékosok: Ábel Zsolt, Bakos Tamás, Balla Mihály, Balog Marcell, Bertus Lajos, Gazdag Attila, Járvás Tamás, Kádár Tamás, Kurucsai Milán, Márics Béla, Márton Tibor, Nagy Viktor, Péntek József, Ronkó Zsolt, Szabó Tamás, Szabó Zoltán, Tóth István, Valkai Tamás, Virág Ferenc
  • vezetőedző: Koncz Zsolt
  • elnök: Bozsik István "Cucu"
  • technikai igazgató: Tasnádi József

Utánpótlás

A KTE utánpótláscsapatai a különböző korcsoportokban a következő bajnokságokban szerepelnek[28][29]:

  • U-19 I. osztály, Vezetőedző: Szabó István
  • U-19 II. osztály Dél-kelet (U-18-as csapat), Vezetőedző: Virágh Ferenc
  • U-17 I. osztály, Vezetőedző: Csima Gyula
  • U-17 II. osztály Dél-kelet (U-16-os csapat), Vezetőedző: Nagy Lajos
  • U-15 I. osztály Kelet, Vezetőedző: Szabó Tibor
  • U-15 II. osztály Dél-Kelet (U-14-es csapat), Vezetőedző: Torbavecz József
  • U-13 I. osztály Kelet, Vezetőedző: Koós Károly
  • U-13 II. osztály Dél-Kelet (U-12-es csapat), Vezetőedző: Koós Károly

Más kecskeméti csapatok

A KTE mellett több labdarúgócsapat is játszott a városban, zömmel a megyei bajnokságok szintjén, ezek közül több már felfüggesztette működését.

Megszűnt csapatok

  • Kecskeméti SC: Több csapat is működött ezen a néven a városban a huszadik század során, a legjelentősebb a Kecskeméti Dózsa 1972-es átszervezésével létrehozott KSC volt, mely sokáig a KTE legnagyobb riválisának számított, a másod-, és a harmadosztály között ingadozott, híres játékosai voltak többek között Czéh László, Erdei Sándor, Puskás Béla, Ravasz László, Tóth Csaba. 1998-ban egyesült a KSC a KTE-vel, így létrejött a KFC nevű csapat, mely a KSC kék-fehér színeit kapta.[30]
  • Kecskeméti SC: Ez volt a legkorábbi KSC nevű egyesület. A helyi kereskedők csapata volt a huszadik század elején, 1913-ban beolvadt a KTE-be, magával hozva a lila-fehér klubszíneket.
  • Kecskeméti AC: 1899-ben alapították, az 1910-1911-es, az 1919-1920-as és az 1922-1923-as bajnokságban a helyi kerület győztese, 1925-ben máig legsikeresebb kecskeméti csapatként a magyar labdarúgókupa elődöntőjébe jutott.[31] 1949-ben egyesült a KTE-vel.
  • Kecskeméti Dózsa: 1950-ben alapították, sokáig a másodosztály stabil csapata volt, 1972-ben átszervezték a Kecskeméti SC-vé.
  • Honvéd Mezőfi István SE: 1959-ben alapították, a helyi katonai repülőtér csapata volt, piros-fehér klubszínekkel. Kecskeméti Repülő SC néven 1994-ben beolvadt a KSC-be.
  • Kecskeméti MÁV SE: 1934-ben alapították, a Kurucz körúti pályán játszotta mérkőzéseit, 1999-ben megszűnt.[32]
  • Kecskeméti Építők: A szocializmus alatt működött.

