„Hajnalhasadás (regény)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
WikitanvirBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: fa:شکستن طلوع
Amirobot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő módosítása: fa:سپیده‌دم (رمان)
70. sor: 70. sor:
[[el:Χαραυγή (μυθιστόρημα)]]
[[el:Χαραυγή (μυθιστόρημα)]]
[[es:Amanecer (novela)]]
[[es:Amanecer (novela)]]
[[fa:شکستن طلوع]]
[[fa:سپیده‌دم (رمان)]]
[[fi:Aamunkoi]]
[[fi:Aamunkoi]]
[[fr:Révélation (roman)]]
[[fr:Révélation (roman)]]

A lap 2011. július 22., 23:28-kori változata

Hajnalhasadás
A Hajnalhasadás magyar borítója
A Hajnalhasadás magyar borítója
SzerzőStephenie Meyer
Eredeti címBreaking Dawn
OrszágEgyesült Államok
Nyelvangol
Műfaj
  • vampire fiction
  • paranormal romance
  • young adult fiction
  • romantic fiction
  • fantasy
SorozatAlkonyat-sorozat
ElőzőNapfogyatkozás
KövetkezőMidnight Sun
Kapcsolódó filmAlkonyat – Hajnalhasadás 1-2 (2011/12)
Kiadás
KiadóLittle, Brown and Company
Kiadás dátuma2008. augusztus 2. (USA)
Magyar kiadóKönyvmolyképző kiadó
FordítóBosnyák Viktória
Oldalak száma756
ISBNISBN 031606792X
SablonWikidataSegítség

A Hajnalhasadás (Breaking Dawn) Stephenie Meyer Alkonyat-sorozatának (Twilight saga) negyedik, befejező kötete.

A történet

Bella Swan, az emberlány és Edward Cullen, a vámpír összeházasodnak egy díszes ceremónia keretében, amit Edward huga, Alice szervezett. A mézesheteken, - amit Esme szigetén töltenek Brazília partjainál - Bella teherbe esik. Mindenki megijed, mivel még soha nem hallottak arról, hogy egy vámpírnak gyermeke születhetne. Edward és Carlisle rá akarják beszélni Bellát a magzat elvetetésére, de a lány ragaszkodik a babához és Rosalie segítségét kéri.

Eközben a farkasfalka sem tétlenkedik. Amint tudomást szereznek a Bellában rohamosan növekvő magzatról, az elpusztítását tervezik. Jacob szembeszáll az Alfa parancsával és kiválik a falkából. Rájön, hogy így nem hallja a többiek gondolatait. Seth Clearwater is csatlakozik hozzá, így egy kisebb falkát alkotva rohanvást igyekeznek figyelmeztetni Cullenéket a közelgő veszélyről. Később Leah Clearwater, Seth nővére is csatlakozik hozzájuk. Seth a többi farkassal ellentétben kedveli Edwardot és a náluk töltött idő alatt a család többi tagjával is összebarátkozik. Ő az egyetlen, akit nem zavar a vámpírok közelsége.

Bella igencsak rosszul van, a gyermek elszívja az életerejét. Rájönnek, hogy mivel a baba félig vámpír, lehet, hogy szomjas. Bellának vért kell innia, hogy táplálni tudják a magzatát. Alig két hónapon belül elkövetkezik a szülés pillanata. Mivel Carlisle éppen vadászni van, Edward szakszerűen cselekszik, levezeti a szülést, azonban császármetszés lesz belőle, mivel Bella nem tudja természetes úton világra hozni a babát. Bella a szülés közben majdnem meghal, ezért Edward, hogy megmentse, a lány szívébe juttatja a vámpírmérget, majd Jacob közreműködésével a majdnem halott szívet működésre ösztökélik. Megkezdődik Bella átváltozása.

Három nappal később Bella vámpírként ébred fel. Minden nagyon új neki, a legfurcsább a sebesség és az éles látás. Érzi a szomjúság kaparását a torkában, így Edwarddal vadászni mennek, hogy csillapítsák azt. Vadászat közben Bella megérzi egy kiránduló szagát. Összefut a nyál a szájában, azonban nem veti rá magát a gyanútlan túrázóra. Különös okoknál fogva Bellának nincs újszülött korszaka. Ennek nagyon örül, mivel ettől tartott a legjobban.

