„Khioszi Hippokratész” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a új kulcs a(z) Ókori görög matematikusok kategóriához: "Hippokratesz khioszi" (a HotCattel)
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Eukleidész –> Eukleidész (matematikus)
1. sor: 1. sor:
'''Khioszi Hippokratész''' [[Kiosz]] szigetén élt i.e.450 körül. Nem rokona a koszi orvos [[Hippokratész]]nak. Egyetlen szerző ebben az évszázadban, akinek a matematikai műve, az Elemek fennmaradt. [[Eukleidész]] mintegy száz évvel később keletkezett azonos című munkájához hasonlóan a kor matematikai ismereteinek összegezését adja. Ellentétben a korabeli szakkönyvek többségével, nem csupán ''recepteket'', ''képleteket'' tartalmaz. Szerzője ígényesen '''bizonyítja''' a pontosan fogalmazott és egymásra épülő '''tételeket'''. Hippokratész nem csak közvetítőként művelte a geometriát. Egyik nevezetes tétele a Hippokratész-féle '''holdacskák''' területének számítása. Ugyancsak fontos eredményt ért el a [[déloszi probléma]] megoldásának keresésében.
'''Khioszi Hippokratész''' [[Kiosz]] szigetén élt i.e.450 körül. Nem rokona a koszi orvos [[Hippokratész]]nak. Egyetlen szerző ebben az évszázadban, akinek a matematikai műve, az Elemek fennmaradt. [[Eukleidész (matematikus)|Eukleidész]] mintegy száz évvel később keletkezett azonos című munkájához hasonlóan a kor matematikai ismereteinek összegezését adja. Ellentétben a korabeli szakkönyvek többségével, nem csupán ''recepteket'', ''képleteket'' tartalmaz. Szerzője ígényesen '''bizonyítja''' a pontosan fogalmazott és egymásra épülő '''tételeket'''. Hippokratész nem csak közvetítőként művelte a geometriát. Egyik nevezetes tétele a Hippokratész-féle '''holdacskák''' területének számítása. Ugyancsak fontos eredményt ért el a [[déloszi probléma]] megoldásának keresésében.


[[Kategória:Ókori görög matematikusok|Hippokratesz khioszi]]
[[Kategória:Ókori görög matematikusok|Hippokratesz khioszi]]

A lap 2011. július 4., 19:59-kori változata

Khioszi Hippokratész Kiosz szigetén élt i.e.450 körül. Nem rokona a koszi orvos Hippokratésznak. Egyetlen szerző ebben az évszázadban, akinek a matematikai műve, az Elemek fennmaradt. Eukleidész mintegy száz évvel később keletkezett azonos című munkájához hasonlóan a kor matematikai ismereteinek összegezését adja. Ellentétben a korabeli szakkönyvek többségével, nem csupán recepteket, képleteket tartalmaz. Szerzője ígényesen bizonyítja a pontosan fogalmazott és egymásra épülő tételeket. Hippokratész nem csak közvetítőként művelte a geometriát. Egyik nevezetes tétele a Hippokratész-féle holdacskák területének számítása. Ugyancsak fontos eredményt ért el a déloszi probléma megoldásának keresésében.