„Kage-rjú” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
javítások
jav
1. sor: 1. sor:
A '''Kage-rjú (Árnyék-iskola)'' egy japán kardvívó ([[Kendzsucu|kendzsucu]]) iskola volt a XV. század vége és XVI. század közepe között. Alapítója [[Aizu Iko]] (1452-1538.) [[szamuráj]] volt. Egyike a négy legfontosabb, korai [[kendzsucu]] iskolának.
A '''Kage-rjú (Árnyék-iskola)''' egy japán kardvívó ([[Kendzsucu|kendzsucu]]) iskola volt a XV. század vége és XVI. század közepe között. Alapítója [[Aizu Iko]] (1452-1538.) [[szamuráj]] volt. Egyike a négy legfontosabb, korai [[kendzsucu]] iskolának.


==Története==
==Története==

A lap 2011. augusztus 28., 15:43-kori változata

A Kage-rjú (Árnyék-iskola) egy japán kardvívó (kendzsucu) iskola volt a XV. század vége és XVI. század közepe között. Alapítója Aizu Iko (1452-1538.) szamuráj volt. Egyike a négy legfontosabb, korai kendzsucu iskolának.

Története

Az iskolát 1490-körül alapította Aizu Hjuga no kami Iko, eredeti nevén Aizu Ikoszai Hiszatada. Az ő két legjobb tanítványa volt a fia, Aizu Kosicsiro, és Kamiizumi Hidecugu, a későbbi legendás kardforgató, Kamiizumi Isze no kami Nobucuna (Hidecuna) apja.

Az iskola jellegzetessége volt, hogy használója, úgymond "árnyék" módjára, követte az ellenfél mozgását, annak testbeszédéből következtetve támadásaira, és a legkedvezőbb pillanatot használta ki a támadásra. A kage-rjú gyorsan elterjedt szerte Japánban, és a későbbi kendzsucu iskolák legnépesebb csoportjának, a sinkage (új árnyék) iskolák őse lett. Ma már ez az iskola nem létezik, kihalt.

Hatása

Az iskola a Japán történelem során feledésbe merült, de egyik korai tanulója, Kamiizumi Nobucuna nagyjából 23 éves korára elsajátította, majd sinkage-rjúként továbbfejlesztette. Az ő sinkage-rjúja lett korának legnépszerűbb iskolája, s belőle ágazott szét a legtöbb vívó stílus, mely szinte mindd használta nevében a sinkage nevet, közvetve így éltetve tovább a kage-rjút.

Források