„Kereskedelmi Szövetség” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
48. sor: 48. sor:
=== Szárazföldi egységek ===
=== Szárazföldi egységek ===


A Szövetség szárazföldi haderejének alapját az önmagukban meglehetősen gyenge harcértékű [[B1-es harci droid]]ok alkották. Ez azonban nem minden. A B1-es droidokat a Baktoid és más fegyvergyárak által készített olyan rendkívül modern és erős járművek támogatták, mint a [[STAP]], az [[AAT]]-tank és az [[MTT]] csapatszállító, valamint olyan harci droidok, mint a személyi pajzszsal védett nagy tűzerejű rombolódroid ([[droidika]]) - igaz, ezek drága voltuk miatt kisebb számban készültek, és elsősorban a neimoidián vezetők testőreiként szolgáltak. A Szövetség pénzelte továbbá a Galaxis legjobb fejvadászait, akik az ellenfeleik likvidálásának nagymesterei voltak. Bolygófelszíni csatákban a Szövetség akár összevont köztársasági hadseregekkel is felvehette a harcot szárazon, vízen és levegőben is.
A Szövetség szárazföldi haderejének alapját az önmagukban meglehetősen gyenge harcértékű [[B1-es harci droid]]ok alkották. Ez azonban nem minden. A B1-es droidokat a Baktoid és más fegyvergyárak által készített olyan rendkívül modern és erős járművek támogatták, mint a [[STAP]], az [[AAT]]-tank és az [[MTT]] csapatszállító, valamint olyan harci droidok, mint a személyi pajzszsal védett nagy tűzerejű rombolódroid ([[droidika]]) - igaz, ezek drága voltuk miatt kisebb számban készültek, és elsősorban a neimoidián vezetők testőreiként szolgáltak. Bolygófelszíni csatákban a Szövetség akár összevont köztársasági hadseregekkel is felvehette a harcot szárazon, vízen és levegőben is. A Szövetség képes volt felbérelni továbbá a Galaxis legjobb fejvadászait, akik az ellenfeleik likvidálásának nagymesterei voltak.


=== Űrflotta ===
=== Űrflotta ===

A lap 2011. augusztus 28., 23:24-kori változata

A Kereskedelmi Szövetség egy szervezet a Csillagok háborúja univerzumában. Nagyméretű, komoly erőforrásokkal rendelkező vállalatkonglomerátum volt, amely bányászati, szállítási, kereskedelmi célok hatékonyabb elérésének szándékával jött létre több kisebb szervezet egyesülésével YE 350 előtt. Pénzzel és fegyverekkel ellenőrzést szerzett a Galaxis legtöbb kereskedelmi hiperűrútja felett. A Régi Köztársaság idejének végére kiterjesztette befolyását a köztársaság gazdasági és politikai életére, több száz bolygórendszert tartva a befolyása alatt [1]. Ekkor már hosszú idők óta mohónak és immorális szervezetnek tartották szerte a Galaxisban, ami veszélyt jelent a békére és szabadságra. A Szövetség vezetése titokban támogatta a Független Rendszerek Konföderációját és az általa kirobbantott galaktikus polgárháborút (klónháborúk). A Birodalom korának legelején az Uralkodó felszámolta.

Ismert fajok a Szövetségben

Története

Felemelkedése

A Kereskedelmi Szövetség megalakulása békés körülmények között történt. A szervezet erejéhez hozzájárultak az alapító fajok szülővilágainak erőforrásai, és számtalan gazdag lakatlan világot is gyarmatosítottak, melyek nyersanyagait kitermelték és eladták. A Köztársaság végének idejére azonban a lakott világok leigázásától sem riadtak vissza, noha ezt mindig óvatosan és ravaszul csinálták, mert a Szövetség alapító fajai többnyire gyávák és harciatlanok voltak, csak a katonailag gyenge világokat támadták meg.

