„Lágymányos” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
27. sor: 27. sor:


== Gazdaság ==
== Gazdaság ==
Lágymányoson, az [[Október 23. utca|Október 23. utcán]] található a [[MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.|MOL]] székháza. Az ]]Irinyi József]] utcától délre pedig az [[Infopark]], ahol több [[informatika]]i cég központja van.
Lágymányoson, az [[Október 23. utca|Október 23. utcán]] található a [[MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.|MOL]] székháza. Az [[Irinyi József]] utcától délre pedig az [[Infopark]], ahol több [[informatika]]i cég központja van.


== Közlekedés ==
== Közlekedés ==

A lap 2011. augusztus 22., 00:59-kori változata

Lágymányos
Lágymányos Duna-parti része a Citadelláról nézve (előtérben a Gellért Szálló)
Lágymányos Duna-parti része a Citadelláról nézve (előtérben a Gellért Szálló)
Közigazgatás
TelepülésBudapest
KerületXI.
Irányítószám1117
Népesség
Teljes népesség19 741 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Lágymányos (Magyarország)
Lágymányos
Lágymányos
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 28′ 31″, k. h. 19° 03′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 31″, k. h. 19° 03′ 22″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lágymányos témájú médiaállományokat.

Lágymányos Budapest egyik városrésze a XI. kerületben. Lakóinak száma 19 741 fő, a lakások száma 10 333 (2001).[2] Róla kapta a nevét a Lágymányosi híd és a Lágymányosi-öböl, utóbbi azonban nevével ellentétben Kelenföldhöz tartozik.

Földrajz

Egy régi térképrészlet. Jól látható a Lágymányosi-öböl, valamint az egykori Kelenföld beépítetlensége

Határai: Móricz Zsigmond körtér keleti oldala – Bartók Béla útSzent Gellért térDuna folyam – a budai összekötő körvasútFehérvári út a Móricz Zsigmond körtérig.

Történelem

A név eredete vitatott: egyesek lágy talajára, mások a német Leutenant szóra vezetik vissza.

A Duna szabályozása kapcsán a 19. század második felében kialakult itt egy tó, amelyet a József Nádor Műszaki Egyetem építésekor feltöltöttek. Az Műegyetem legnagyobb, központi épülete 1909-ben épült Hauszmann Alajos tervei alapján. A Lágymányosi lakótelep 1956-1960 között épült több ütemben. Városrészként való elismerésére 1990-ben került sor.

Gazdaság

Lágymányoson, az Október 23. utcán található a MOL székháza. Az Irinyi József utcától délre pedig az Infopark, ahol több informatikai cég központja van.

Közlekedés

A térség 1910 körül: a Gellért Szálló még sehol, háttérben a Lágymányosi-öböl

A városrész déli határát érinti a Körvasút Ferencvárosi pályaudvar és Kelenföldi pályaudvar közötti szakasza, de megállóhely ezen a szakaszon nincsen.

A helyi közösségi közlekedést számos villamos- és autóbuszjárat szolgálja. Lágymányost keresztezi és itt végállomásozik a 4-es és a 6-os villamos; nyugati határát érinti rövidebb szakaszon (Bartók Béla út) a 19-es és a 49-es, hosszabb szakaszon (Bartók Béla út–Fehérvári út) a 18-as, 41-es és 47-es villamos. Szintén a Bartók Béla úton közlekedik a 7-es autóbuszcsalád. A Fehérvári útnál van a végállomása az 53-as, 150-es, 150E és 250-es autóbusznak, a Móricz Zsigmond körtér lágymányosi oldalán pedig a 33-as és a 33E buszoknak. Ezeken kívül érinti a városrészt a 86-os, 103-as és a 212-es vonal is. Az épülő 4-es metrónak három állomása lesz Lágymányos nyugati határán (Bocskai út, Móricz Zsigmond körtér, Szent Gellért tér).

A legfontosabb közúti kapcsolatokat a terület déli határán húzódó Lágymányosi híd, a városrészt nagy vonalakban nyugat-keleti irányban átszelő Október 23. utca–Irinyi József utcaPetőfi híd vonal, a Duna-parton a Budai alsó rakpart, a nyugati oldalon pedig a Bartók Béla út és a Fehérvári út jelenti. Mind közúti, mind közösségi közlekedési szempontból fontos csomópontok a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér.

Kultúra

A Kőrösy József utcában található a MU Színház.

Oktatás

Kilátás a Schönherz kollégiumból: előtérben a Lágymányosi lakótelep, háttérben az ELTE északi, déli, valamint a BME informatikai épülete

Lágymányoson található Budapest legnagyobb összefüggő egyetemi városrésze, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karának ad helyet.

A városrész középiskolái:

Szabadidő, szórakozás

Kedvelt szórakozóhelyek a Petőfi híd lehajtóinál található Zöld Pardon és RIO.

Sport

A városrész fontos sportlétesítménye a BME és az ELTE közös sporttelepe a Bogdánfy utcában, ahol többek között futó- és labdarúgópálya, teniszpályák, illetve a BME uszoda kapott helyet. Itt található a félkész Tüskecsarnok is.

Hivatkozások

Lásd még

Jegyzetek

  • Budapest teljes utcanévlexikona. (Dinasztia Kiadó - Gemini Kiadó, Budapest, 1998) ISBN 963-657-176-7
  1. a KSH 2001-es népszámlálási adatai
  2. a b Budapest XI. kerület. A Magyar Köztársaság Helységnévtára 2006. KSH, 2006. (Hozzáférés: 2008. április 24.)

Külső hivatkozások

Commons:Category:Lágymányos
A Wikimédia Commons tartalmaz Lágymányos témájú médiaállományokat.