„Wulfila” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
ZéroBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: ja:ウルフィラ
36. sor: 36. sor:
[[id:Ulfilas]]
[[id:Ulfilas]]
[[it:Ulfila]]
[[it:Ulfila]]
[[ja:ウルフィラ]]
[[la:Ulfilas]]
[[la:Ulfilas]]
[[li:Wulfila]]
[[li:Wulfila]]

A lap 2011. szeptember 11., 15:00-kori változata

Wulfila vagy más néven Ulfilas (311383) ariánus vallású püspök, aki az ariánus vallásra térítette a gótok nagy részét és lefordította a Bibliát gót nyelvre.

Élete

Egy oldal Wulfila bibliafordításából.

Wulfila egy Kis-ázsiai származású kereskedőnek volt a fia, akit a gótok fogolyként hurcoltak országukba, majd miután kiváltotta magát a fogságból, továbbra is a gótok között maradt, megnősült és így Wulfila már a gótok között látta meg a napvilágot.

Wulfila az egyházi pályát választotta. Már korán kitűnt tehetségével: kitűnő szónok volt és egyaránt jól beszélt latinul, görögül és gótul. 341-ben Szent Eusebius Konstantinápolyban a gótok püspökévé szentelte, térítőmunkával bízva meg őt. Wulfila a térítő munka megkönyítése érdekében elhatározta, hogy lefordítja gót nyelvre a Bibliát. Munkájának nehézsége abban rejlett, hogy a gót nyelvben ekkor még semmilyen elvont fogalomra nem létezett megfelelő szó és a gót írásjelek az ún. rúnák is hiányosak voltak, így ezt a hiányt Wulfila maga volt kénytelen pótolni, ezzel a munkájával pedig mintegy megalapítója lett a germán irodalomnak.

Wulfila működése hatására sok gót felvette az ariánus vallást, azonban a gót fejedelem, Athanarich veszélyt látott az új vallásban az országa önállóságára, így keresztényüldözésbe kezdett. Wulfila ekkor a keresztény gótok egy részével a Római Birodalomba menekült, ahol Moesia provinciában települtek le. Wulfila 383-ban, Konstantinápolyban halt meg.

Forrás

  • Tolnai Világtörténelme, Budapest, 1909.