„Anghel Saligny” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a +belső
MystBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: it:Anghel Saligny
28. sor: 28. sor:
[[en:Anghel Saligny]]
[[en:Anghel Saligny]]
[[fr:Anghel Saligny]]
[[fr:Anghel Saligny]]
[[it:Anghel Saligny]]
[[ro:Anghel Saligny]]
[[ro:Anghel Saligny]]

A lap 2011. augusztus 29., 15:56-kori változata

Anghel Saligny szobra a konstancai kikötőben

Anghel Saligny (Foksány, 1854. április 19.Bukarest, 1925. június 17.) román mérnök, a Dunán átívelő Feteşti-Cernavodă vasúti híd tervezője

Élete

Édesapja, Alfred Saligny tanár, Elzászból érkezett Romániába. Az elemi iskolát szülővárosában végezte, az apja által alapított intézetben. A gimnáziumot szintén itt kezdte el, majd Potsdam-ban végezte. Eredetileg a csillagászat érdekelte, ezért a berlini egyetemen ilyen jellegű kurzusokat látogatott, többek között Hermann von Helmholtz-nak is tanítványa volt. Mérnöki tanulmányait Charlottenburgban végezte, majd a szászországi vasútépítésnél (Cottbus-Frankfurt an der Oder) dolgozott. Alapító tagja volt a bukaresti Politechnikai Társaságnak (ez volt a mai Bukaresti Műszaki Egyetem elődje). 1892-ben a Román Akadémia tagja lett, melynek 1907 és 1910 között az elnöki tisztét is betöltötte.

Anghel Saligny testvére, Alfons Oscar Saligny (18531903) kémikus volt, szintén a Román Akadémia tagja.

Művei

A Feteşti-Cernavodă vasúti híd

Műveiben (hidak, utak, silók, kikötők) olyan új elemek találhatók, amelyek a maguk idején nagy technikai előrelépést jelentettek.

Ő tervezte az AdjudTârgu Ocna vasútvonalat, melynek során az országban elsőként épített a vasút-közút kombinált hidat.Több fémből készült hidat tervezett, például a Cosmeşti-nél a Szeret folyón át egy 430 méter hosszúságút.

1884 és 1889 között Saligny tervezte és építette a világon az első vasbeton silókat, amelyek ma is léteznek (Konstanca, Brăila és Galaţi). A konstancai kikötőben ő építette az olaj exportot szolgáló speciális medencét, illetve két silót a gabonakivitelhez.

A legfontosabb műve a Feteşti-Cernavodă vasúti híd volt. A híd építése 1895. november 26-án kezdődött, I. Károly román király jelenlétében. A hídnak öt íve van, négy közülük 140 méter széles, a középső pedig 190 méter. Ahhoz, hogy a hajók át tudjanak haladni a híd alatt, 30 méterrel a víz felszíne felett emelték. A hivatalos megnyitó napján tartott szilárdsági próba során egy 15 mozdonyból álló szerelvény haladt át a hídon, 85 km/h sebességgel. A híd 4037 méter hosszú, amiből 1662 méter a Duna, 920 méter pedig a Borcea-ág felett. Az építésekor ez volt Európa leghosszabb hídja, illetve a világon a harmadik leghosszabb.

Külső hivatkozások