„Luminozitás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
hibás kifejezés törölve
a szócsere
1. sor: 1. sor:
A '''luminozitás''' valamely égitest – általában [[csillag]] – egy meghatározott időtartam alatt kibocsátott összsugárzása. Igen gyakran a [[Nap]] összsugárzásának egységében fejezzük ki, például: az ''[[Achernar]]'' nevű csillag luminozitása 780-szor nagyobb a Napénál. Ilyen módon a Nap luminozitása a fényesség egyfajta egysége. Egy csillag luminozitása és [[abszolút fényesség]]e összefüggenek, és az egyikből a másik kiszámítható. A luminozitás az égitestek egy fizikai állapothatározója.
A '''luminozitás''' valamely égitest – általában [[csillag]] – egy meghatározott időtartam alatt kibocsátott összsugárzása. Igen gyakran a [[Nap]] összsugárzásának egységében fejezzük ki, például: az ''[[Achernar]]'' nevű csillag luminozitása 780-szor nagyobb a Napénál. Ilyen módon a Nap luminozitása a csillagok energiatermelésének egyfajta egysége. Egy csillag luminozitása és [[abszolút fényesség]]e összefüggenek, és az egyikből a másik kiszámítható. A luminozitás az égitestek egy fizikai állapothatározója.


{{csonk-dátum|csonk-csillag|2005 júliusából}}
{{csonk-dátum|csonk-csillag|2005 júliusából}}

A lap 2011. szeptember 27., 17:35-kori változata

A luminozitás valamely égitest – általában csillag – egy meghatározott időtartam alatt kibocsátott összsugárzása. Igen gyakran a Nap összsugárzásának egységében fejezzük ki, például: az Achernar nevű csillag luminozitása 780-szor nagyobb a Napénál. Ilyen módon a Nap luminozitása a csillagok energiatermelésének egyfajta egysége. Egy csillag luminozitása és abszolút fényessége összefüggenek, és az egyikből a másik kiszámítható. A luminozitás az égitestek egy fizikai állapothatározója.