A szállítóhajók sokszor váltak kalóztámadások célpontjává, ezért a Szövetség vezetése elérte, hogy a Köztársaság fegyveres erői segítsék az ilyen konfliktusokban. Emellett megkezdődött a szövetségi hajók önálló gyártású fegyverekkel és katonasággal való felszerelése. A Szövetség tulajdont vagy befolyást szerzett több katonai gyár felett is, legfontosabb a Baktoid Fegyvergyár, amelynek irányításába a Klónháborúk idején bevonták a nagy fegyvergyártási tapasztalatokkal rendelkező Techno Unió főtisztviselőit is.

A Szövetség önálló haderejének (amely főleg harci droidokból és távirányítású automatákból, valamint hadicélokra alkalmassá tett űrhajókból állt) kiépítése jórészt titokban történt. A nyitott szeműek előtt természetesen nem maradhatott sokáig titokban a létezése, de mikor a naboo-i konfliktus alatt kiderült, hogy ez a haderő valójában mekkora, az mindenkit sokkolt, aki nem tartozott a Szövetség pénzelte politikusok közé.

A Szövetség vezetésében, a Végrehajtó Vezérigazgatóságban Y.E. 33 körül az alapítók közé tartozó neimoidiaiak uralkodó befolyást szereztek, miután egy eriadui konferencián, amelyen Nute Gunray is részt vett, a biztonsági droidok meghibásodtak és Gunray (és Lott Dod) kivételével (akiket elhívtak valahová közvetlenül a lövöldözés előtt) az összes tagot lelőtték. Gunray a megölt vezetőket saját neimoidiai ismerőseivel pótolta. Az eseményt mindenki merényletnek gondolta, de azt senki sem hitte, hogy Gunray áll mögötte, hanem a magát Nebula Frontnak nevező nagyvállalatellenes terrorszervezetnek tulajdonították. Lehetséges, hogy az értelmi szerző valóban nem Gunray volt: a droidok ugyanis Sidioustól származtak.

Neimoidián volta ellenére Gunray meglehetősen agresszív és harcias külpolitikát folytatott egészen bukásáig. A Szövetség - még régebben - képviselői helyet harcolt ki magának a Szenátusban (a Klónháborúk idején Lott Dod volt a képviselőjük), mintha egy önálló űrszektor lenne (a neimoidiai övezet bolygóinak ugyanis voltak saját képviselőik is: Mik Regrap és Norden Berdanges), és számos más szenátor támogatását megvásárolta, akik intenzíven lobbiztak a szervezet érdekeiért (a filmek cselekménye alapján a szóba jöhetnek, mint megvásárolt szenátorok: a malastare-i Aks Moe, illetve Mas Amedda). Kapcsolatokat épített ki továbbá a hasonló és más galaktikus területeket befolyás alatt tartó kereskedelmi szervezetekkel, mint a Kereskedő Céh és a Bankárklán.

Az alaris prime-i hódítási kísérlet

Néhány évvel a Baljós árnyak cselekménye előtt a Szövetség megpróbálta elfoglalni a vuki anyabolygó egyik holdját, az Alaris I-et. A vukik végül kiűzték a betolakodókat. A harcban Qui-Gon Jinn is segítette őket [2].

A nabooi konfliktus

A nabooi kormány, amelynek sem számottevő szállítóflottája, sem kereskedelmi tapasztalata nem volt, a Szövetség támogatását kérte a bolygó gazdag erőforrásainak kiaknázásához. Gunray azonban becsapta őket, jóval értékük alatti árat fizetett a kitermelt javakért, és hatalmas extraprofitra tett szert. Ezt idővel a nabooiak sejteni kezdték, ami megmérgezte az üzleti kapcsolatot.

