„Ready-made” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
RibotBOT (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1+) (Bot: következő módosítása: no:Objet trouvé
Pataki Márta (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
Műalkotássá nyilvánított használati tárgy. [[Marcel Duchamp]] francia művész találta fel a [[dadaizmus]] szellemében. 1913-ban jutott először eszébe az ötlet, így született meg a posztamensre állított Biciklikerék. Tovább ilyen "alkotásokat" készített fésűből, spárgából, fogasból, WC-csészéből, dugóhúzóból, biztosítótűből, palackmosó keféből, melyeket eredeti funkciójuktól megfosztva állított ki, felháborodást keltve ezzel a közönségben. Az egyik leghíresebb ilyen tárgy a Forrás (másik néve a Kút) címet viselő vizelőcsésze, melyet 1917-ben állított ki a New York-i Függetlenek Szalonjában. A ready-made koncepciójával Duchamp azt kívánta sugalmazni, hogy a nézőnek le kell mondania "két hasonló dolog felismerésének vagy azonosításának lehetőségéről".
Műalkotássá nyilvánított használati tárgy. [[Marcel Duchamp]] francia művész találta fel a [[dadaizmus]] szellemében. 1913-ban jutott először eszébe az ötlet, így született meg a posztamensre állított Biciklikerék. Tovább ilyen "alkotásokat" készített fésűből, spárgából, fogasból, WC-csészéből, dugóhúzóból, biztosítótűből, palackmosó keféből, melyeket eredeti funkciójuktól megfosztva állított ki, felháborodást keltve ezzel a közönségben. Az egyik leghíresebb ilyen tárgy a Forrás (másik neve a Kút) címet viselő vizelőcsésze, melyet 1917-ben állított ki a New York-i Függetlenek Szalonjában. A ready-made koncepciójával Duchamp azt kívánta sugalmazni, hogy a nézőnek le kell mondania "két hasonló dolog felismerésének vagy azonosításának lehetőségéről".


==Külső hivatkozás==
==Külső hivatkozás==

A lap 2011. augusztus 9., 17:16-kori változata

Műalkotássá nyilvánított használati tárgy. Marcel Duchamp francia művész találta fel a dadaizmus szellemében. 1913-ban jutott először eszébe az ötlet, így született meg a posztamensre állított Biciklikerék. Tovább ilyen "alkotásokat" készített fésűből, spárgából, fogasból, WC-csészéből, dugóhúzóból, biztosítótűből, palackmosó keféből, melyeket eredeti funkciójuktól megfosztva állított ki, felháborodást keltve ezzel a közönségben. Az egyik leghíresebb ilyen tárgy a Forrás (másik neve a Kút) címet viselő vizelőcsésze, melyet 1917-ben állított ki a New York-i Függetlenek Szalonjában. A ready-made koncepciójával Duchamp azt kívánta sugalmazni, hogy a nézőnek le kell mondania "két hasonló dolog felismerésének vagy azonosításának lehetőségéről".

Külső hivatkozás

Marcel Duchamp írása a ready-made-ről