VándorMások

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VándorMások
Alapítva1991. december 26.
A VándorMások weboldala

A VándorMások az egyik legrégebbi melegcsoport Magyarországon; 1991. december 26. óta szervez melegbarát gyalogtúrákat a Budapesttől könnyebben megközelíthető hegyekben.

Jellemzői[szerkesztés]

Vezetője és szervezője a kezdetektől fogva „Gazsi”. Egynapos, sportértékű túráira havonta kerül sor – egy tavaszi hónap kivételével, amikorra többnapos gyalogtúrát szervez –, rendszerint 20-30 fő részvételével. Az útvonal 1992 júniusa óta egy négyévente ismétlődő program szerint alakul, ahol az egyes túrák összefüggő utat járnak be: kiindulópontjuk egybeesik az előző végpontjával. A négyéves ciklus kiindulópontja a pilisborosjenői téglagyár, végpontja pedig Budaörs. A túrák nehézségi foka eltérő: a legrövidebb 9,5 km-es, a leghosszabb 24,5 km-es; időnként rövidítési lehetőség is adódik. A legkisebb szintkülönbség 190 m, a legnagyobb pedig 1040 m. A nyári túrák víz mellé szerveződnek, hogy lehetőséget adjanak a strandolásra, a decemberi túra pedig karácsony másnapjára esik, és születésnapi buli követi.

A friss túrákról az interneten, valamint a Mások és a Labrisz újságban lehet tájékozódni, továbbá olykor más, általános lapokban is előfordul hirdetésük (például a Magyar Narancsban). Az útvonalon és a találkozó helyén, időpontján kívül rendszerint több hónapra előre tájékozódni lehet a várható költségekről, a becélzott távról és szintkülönbségről, valamint az érkezés tervezett időpontjáról.

A kirándulócsoportot másfél évtizedes múltja során egyszer érte atrocitás (ökölcsapás) a résztvevők (valószínűsített) melegsége miatt, 2000 áprilisában[1] – feltehetőleg egy februári cikk[2] nyomán, amelyhez egyébként a túra egyik résztvevőjének sem volt köze. A következő túrára rekordszámban jöttek el, és szerencsére nem bukkant fel újabb fenyegetés a láthatáron.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ökölcsapás (Mások, 2000/5.)
  2. Kösz, Géppisztolyos! (Mások, 2000/2.)
  3. Békés túra (Mások, 2000/7.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]