Később megismerkedik lányával. Mivel Renesmee félig ember, ereiben vér csörgedezik, nagyon óvatosnak kell lennie vele. Minden tökéletesnek látszik, azonban megtörténik, amire senki sem számított: Renesmee „bevésődik” Jacobba, azaz a fiú akarata ellenére a kislány rabja lesz. Bella dühbe gurul és legjobb barátja torkának ugrik. Ám az ütközetben csak Seth vállcsontját sikerül eltörnie. Végül Bella elfogadja Jacob és Renesmee furcsa kötődését és minden megint békésnek látszik.

Jacob, mit sem sejtve a veszélyeiről, elhívja Charlie-t a Cullen család házába, hogy láthassa Bellát. Jake előtte elmondja Charlie-nak, hogy farkas. Bella meg bírja türtőztetni magát, hogy ne szívja ki a saját apja vérét, bár nehezen. Charliet eléggé sokkolja lánya új külseje, de örül neki, mivel hónapokig nem láthatta, mert állítólag egy ritka betegsége volt. Renesmee-nek is nagyon örül, aki a Charlie-nak mesélt verzió szerint Edward és Bella örökbefogadott lánya.

Egy nap Alice-nak látomása támad. Látja, hogy a Volturi, még a feleségek is, eljönnek, hogy megöljék Renesmee-t, mert azt hiszik, hogy halhatatlan gyermek, a tabu, a tiltott gyümölcs a vámpírok számára.

Cullenék tanúkat gyűjtenek a világ minden tájáról, akik bizonyíthatják a Volturinak, hogy a kislány félig ember. Edward, Bella és Jake otthon marad bemutatni Renesmee-t a nem mindennapi vendégeknek. Renesmee-nek az a különleges képessége van, hogy egy érintéssel meg tudja mutatni gondolatait bárkinek. Így hamar megnyeri magának a fura társaságot, mindenki náluk marad tanúnak.

Alice és Jasper rejtélyes módon eltűnnek. Alice Bellának hagy egy nyomot, egy seattle-i címet. Bella felkeresi a helyet, ami mint később kiderül, egy ügyvédi iroda lenne. Bella találkozik az ügyvéddel, egy bizonyos J. Jenks-szel. J. okiratok hamisításával foglalkozik. Bella rájön Alice miért adta meg neki J. elérhetőségeit: hogy kiszabadítsa Renesmee-t a Volturi karmai közül. Csináltat is útlevelet neki és Jacob-nak is.

A Volturi megérkezik. Cullenék és a kb. 20 vámpírból álló tanúseregük fogadják őket. A kis csoport feltartóztatja a Volturi haderőit, bár igazi megmentőjük Bella, aki különös képességgel rendelkezik: ki tudja zárni a fejébe tolakodó vámpírokat, és azok minden erejét. E képessége máremberként megvolt, hisz Edward sem hallotta a gondolatait, vámpírként azonban megtanulja kiterjeszteni e képességét, akár egy védőpajzsot, a körülötte álló emberek köré, így védve meg őket a Volturi földöntúli erejétől. Végül a Volturi meghallgatja Renesmee történetét. Elhiszik, de a jövője bizonytalanságára hivatkozva mégis el akarják pusztítani a bájos kislányt. Alice mentőcsapatával időben érkezik. Magával hoz egy Renesmee-hez hasonló egyedet, egy bizonyos Nahuelt, aki megnyugtatja a véneket, hogy nem lesz semmi baj a kislánnyal, 17 éves koráig fog nőni, aztán valószínűleg az örökkévalóságig megfagy abban az állapotban. Mivel több kivetnivaló nincs is Cullenékat illetően a Volturi békével, ám bosszankodva távozik.

Cullenék elbúcsúznak barátaiktól és békésen hazatérnek. Bella még első vámpírnapjaiban kapott egy kis házat az erdő közepén Esmétől. Hazamennek Edwarddal, Renesmee-t beteszik az ágyába, majd Bella ki szeretne próbálni valamit. Teljes erejével összpontosít, és kitolja a pajzsát magából Edward meglepődik, mivel most először tud olvasni Bella gondolataiban.

Hivatkozások

Külső hivatkozások