A Szövetség befolyásának növekedése a Köztársaságban a Galaktikus Szenátus több tagját félelemmel töltötte el. A Naboo szenátora, Palpatine és mások kampányt kezdtek a nagyvállalatok hatalmának letörésére, ennek egyik ötletes megvalósulása volt az a szenátusi határozat (az Essential Chronology-tól eredő sorszámozás szerint a BR-0371 számú Határozat, Y.E. 32), amely megadóztatta a bolygóközi kereskedelmi utakat, ezáltal megnyirbálva a Szövetség által termelt profitot. A Szövetség vezetését ez felháborította, és tiltakozásul blokád alá vonták a Naboo-t. Félreeső volta, békés kultúrája, űrflottájának korlátozott volta és óriási nyersanyagkészletei miatt aligha találhattak volna ennél alkalmasabb célpontot a hódításhoz, azonkívül az sem mellékes, hogy a határozat legbefolyásosabb támogatójának, Palpatine-nak a szülőbolygója volt: a bolygó feletti uralmat megszerezve a Szövetség a törvényesség látszatát fenntartva, kilőhette volna a lovat Palpatine és határozata alól. Nute Gunray és helyettese, Rune Haako Darth Sidious Sith nagyúr parancsára lerohanták és megszállták a bolygót. Azonban a neimoidiánok alábecsülték a nabooiak stratégiai jártasságát: bár a katonai dominancia vitathatatlanul a hódítóké volt, egy kirobbant felkelés során a neimoidiai vezéreket csellel elfogták, és így a megszállás véget ért.

Gunraynak bíróság elé kellett állnia a megszállás miatt, az ügy végül a Legfelsőbb Bíróságra került, ahol 4 tárgyalás sem tudott dönteni. Az invázió értelmi szerzőjének tartott Gunray helytartó a pozícióját is megtarthatta, és a Szövetség a kereskedelmi jogait sem vesztette el, holott a nabooiak ezt várták. Mindössze egy, a várthoz képest meglehetősen erőtlen szenátusi határozat született kötelezte a Szövetségett droidhadseregének feloszlatására, amire nézve színleg történtek lépések, de csak részlegesen valósult meg, és megindult az újraszervezése is. A nabooi inváziót ellenezve a két nem-neimoidiai alapító faj (a caariták, és ösztönzésükre, a filordiak is), valamint a Kuat ipari központ több vállalata elhagyta a Szövetséget.

A Klónháború

Látva, hogy a Szövetség hadereje önmagában nem veheti fel a harcot a Köztársasággal, Gunray, Darth Sidious és még több befolyásos vállalatvezető és államfő megalapították a Független Rendszerek Konföderációját (CIS). Kitört a klónháború. Gunray azt várta a Klónháborútól, hogy meggyengíti a Köztársaságot, amely eddig, törvényeivel és hatóságaival a Szövetség kapzsiságának legfontosabb akadálya volt. A teljesen szabaddá és adómentessé váló kereskedelem és a gyenge világok leigázásának lehetősége a még nagyobb profit reményét nyújtotta. Valójában az egész háború Sidious nagyúr műve volt. Ő irányította mind a Köztársaságot - Palpatine Főkancellárként, mind a CIS-t - Darth Sidious néven, és célja az abszolút egyszemélyi hatalom megszerzése volt.

A szervezet ugyan deklarálta semlegességét a háborúban, Lott Dod kereskedelmi szövetségi szenátor pedig a pantorai blokáddal kapcsolatos szenátusi viták során a szervezet nevében elhatárolódott a Gunraytől, különutas szélsőségesnek nevezve a helytartót [3]. Titokban viszont a Szövetség pénzügyi és hadi támogatást nyújtott a CIS-nek. A háború, bár a Galaxis legbefolyásosabb nagyvállalatai álltak mögötte, öszességében mégis rosszul alakult CIS számára, és az elvesztett coruscanti űrcsata után folyamatos visszavonulással járt. A Szövetség olyan fontos világokat vesztett el, mint a Geonosis, Cato Neimoidia, vagy Neimoidia, a neimoidián anyabolygó. A CIS összes fontos anyavilága (Neimoidia, Felucia, Mygeeto és mások) a klónkatonák ostroma, végül pedig birodalmi megszállás alá került.

