„Wikipédia:Halott linkek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a "Külső hivatkozások" szakasz felejtendő, lásd WP:FELÉP
7. sor: 7. sor:
A linkek rohadása azonban nem előzhető meg minden esetben ezért ez az útmutató azt is kifejti, hogy hogyan csökkenthetőek a következményei a korábban tárolt archív változatok és alternatív források megkeresésével.
A linkek rohadása azonban nem előzhető meg minden esetben ezért ez az útmutató azt is kifejti, hogy hogyan csökkenthetőek a következményei a korábban tárolt archív változatok és alternatív források megkeresésével.


'''Ne törölj''' tényszerű információt ''csupán azért'' , mert a forrásra mutató URL nem működik többé. Az ellenőrizhetőségi irányelv nem követeli meg, hogy minden információt működő linkkel kell alátámasztani, sem azt, hogy a forrásnak online elérhetőnek kell lennie.
'''Ne törölj''' tényszerű információt ''csupán azért'' , mert a forrásra mutató URL nem működik többé. Az ellenőrizhetőségi irányelv nem követeli meg, hogy minden információt működő linkkel kell alátámasztani, sem azt, hogy a forrásnak online elérhetőnek kell lennie.


A „Külső hivatkozások” szakaszban található, nem forrásként szolgáló URL-ket leszámítva, ne törölj ki egy hivatkosát ''csupán'' azért mert az URL nem működik többé. Helyreállítási és javítási lehetőségek és eszközök állnak rendelkezésre.
A „További információk” szakaszban található, nem forrásként szolgáló URL-eket leszámítva, ne törölj ki egy hivatkozást ''csupán'' azért mert az URL nem működik többé. Helyreállítási és javítási lehetőségek és eszközök állnak rendelkezésre.


==A link rohadás megelőzése==
==A link rohadás megelőzése==

A lap 2011. szeptember 28., 22:54-kori változata

A legtöbb nagy weboldalhoz hasonlóan a Wikipédiát is érinti a külső hivatkozások elhalásának („rohadásának”) jelensége, amikor a gyakran forrásként és lábjegyzetként használt külső hivatkozások fokozatosan elvesztik relevanciájukat vagy elromlanak, ahogy a hivatkozott külső oldalak eltűnnek, megváltoztatják tartalmukat vagy elköltöznek. Ez jelentős veszélyt jelent a Wikipédia megbízhatóságára és forrás megjelölési követelményeire.

A linkek eltörésének megakadályozásához szükséges erőfeszítés lényegesen kisebb, mint az elhalt link helyreállításához vagy a károk enyhítéséhez szükséges munka. Ennélfogva a linkek rohadásának megelőzése erősíti az enciklopédiát. Ez az útmutató bemutat néhány stratégiát a linkek elhalásának megelőzésére. Ezek közé tartozik a webarchiváló szolgáltatások és a forrássablonok megfelelő használata.

A linkek rohadása azonban nem előzhető meg minden esetben ezért ez az útmutató azt is kifejti, hogy hogyan csökkenthetőek a következményei a korábban tárolt archív változatok és alternatív források megkeresésével.

Ne törölj tényszerű információt csupán azért , mert a forrásra mutató URL nem működik többé. Az ellenőrizhetőségi irányelv nem követeli meg, hogy minden információt működő linkkel kell alátámasztani, sem azt, hogy a forrásnak online elérhetőnek kell lennie.

A „További információk” szakaszban található, nem forrásként szolgáló URL-eket leszámítva, ne törölj ki egy hivatkozást csupán azért mert az URL nem működik többé. Helyreállítási és javítási lehetőségek és eszközök állnak rendelkezésre.

A link rohadás megelőzése

A szócikk írása közben több módon segíthetsz a külső linkek későbbi elhalásának megakadályozásában. Az első módszer a csupasz hivatkozások elkerülése a forrássablonokban található minél több paraméter kitöltésével, a forrás pontos címének, szerzőjének, kiadójának és dátumának feljegyzése végett. Ha a link elromlik, ezek a hozzáadott információk segíthetnek egy jövőbeni wikipédistát – akár szerkesztőt, akár olvasót –, hogy új forrást találjon az eredeti szöveghez az interneten vagy nyomtatásban. Ez valószínűleg nem lenne megoldható egy már nem működő csupasz URL címből kiindulva. A helyi és az iskolai könyvtárak jó kiindulópontok lehetnek az ilyen interneten el nem érhető források megtalálásában. Sok helyi könyvtárnak van hozzáférése digitális adatbázisokhoz és a könyvtárközi kölcsönzés segítségével hozzáférést biztosíthatnak a nehezen hozzáférhető forrásokhoz is.


Webarchiváló szolgáltatások

Egy másik módszer a linkek elhalásának megelőzésére a webarchiváló szolgáltatások használata. A két legnépszerűbb szolgáltatás a Wayback Machine („Internetes időgép”) mely passzívan archivál sok honlapot és a WebCite amely kérésre archivál bármely oldalt. A magyar Wikipédia külső hivatkozásait automatikusan archiválja továbbá a Wikiwix – az archív oldalakra mutató linkek „A külső hivatkozások mellé elhelyez egy linket az adott oldalak tárolt változatára” nevű segédeszközzel csalogathatóak elő a beállítások között, vagy kézzel a http://wikiwix.com/cache/?url=http://<eredeti url> alakban. Ezek a szolgáltatások összegyűjtik és megőrzik a honlapokat az utókornak még akkor is ha az eredeti honlap elköltözik, megváltozik, törlődik vagy fizetőssé válik. A webarchiválás különösen fontos az instabil vagy könnyen változó honlapok, mint az időérzékeny újságcikkek és híroldalak vagy pénzügyi nehézségbe keveredett szervezetek oldalai, forrásként való felhasználásakor. Amint megvan a weblap archivált változatának URL-je, használd a forráshivatkozó sablonok archiveurl= és archivedate= paramétereit. A sablon által generált hivatkozás automatikusan tartalmazni fogja az archív linket.