Aktív csapatok

Ajánlott irodalom

  • Heltai Nándor: Gólok, bajnokok, sorsok - A Kecskeméti Testedző Egyesület 75 éve, 1986
  • Vincze Miklós: Kis magyar fociláz,[34] 2008
  • Szabó Pál Miklós: Rég volt, fiúk - Adalékok Kecskemét és Szeged focitörténetéhez, 1989

Források

  1. 100 éves a foci Kiskőrösön”, Regionaplo.hu (Hozzáférés ideje: 2009. június 23.) 
  2. A Kecskeméti TE honlapján a csapat történelme
  3. A láthatatlan költöztető: magyar foci TOP 100 - 24. rész”, Pepsifoci.hu (Hozzáférés ideje: 2008. május 19.) 
  4. A felmentett fővadász, Béla király, és a kecskeméti páros: magyar foci TOP100 - 8. rész”, Pepsifoci.hu (Hozzáférés ideje: 2008. április 17.) 
  5. Óriási sikert hozott a KTE-Ereco csapatbemutató”, Kecskemetite.hu (Hozzáférés ideje: 2010. július 30.) 
  6. rsssf.com bajnoki táblázatok
  7. magyarfutball.hu statisztikák
  8. 2001/2002-ben a 22 fordulós alapszakaszt még egy 10 fordulós rájátszás követte, ahol a KTE a 10. helyét megőrizte.
  9. 2000/2001-ben egy 12 fordulós alapszakasz előzte meg a 20 fordulós bajnokságot, előbbit a KTE megnyerte, majd a két keleti csoport egyesítésével létrejött bajnokságban a második lett. A bajnok BKV Előre nem vállalta az NB1-ben való szereplést.
  10. A KTE kiesett volna, de 3 másik együttes (salgótarjáni BTC, Tiszaújvárosi FC, Soroksári TE) visszalépett a bajnokságtól.
  11. A KTE osztályozót vívhatott az NB1/B-be kerülésért, melyet a Százhalombatta ellen 1:0 és 4:1 arányban megnyert.
  12. a b Ekkor a megyei bajnokság jelentette a harmadosztályt.
  13. A HLSZ honlapján a KTE oldala
  14. Czéh László megbízott vezetőedzőként tevékenykedett Tomislav Sivić lemondása és Csertői Aurél szerződtetése között.
  15. Csertői Aurélt első három kecskeméti mérkőzésén Czéh László helyettesítette.
  16. Losonczy László és Szabó István megbízott vezetőedzőként tevékenykedtek Urbányi István távozása után.
  17. KTE: összevonják a csapatokat, több lehetőséget kapnak a fiatalok”, Kesport.hu (Hozzáférés ideje: 2008. december 16.) 
  18. Nem szűnik meg a labdarúgás Ladánybenén, neveztek a megye I-be”, Kesport.hu (Hozzáférés ideje: 2010. július 9.) 
  19. Négy fiatal KTE-játékos igazol Ladánybenére, Nagy Zsolt befejezte”, Kesport.hu (Hozzáférés ideje: 2010. július 23.) 
  20. A Kecskemét Devils
  21. “Azonosulás, megtiszteltetés, alázat és büszkeség” – Kecskemét Devils interjú”, Kesport.hu (Hozzáférés ideje: 2010. február 10.) 
  22. Hetedik helyen végzett a Devils”, Kesport.hu (Hozzáférés ideje: 2010. február 7.) 
  23. A Széktói Stadion a magyarfutball.hu-n
  24. „Élmény volt a Kecskeméti Dózsában játszani””, Kecskemetilapok.hu (Hozzáférés ideje: 2008. június 9.) 
  25. A Széktói Stadionról
  26. A „kispályások” is nagypályások: minden a kecskeméti futsalról”, Kesport.hu (Hozzáférés ideje: 2008. szeptember 4.) 
  27. Megszűnik a futsalcsapat? Nem nevez egyik bajnokságba sem a Hírös Futsal”, Kesport.hu (Hozzáférés ideje: 2009. augusztus 5.) 
  28. http://adatbank.mlsz.hu/foprog.asp?menu=p01_0001 MLSZ adatbank
  29. http://kteup.lapunk.hu/ A KTE utánpótlás honlapja
  30. A KSC eredményei a magyarfutball.hu-n
  31. A magyar Kupa eredménylistája
  32. A magyarfutball.hu a Bács-Kiskun megyei aktív és megszűnt csapatokról
  33. Bács-Kiskun megyei csapatok a szövetség oldalán
  34. A könyv szerzőjének honlapja