„InterPici” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
15. sor: 15. sor:
* [[Zalaegerszeg]]–[[Rédics]]
* [[Zalaegerszeg]]–[[Rédics]]
* [[Békéscsaba]]–[[Szeged]]
* [[Békéscsaba]]–[[Szeged]]
* [[Békéscsaba]]–[[Gyula (település)|Gyula]]
* [[Békéscsaba]]–[[Vésztő (település)|Gyula]]
* [[Debrecen]]–[[Mátészalka]]
* [[Debrecen]]–[[Mátészalka]]
* [[Mátészalka]]–[[Fehérgyarmat]]
* [[Mátészalka]]–[[Fehérgyarmat]]

A lap 2011. október 2., 06:38-kori változata

InterPici Békéscsaba állomáson
InterPici Dombóvár állomáson
Btzx belső

Az InterPici (rövidítve: IP) olyan helybiztosítással közlekedő vonat volt, amely elsősorban az InterCity-forgalom gyűjtő és -elosztó szerepét töltötte be a mellékvonalakon. Továbbá InterPici volt a szolgáltatást működtető felújított Bzmot motorkocsik és az átalakított Bzx vezérlőkocsik neve is.Az Interpici szolgáltatás 2010. december 12-től megszűnt.

IP-helyjegy váltása kötelező volt rá, amely egyben érvényes volt a hozzá csatlakozó InterCityre is, egy árért. Csak nemdohányzó, klimatizált másodosztályú kocsikkal közlekedett. Kerékpár nem volt szállítható rajta. Modernizált, átépített Bzmot motorkocsiból és Btzx jelű vezérlőkocsiból állt, illetve esetenként IC-kocsik közlekedtek mozdonyvontatással.

Története

A szolgáltatás az 1998/1999-es menetrendben jelent meg először, a Miskolc-Ózd vasútvonalon. 1997 és 2001 között összesen 23 motor- és öt vezérlőkocsi épült, melyek több villamosítatlan mellékvonalon is szolgáltak. A szolgáltatás 12 év után, 2010 december 12-én szűnt meg. A motorkocsik továbbra is forgalomban maradnak, és immár helyjegy nélkül igénybe vehetőek.

Kötelező IP-helyjegy megváltása nélkül a megszűnt InterPici viszonylatokon továbbra is utazhatunk. Átmenetileg a Bzmot motorkocsik karbantartásakor, felújításakor is közlekedhettek InterPici szerelvények - melyekre természetesen nem volt szükség helyjegyre.

Régi Interpici-viszonylatok

Lásd még

Külső hivatkozások