Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Dhanak (vitalap | szerkesztései) 2005. augusztus 12., 18:16-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (→‎[[Jáki apátsági templom]]: 35)

Erre a vitalapra írjátok a kezdőlapra szánt kiemelt szócikk összefoglalóját. Érdekes, említésre méltó szócikkeket a Wikipédia:Kiemelt szócikkek lapon találhatsz (vagy sorolhatsz fel).

Nem kritérium, de célszerű olyan szócikkeket választani, melyekhez kép is van. Lehetőség szerint olyan szócikket javasolj, melyet nagyrészt nem te írtál! (A javaslathoz elég akár a szócikk neve is, és utána mindegy, hogy a rövid összefoglalót ki írja, csak nem szerencsés, ha "saját alkotásodat" jelölöd...)

Az összefoglalóban a definícióba ne felejetsetek el hivatkozást tenni a szócikkre!

Vita

Rövid cikkek, hibátlan szöveg, képek

Szerintem olyan cikkeket, amik 1 lapnál rövidebbek nem érdemes javasolni; ezek nagy része „nem teljes” (valahol a „csonk” és a teljes cikk között helyezkedik el). Az alaszka és a borg jó példa egy teljes cikkre (a történelemtől a földrajzon át az általános tudnivalókig minden benne van), míg az országgyűlés (mérete, jogköre, mai jellemzői, külföldi példák, ...) szerintem meglehetősen rövidke.

Szintén figyeljetek oda, hogy a javasolt cikkeket javaslat előtt olvassátok át, hogy ne maradjon benne hiba (sem pontatlanság, sem stilisztikai hibák), és a benne levő képek mindegyikén szerepeljen a szabad licenc!

Kösz! --grin 2004. november 23., 12:14 (CET)[válasz]


Javaslatok

Ide kerülnek azok a cikkek, melyeket megjelenésre javasoltok. Ha lehet, végleges formában írjátok meg a javaslatot, úgy ahogy az a lapra majd kikerüljön. Ha csak a cím szerepel, nyugodtan bővítheti bárki a leírással.

Minden javaslat előtt lehet szavazni arról, hogy az kikerüljön-e a lapra vagy sem. A szavazás előfeltétele az, hogy a cikket gondosan átolvasd!

Minden javaslatra egy -5 és +5 közötti pontszámot adj (a pontszámod add hozzá az összesítőhöz!), és esetleg – ha szeretnél – indoklást. A legtöbb pontot szerző lap fog először kikerülni a Kezdőlapra, ideális esetben minden hétfőn. A tartósan negatív pontszámú lapokat kb. 2 hét múlva töröljük a javaslatok közül.

(Szavazni minden legalább 1 hónapja aktív és mininum 5 nem apró szerkesztéssel rendelkező Wikipédista tud.)

Sun Microsystems

Összesen: 17 pont
Sun Microsystems Logo-ja
Sun Microsystems Logo-ja

Ma a Sun Microsystems az IT ipar egyik meghatározó vállalata. Számos fejlesztés, szabadalom, hardware, software és operációs rendszer fűződik a nevéhez (Pl. Solaris). A cég – elsősorban napjainkban – a szerverek terén él er sikereket, karöltve az AMD-vel és az Intel-lel. Ez része egy új stratégiának, melynek célja, hogy ne csak a saját fejlesztésű hardware eszközökkel működjenek együtt a cég termékei. A Solaris fejlesztése is „gőzerővel” folyik. Saját SPARC processzorain kívül, az új 10. verzió, ami már az AMD és az Intel 64-bites kiterjesztését is támogatja. Ezenkívül jó (egyre jobb) kapcsolatot ápol a "nyílt forráskód" közösséggel is. Többek között ezért is indította OpenSolaris projektjék, melynek keretein belül a nyár végéig "szabaddá" teszik a Solaris teljes forráskódját. A Sun eddigi legnagyobb dobása a Java programozási nyelv volt. A Java technológia licenszelése kapcsán még a Microsoft-tal is perre ment.




Balatonfüred

Összesen: 27 pont
(komment) Nálam nem csak a design megy szét, de még a szöveget is takarja. IExplorerrel viszont megy Márton István 2005. május 6., 19:04 (CEST)[válasz]
Nálam nem megy szét és a szöveget is csak egy pici helyen takarja. Alensha 2005. május 6., 19:33 (CEST)[válasz]
Az "aranyhíd" (napfelkelte) Balatonfüreden – télen
Az "aranyhíd" (napfelkelte) Balatonfüreden – télen

Balatonfüred Veszprém megyei kisváros, a Balaton-part legrégebbi és egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Ismertségét elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. A régi községből, a fürdőtelepből és az egykori Arács faluból áll, amit 1954-ben csatoltak hozzá. Az északi part fővárosa, jelentős vitorlás kikötő. A város legrégebbi, a Kéki patak partján épült, később elhagyott településrésze ma szőlőterület, maga a Kéki forrás még működik. Télen a városi ivóvíz is egy jóízű, édesvíz forrásból származik. A városban még számos foglalt és foglalatlan, főleg savanyúvíz forrás is található. A városban működő Állami Szívkórházban sok szívbeteg nyerte vissza egészségét, köztük a híres Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore, akinek a nevét ma sétány viseli.