Sajnos nem minden weboldal archiválható. A webmesterek és a kiadók megtilthatják az archiválást a robotok kizárásával vagy nehezen másolható elemeket, pl. javascript, flash vagy más kódot, helyezhetnek el oldalukon, amit nehéz másolni. Ezekben az esetekben az adatok archiválásának más módjaira lehet szükség.

Alternatív módszerek

A legtöbb hivatkozási sablon tartalmaz egy quote= paramétert, amelyben el lehet helyezni a forrásanyagból származó idézeteket. Ezzel korlátozott mennyiségű, a forrásból származó szöveget lehet tárolni a hivatkozási sablonban. Ez különösen hasznos a webarchiváló szolgáltatásokkal nem archiválható források esetén. Továbbá biztosítékként szolgálhat a kiválasztott archiváló szolgáltatás hibái ellen.

  • Dubner, Stephen J.: Wall Street Journal Paywall Sturdier Than Suspected. The New York Times Company, 2008. január 28. [2008. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 28.) „...the Wall Street Journal will not, as has been widely speculated, tear down its paywall entirely...

Az idézet paraméter használatakor a lehetséges leginkább megfelelő és tömör idézetet válaszd, mely megőrzi a hivatkozás kontextusát is. A forrás teljes szövegének tárolása nem felel meg a „fair use”-ra és idézésre vonatkozó irányelveknek, ezért csak a szöveg legfontosabb részeit válaszd ki, amelyek leginkább alátámasztják a Wikipédia szócikk állításait.

Az idézet segít a forrás más internetes változatainak felkutatásában is abban az esetben ha az eredeti megszűnik.

A közkincs anyagokat, ahol ez célszerű, át lehet másolni a Wikiforrásba.

Halott linkek javítása

Több mód is létezik a halott linkek javítására. Gyakran a weboldalakat csak egyszerűen áthelyezik, vagy mert új szerverre költöznek, vagy a honlap általános karbantartásának részeként. Az oldaltérképek hasznos kiindulópontok lehetnek az átmozgatott oldal megtalálásához. Egy keresés az oldal címére, esetleg az adott honlapra szűkítve, szintén megtalálhatja a keresett oldalt. A fenti példákra építve egy Google lekérdezés így nézhet ki: site:http://freakonomics.blogs.nytimes.com/ "Wall Street Journal Paywall Sturdier Than Suspected"

Ha nem sikerült így megtalálni az oldalt, ellenőrizd az oldal archív változatának meglétét az archiváló szolgáltatásoknál. Használd a Wayback Machine-t, a WebCite lekérdező oldalát és adott esetben a brit kormány webarchívumát. Ha találsz egy archív változatot, ellenőrizd, hogy megbizonyosodj arról, hogy az továbbra is alátámasztja az eredeti hivatkozást. Érdemes megnézni a hivatkozás elérési dátumát (ha megadták), hogy lásd, az archív változat mennyire közeli időben a hivatkozáskori változathoz.

Halott link okozta károk enyhítése

Időnként minden kísérlet sikertelen lesz a halott linkek helyrehozására. Abban az esetben, próbálj találni egy alternatív forrást, hogy az eredeti elvesztése ne rontsa a szócikk ellenőrizhetőségét. A széleskörűen lefedett témákhoz általában könnyű másik forrást találni. Egy egyszerű keresés is szolgáltathat megfelelő cserét, de légy nagyon óvatos, hogy ne a Wikipédia tükrözéseit és elágazásait hivatkozd, hisz ez sértené az ellenőrizhetőséget.

Néha nem lehet vagy nehéz megtalálni a megfelelő forrást, mert elmélyedtebb kutatásra lenne szükség, például egy könyvtár felkeresésével vagy előfizetéshez kötött adatbázis használatával. If that is the case, consider consulting with Wikipedia editors at Wikipedia:WikiProject Resource Exchange, the Wikipedia:Village pump, or Wikipedia:Help desk. Felveheted továbbá a kapcsolatot a téma szakértőivel vagy a többi érdekelt szerkesztővel a kapcsolódó műhelyben.

Halott linkek megtartása

Egy halott, archiválatlan forrás URL lehet még hasznos. Egy ilyen hivatkozás jelzi, hogy az információ (valószínűleg) ellenőrizhető volt a múltban és lehetőséget biztosít egy több erőforrással vagy szakértelemmel rendelkező szerkesztőnek, hogy kellő adatok birtokában megtalálja a forrást. Talán még visszatér hamvaiból az oldal. Egy halott linkkel megállapítható, hogy hivatkoznak-e rá máshol vagy fel lehet venni a kapcsolatot azzal a személlyel aki eredetileg felelős volt a forrásért. Például, fel lehetne venni a kapcsolatot a Yale Számítástudományi tanszékével ha a http://www.cs.yale.edu/~EliYale/Defense-in-Depth-PhD-thesis.pdf[halott link] elérhetetlen lenne. Helyezd el a {{halott link}}(?) sablont közvetlenül a halott URL-cím mellé, az eredeti linket épen hagyva.

Lásd még