Német Nemzeti Demokrata Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Német Nemzeti Demokrata Párt

Adatok
ElnökFrank Franz

Alapítva1964. november 24.
ElődpártNémet Birodalmi Párt
Ifjúsági tagozatJunge Nationaldemokraten (Fiatal nemzetidemokraták)
PártújságDeutsche Stimme (Német Hang)

Ideológianémet nacionalizmus szociálkonzervativizmus nemzetiszocializmus anticionizmus bevándorlásellenesség
Politikai elhelyezkedésSzélsőjobboldal
Nemzetközi szövetségekSzövetség a Békéért és a Szabadságért
EP-frakcióFüggetlenek
Hivatalos színeifekete, vörös, arany
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Német Nemzeti Demokrata Párt témájú médiaállományokat.

A Németország Nemzetidemokrata Pártja (németül: Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) egy nacionalista párt Németországban.

Történelme[szerkesztés]

A pártot 1964. november 28-án alapították a Német Birodalmi Párt örököseként (németül Deutsche Reichspartei, DRP). Elnöke 2011-től 2013. december 19-ig Holger Apfel.[1] A párt színei – fekete-vörös-arany – a Németország zászlajának színeit mintázzák (korábban a Német Birodalom zászlaja alapján fekete-fehér-vörös volt ez a színhármas). Bírálóik azonban a barna színnel kötik össze őket, ami a nemzetiszocialisták - főleg az SA színe volt.

Az 1960-as években több kísérlet történt, hogy az NSDAP örököseként definiálják és így betiltassák őket, sikertelenül. Az NPD a mai napig a német politikai élet része maradt.

A szövetségi választásokon sohasem érték el a Bundestagba jutáshoz szükséges 5%-os határt, de az 1960-as években több német tagállam parlamentjébe bejutottak. A 2004-es szászországi választáson 9,2%-os eredménnyel 12 képviselőt küldhettek a szász tartományi parlamentbe. Ezt a sikert úgy érhették el, hogy előzőleg megegyeztek fő szélsőjobboldali riválisukkal, a Német Népi Unióval (Deutsche Volksunion, DVU). A harmadik jelentős német szélsőjobboldali párt, a Republikánusok eddig visszautasították, hogy csatlakozzanak ehhez az együttműködési egyezményhez. 2009-ben ismét bejutottak a szász parlamentbe.

Az NDP-nek 5.800 bejegyzett tagja van (2013), a Republikánusoknak 5.500 (2011), a DVU-nak pedig 3.000 (2010).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lemondott a német szélsőjobboldali NPD elnöke. Archiválva 2013. december 20-i dátummal a Wayback Machine-ben MTI/Népszava. 2013. december 19.

További információk[szerkesztés]