Asch-kísérlet

Összesen: 47 pont

Az Asch-kísérlet a szociálpszichológia egyik ismert kísérletsorozata, melyben Solomon Asch a konformitás erejét vizsgálta, azaz hogy a kísérleti személyek mennyire engedelmeskednek a csoport nyomásának. Az eredeti kísérletet 1955-ben végezte el a Stanfordi Egyetemen.

A résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy a jobboldali lapon látható vonalak közül melyik hosszúsága egyezik meg a baloldali lapon látható referenciavonaléval. A kísérletben egy személy kivételével mindenki „beépített ember” volt, az egyetlen valódi résztvevő nem tudta, hogy őket még a kísérlet előtt felkérték, hogy konzekvensen rossz válaszokat adjanak.

Asch megdöbbentő eredménye az volt, hogy még egyértelműen helytelen válasz esetén is számos kísérleti személy hajlandó volt átállni a többség oldalára.



Rákóczi-szabadságharc

Összesen: 13 pont
Fájl:II-rakoczi-ferenc.jpg

A Rákóczi-szabadságharcot (17031711) népi elégedetlenség indította útnak, de hamarosan élére állt az ország egyik legnagyobb birtokosa, II. Rákóczi Ferenc és talán a legsikeresebb Habsburg-ellenes felkeléssé vált.

A szabadságharc akkor tört ki, amikor a spanyol örökösödési háború miatt az osztrák csapatok nagy része elhagyta Magyarország területét. A szabadságharc parasztfelkeléssel kezdődött, de csakhamar megszabadult népi jellegétől, és a nemesek is csatlakoztak. Kezdetben a francia király is támogatta a harcot, ő azonban 1704-ben csatát vesztett a németek ellen. A szabadságharc váltakozó sikerrel folyt. Rákóczit időközben erdélyi fejedelemmé választották, 1705-ben azonban csatát vesztett és el kellett hagynia Erdélyt. Miután sikertelen béketárgyalásokat folytatott a Habsburgokkal, Rákóczi 1707-ben kimondta a Habsburg-ház trónfosztását.

1710-re sorozatos csapások miatt (pénzhiány, pestis, több vezető átpártolása) a felkelők erőtartalékai kimerültek. Rákóczi elhagyta hazáját, az új főparancsnok pedig megkötötte a Habsburgokkal a szatmári békét.



Jáki apátsági templom

Összesen: 35 pont

A jáki apátsági templom az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája, a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása, a hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője. Szombathelytől 10 km-re délre, a Jáki-Sorok-patak völgyében fekvő falu központjában helyezkedik el. 1220 körül alapították, és 1256-ban szentelték fel; a majd' négy évtized alatt építése kétszer is megszakadt, és az eredeti tervek is jelentősen módosultak.



Oulu

Összesen: 36 pont

Oulu (svédül Uleåborg) a Botniai-öbölnek az Oulu folyó torkolata által keltett kis öblében helyezkedik el. Lényegében a legnagyobb vidéki város a dél-finnországi részeket kivéve, nagy vonzáskörzetű regionális központ, Finnország hatodik legnagyobb városa. Oulut a bosszú ördögi köre hozta létre. Amikor a karéliaiak 1555-ben az Oulujärvi közelében megöltek 400 finnt, I. Gusztáv svéd király 200 fős hadsereget indított Ouluba, hogy bosszút áljanak. Az expedíció sikertelen volt, de a csapatok egy nagy fegyverraktárat hagytak a később Linnansaari-nak (Erőd-Sziget) nevezett szigeten, hogy a helyi parasztoknak legyen mivel megvédeniük magukat. Oulu ekkor vált először stratégiai fontosságú hellyé. Mint a történetből kiderül, Finnország egésze ezekben a korokban svéd megszállás alatt volt. Oulut IX. Károly svéd király 1605. augusztus 8-án alapította, a Linnansaari szigetén akkor épülő várral szemben. Ez az Oroszországgal kötött előnyös békeszerződés után történt. A torkolat ősi kereskedelmi hely volt korábban.




Közzétett összefoglalók

Lásd: Kiemelt szócikkek