Ultimate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ultimate

Legfelsőbb vezető testületWorld Flying Disc Federation (WFDF)
Egyéb nevekultimate frisbee, frizbi
EredetUSA Egyesült Államok
Csapat létszáma7
Labdarepülő korong
Ebből fejlődött
Rá alapszik
frizbi

Az Ultimate (Ultimate Frisbee néven is ismert – mivel a „Frisbee“ kifejezést az Egyesült Államokbeli Wham-O cég levédette, így azt a sportág nevében sem lehet használni) egy frizbi koronggal játszott csapatsport, melyben két 7 játékosból álló csapat küzd egymás ellen.

Jellemzői[szerkesztés]

Az USA-ban elfogadott szabvány pálya

A játékhoz használt pálya téglalap alakú, szélessége körülbelül egy futballpálya szélességének a felével egyezik meg. A pálya két végén egy-egy célterület, úgynevezett zóna található. A csapatok célja pontot szerezni azáltal, hogy az egyik játékosa bedobja a korongot a támadott zónába, és ott egy csapattársa elkapja azt. A dobójátékos nem futhat a koronggal, de azt bármelyik irányba bármelyik csapattársának passzolhatja. Minden olyan esetben, amikor sikertelen a passz, az ellenfélhez kerül a korong, és vele az ellentétes oldalon található zóna támadásának joga. A játékosok fizikai érintkezése nincs megengedve. A mérkőzés általában a 17. pont megszerzéséig tart, és körülbelül 100 perc hosszú. Az ultimate játékvezető nélkül játszott sportág, a játékosok maguk felelősek a tiszta játékért, a szabályok alkalmazásáért, illetve betartásáért. A játék szellemiségeként megfogalmazott viselkedésminta (Spirit of the Game) iránymutatást ad, hogy a játékosoknak hogyan kell alkalmazni a szabályokat, és hogyan vezessék a mérkőzést önmaguk, játékvezető nélkül.[1]

Az ultimate-et az eredeti füves szabadtéri pályán kívül teremben vagy homokos pályán is játsszák, ekkor többnyire az 5-5 ember elleni felállás a jellemző.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Frizbi Szövetség – szabályok (magyar nyelven). [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 18.)
  2. Markaz Ultimate Frisbee, frizbi sport (magyar nyelven). [2012. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 18.)
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

A játék menete[szerkesztés]

A játék úgy kezdődik, hogy a csapatok felállnak a saját zónájukon belül az ellenféllel szemben (ez ugyanígy van 5v5-ben és 7v7-ben is). A védő csapatnál van ekkor a korong. A csapatok kézfeltartással jelzik, hogy készen állnak a játékra. Ekkor az egyik játékos elvégzi a pullt, vagyis a nyitó dobást (ezzel juttatva a korongot a támadókhoz). Amennyiben a pull pályán kívül leesik, a korongot a rá merőleges pontra fel kell hozni a pálya szélére, innen indulhat a támadás (alapesetben a támadók zónavonaláról indul). Minden marker (védő) "felveszi" a saját emberét (tehát folyamatosan követi a támadó párját, ezzel nehezítve a támadást, de használnak zónavédekezést is, ahol a játékosok nem egy embert fognak, hanem egy területet fognak le.

A pályán vannak különböző posztok, mint pl. kutya, aki mindig a korongos emberhez fut és számol rajta; a fal, akik a pálya közepét fogják le – ebből is van bal, jobb és a közepe; és van meg a hosszú ember aki a hosszú passzokat védi ki). Amennyiben a korong földet ér (a marker lecsapja a támadó dobását vagy a támadó leejti a korongot), a korong a védőkhöz kerül, és ők támadnak, tehát a támadókból lesznek a védők, a védőkből támadók.

A játékot az is nehezíti, hogy ha valamelyik támadóhoz korong kerül, 10 másodperce van a dobást végrehajtani (vagy 8, megegyezés szerint); ezt a marker hangosan számolja, miközben megpróbálja akadályozni a dobást, mikor a korongot eldobja a támadó ember akkor a védekező játékos kiálltja az "up" szót. A koronggal futni nem szabad, minden lépés (travel) szabálytalan, kivéve a sarkazás. Azaz a dobó egyik lába folyamatosan a talajon van, csak a másikat mozdíthatja el. Ha a lent lévő lábát felemeli, az lépéshibának számít.

Pontot a csapat akkor szerez, ha az ellenfél zónáján belül elkapják a korongot. A pályát határoló vonalak nem részei a pályának, és ha a támadó akár csak az egyik lábával, de érinti a vonalat vagy a vonalon túli területet elkapás közben, outnak számít és érvénytelen. A játék 100 percig vagy 15 pontig tart. Nők és férfiak játszhatják vegyesen (coed) vagy külön csak férfiak (open), ill. csak nők (women).