Sidious nemcsak saját rendjének, a Sitheknek egykori számos vereségét okozó Köztársaságot és őrzőit, a Jediket gyűlölte, de megvetette és lenézte a neimoidiaiakat is. Mihelyt sikerült kikiáltania az abszolút uralmát jelentő Galaktikus Birodalom megalakulását, amelynek első és egyetlen Uralkodója lett, mind Köztársaság haderejét vezető Jediket (66-os parancs), mind a Kereskedelmi Szövetség vezetését és a CIS vezérkarának más tagjait is legyilkoltatta. Így halt meg Nute Gunray is a távoli Mustafar bolygó egyik bunkerében, Sidious tanítványának, Darth Vadernek a kezétől, aki fénykardjával leszúrta.

A Kereskedelmi Szövetséget az Uralkodó megszüntette (Y.E. 19.), erőforrásait a Birodalom megerősítéséhez használta fel. Utolsó helytartója a Star Wars Insider [4] (a filmsorozat hivatalos rajongói klubja számára készített magazin) szerint egy Sentepeth Findos nevű neimoidián volt. Ezután történtek még próbálkozások a szervezet - illegális - felélesztésére, ezeket azonban a Birodalom fegyverrel törte le.

Haderő

Szárazföldi egységek

A Szövetség szárazföldi haderejének alapját az önmagukban meglehetősen gyenge harcértékű B1-es harci droidok alkották. Ez azonban nem minden. A B1-es droidokat a Baktoid és más fegyvergyárak által készített olyan rendkívül modern és erős járművek támogatták, mint a STAP, az AAT-tank és az MTT csapatszállító, valamint olyan harci droidok, mint a személyi pajzszsal védett nagy tűzerejű rombolódroid (droidika) - igaz, ezek drága voltuk miatt kisebb számban készültek, és elsősorban a neimoidián vezetők testőreiként szolgáltak. Bolygófelszíni csatákban a Szövetség akár összevont köztársasági hadseregekkel is felvehette a harcot szárazon, vízen és levegőben is. A Szövetség képes volt felbérelni továbbá a Galaxis legjobb fejvadászait, akik az ellenfeleik likvidálásának nagymesterei voltak.

Űrflotta

A Szövetség hadihajói - közülük a legnagyobbak és legfontosabbak a megkezdett amerikai fánk (toroid) alakú Lucrehulk típusú csatahajók (az egyik legnagyobb hajótípus a Star Wars filmekben a maga több mint 3 kilométeres átmérőjével) - gyengébbek voltak, ezek többsége tulajdonképpen csupán felvegyverzett civil hajó volt. A helyi konfliktusokban (egy gyengébb bolygó megszállása) és a kalózok ellen jó szolgálatott tettek, de nagy űrháborúkra vagy a vukikéhoz hasonló fejlett és katonailag erős civilizációkkal való harcra nem voltak túlzottan alkalmasak.

Ez már a nabooi űrcsatában is megmutatkozott: néhány századnyi nabooi N-1-es vadászgép hatékonyan felvette velük a harcot, és elpusztította a vezérhajót.

A Szövetség űrvadászai - a keselyűdroidok és a háromszárnyú űrvadászok - viszont a szárazföldi tankokhoz hasonlóan igen modernek és nagy harcértékűek voltak, és elég nagy számban rendelkezésre álltak.

Megjelenése

Filmekben

Hivatkozások

Jegyzetek

  1. SW Adatbank: Trade Federation.
  2. Star Wars: Galactic Battlegrounds adatbank.
  3. Star Wars: A klónok háborúja; 3. évad 4. ep („Sphere of Influence”)
  4. 84. sz.
  5. Rune Haako szerepeltetése egy retcon: a filmtervek Gunray geonosisi kísérőjét Libkathként azonosítják, később azonban számos forrásban már Rune Haako neve szerepel, annak ellenére, hogy a két szereplő egyáltalán nem hasonlít.

Külső hivatkozások