„Álpattanóbogár-félék” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Kis méretű bogarak (4.3–9.2 mm). Testük felülről enyhén lapított, alulról erősen konvex. Előtoruknál jóval keskenyebb fejük mélyen az [[előtor]]ba behúzott, homlokuk kiugró. Szemük nagy, erősen kidudorodó. A szemek közt eredő, 11-ízű [[csáp]]juk fésűs vagy fűrészes. Előtoruk nem illeszkedik szorosan a szárnyfedőkhöz. A [[pattanóbogár-félék|pattanóbogarakhoz]] hasonlóan rendelkeznek pattanókészülékkel. Szárnyfedőik szélesek, szélük párhuzamos. Lábaik rövidek, karcsúak, lábfejképletük 5-5-5.
 
A lárváik megjelenése eltér a többi rokon családétól. Fejük kicsi, a szájszervük alsó elhelyezkedésű. Testüket sűrű szőr borítja, a lábaik szemölcsszerű képletek oldalán erednek.
<!--
 
 
Lárváik gyengén szklerotizáltak.
 
== Életmódjuk, élőhelyük ==
Életmódjuk még nem ismert teljesen. Az imágók aktív repülők, leggyakrabban repülőrovar-csapdaákban találják őket. Lárváik gombával átszőtt, korhadt fában fejlődnek, érintetlen erdőségekben.
Életmódjuk még nem ismert teljesen. Az imágók száraz, gombával átszőtt faágakon, faodvakban, korhadt avarban találhatóak meg. Éjjel fényre is repülnek, erdőszéli növényzetről is gyűjthetőek. Nem ritka rovarok, de ritkán kerülnek megfigyelésre. Főként síkvidéki és középhegységi területekről ismertek.
 
Lárváik korhadt fában vagy talajban fejlődnek, ahol penésszel, földalatti gombákkal táplálkoznak. Megtalálhatóak [[Termeszek|termeszvárakban]] is.
-->
== Rendszertani felosztásuk ==
Az ''[[Elateroidea]]'' [[sensu stricto]] rokonsági csoportba tartoznak, legközelebbi rokonaik az [[merevbogárfélék‎]] és a [[tövisnyakúbogár-félék]], akikkel együtt a [[pattanóbogár-félék]] testvércsoportját alkotják.

Navigációs menü