„Szübarisz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: uk:Сибаріс
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''Szübarisz''' nevezetes [[ókor]]i görög város [[Calabria]] tengerpartján, a [[Crati]] folyó torkolatvidékén, melyet [[akhájok|akháj]] telepesek alapítottak [[i. e. 720]]-ban. A város virágzó kereskedelme által, melyet különösen Kis-Ázsia felé folytatott, igen gyorsan fellendült. Hatalmának tetőpontján 25 más város felett uralkodott, s noha lakosainak száma nem haladta meg a 100 000-et, a [[Krotón]] ellen vívott háborúban mégis 300 000 katonát volt képes kiállítani. Szübariszt [[i. e. 510]]-ben a krotóni seregek elpusztították. Lakosainak egy része elmenekült és [[i. e. 443]]-ban nem messze a régi várostól egy új várost [[Thurioi]]t (latinul [[Thurii]]) alapítottak. Az egykori város romjai ma [[Cassano allo Ionio]] község területéhez tartoznak. Szübarisz adta a nevét a környező tengerparti síkságnak ([[Szübariszi-síkság]]).
'''Szübarisz''' nevezetes [[ókor]]i görög város [[Calabria]] tengerpartján, a [[Crati]] folyó torkolatvidékén, melyet [[akhájok|akháj]] telepesek alapítottak [[i. e. 720]]-ban. A város virágzó kereskedelme által, melyet különösen Kis-Ázsia felé folytatott, igen gyorsan fellendült. Hatalmának tetőpontján 25 más város felett uralkodott, s noha lakosainak száma nem haladta meg a 100 000-et, a [[Krotón]] ellen vívott háborúban mégis 300 000 katonát volt képes kiállítani. Szübariszt [[i. e. 510]]-ben a krotóni seregek elpusztították. Lakosainak egy része elmenekült és [[i. e. 443]]-ban nem messze a régi várostól egy új várost, [[Thurioi]]t (latinul [[Thurii]]) alapítottak. Az egykori város romjai ma [[Cassano allo Ionio]] község területéhez tartoznak. Szübarisz adta a nevét a környező tengerparti síkságnak ([[Szübariszi-síkság]]).


== Forrás ==
== Forrás ==

A lap 2011. október 8., 21:31-kori változata

Szübarisz nevezetes ókori görög város Calabria tengerpartján, a Crati folyó torkolatvidékén, melyet akháj telepesek alapítottak i. e. 720-ban. A város virágzó kereskedelme által, melyet különösen Kis-Ázsia felé folytatott, igen gyorsan fellendült. Hatalmának tetőpontján 25 más város felett uralkodott, s noha lakosainak száma nem haladta meg a 100 000-et, a Krotón ellen vívott háborúban mégis 300 000 katonát volt képes kiállítani. Szübariszt i. e. 510-ben a krotóni seregek elpusztították. Lakosainak egy része elmenekült és i. e. 443-ban nem messze a régi várostól egy új várost, Thurioit (latinul Thurii) alapítottak. Az egykori város romjai ma Cassano allo Ionio község területéhez tartoznak. Szübarisz adta a nevét a környező tengerparti síkságnak (Szübariszi-síkság).

Forrás

  • A Pallas nagy lexikona
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap