Végre otthon! (film, 2015)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Végre otthon!
(Home)
2015-ös amerikai animációs film
RendezőTim Johnson
Producer
Alapmű
  • Adam Rex:
  • A Smek nap
Műfajfantasy, kaland, sci-fi, vígjáték
Forgatókönyvíró
  • Tom J. Astle
  • Matt Ember
Hang
ZeneLorne Balfe
VágóNick Fletcher
GyártásvezetőDavid Orecklin
Gyártás
GyártóDreamWorks Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő94 perc
Költségvetés132 000 000 USD
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA PG
  • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
USA
177 397 510
USD
Világszerte
208 644 097
USD
Kronológia
Kapcsolódó műsorVégre otthon – Tip és Oh kalandjai
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Végre otthon! témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Végre otthon! (eredeti cím: Home) 2015-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely Adam Rex: A Smek nap című meseregénye alapján készült. A 31. DreamWorks-film rendezője Tim Johnson. Az animációs játékfilm producerei Suzanne Buirgy és Mireille Soria. A forgatókönyvet Tom J. Astle és Matt Ember írta, a zenéjét Lorne Balfe szerezte. A DreamWorks Animation gyártásában készült, a 20th Century Fox forgalmazásában jelent meg. Műfaja sci-fi filmvígjáték. Amerikában 2015. március 27-én, Magyarországon 2015. március 26-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy búv nevű idegen faj megszállja a Földet, de nem agresszív célból, hanem azért, mert menekülnek egy gorg nevű harcias faj elől. A búvok meglehetősen gyávák, legjobban a meneküléshez értenek és mivel szerintük a Föld „az univerzum legtávolabbi helye”, és úgy gondolják, hogy ott az ellenségük nem találja meg őket. Az egyik búv, akit Oh-nak hívnak, házavató bulit szervez, és véletlenül elküldi a mobilján a pontos helyzetét a galaxis minden élőlényének, beleértve az ellenségüket is, ezért a búvok bűnözőnek nyilvánítják Oh-t, és nagy erőkkel üldözni kezdik. Felmerül egy olyan lehetőség is, hogy mielőtt az üzenet célba ér, vissza lehet hívni, ehhez csak Oh jelszavát kellene ismerni, ezért fontos lenne előkeríteniük. Oh azonban erről nem tud. Egy meglehetősen bonyolult jelszót használ, ami gyakorlatilag egy egész mondat. a legokosabb búvok sem tudják megfejteni.

Miközben Oh egy kisboltban rejtőzködik, megismerkedik Tippel, egy intelligens és jószívű, fiatal kamaszlánnyal, akinek az anyját a búvok az inváziójuk után áttelepítették, ahogy a többi embert is. Oh és Tip megegyeznek: a lány segít neki elmenekülni azok elől, akik keresik őt, ha ő segít neki megtalálni az anyját. Mivel Tip kocsija lerobbant, Oh felajánlja, hogy megjavítja. A javítás után a kocsi erősen felturbózott tulajdonságokkal rendelkezik, például repülni tud, vagy a plafonon függeszkedni.

Oh tudja, hogy a búv központ Párizsban van, ahol az összes kitelepített ember pontos helyzetét nyilvántartják, ezért először oda kell menniük. Bár Tip eleinte elutasítja Oh-t, hiszen az ő fajtája volt az, aki elrabolta az anyját, fokozatosan rájön, hogy nem is különböznek annyira egymástól, Oh pedig megtanul bizonyos értékeket, amelyeket a búvok általában nem szoktak a gyakorlatban megvalósítani. A búvoknál például ismeretlen a „család” fogalma, mivel a kis búvok egyszerre kelnek is egy keltetőféléből.

Tip anyja Ausztráliában van, ezért oda utaznak. Közben hírt kapnak róla, hogy a leghatalmasabb gorg anyahajó is éppen oda tart. Rájönnek, ennek az az oka, hogy valamikor a búvok elloptak egy „követ” a gorgoktól, azonban abban az egész következő gorg nemzedék apróságai benne vannak. Ha a „kő” elvész vagy megsemmisül, az egész gorg nép egy nemzedék múlva kihal. Ezért akarják mindenáron visszaszerezni.

Amikor visszakapják, a gorgok elvonulnak, az egyébként is békés búvok pedig ott maradnak az emberekkel.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Oh Jim Parsons Seder Gábor
Gratuity "Tip" Tucci Rihanna Gáspár Kata
Smek kapitány Steve Martin Forgács Gábor
Lucy Tucci, Tip anyja Jennifer Lopez Pápai Erika
Kyle, Oh barátja Matt Jones Szabó Máté

További magyar hangok: Ács Balázs, Bárány Virág, Bor László, Csuha Lajos, Fehér Péter, Hábermann Lívia, Honti Molnár Gábor, Kis-Kovács Luca, Martin Adél, Mesterházy Gyula, Pál Dániel, Pál Zsófia, Papucsek Vilmos, Sörös Miklós, Törtei Tünde

Majdnem Otthon![szerkesztés]

Ehhez a filmhez kapcsolódik előtte egy 4 perces rövidfilm, mely 2014 tavaszán a Mr. Peabody és Sherman kalandjai és a Rio 2. előtt volt látható.

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Smek kapitány Steve Martin Forgács Gábor
Jeff Jennifer Lopez Fekete Zoltán
Ernie Matt Jones Molnár Levente

További magyar hangok: Seder Gábor

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]