„Lumbágó” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
255 bájt hozzáadva ,  11 évvel ezelőtt
interwikik
a (kurzív és fett tartalmú zárójelek javítása,)
(interwikik)
A lumbágó (és az isiász is) merev, görcsös tartásba kényszeríti az érintettet, akinek a legtöbb mozdulat újabb nyilalló fájdalmat okozhat.
 
== Tünetek ==
A lumbágó sokszor egy apró, hirtelen mozdulatot követően vagy egy nehéz tárgy felemelésekor jelentkezik (jellemzően akkor, ha emelkedéssel egyidejűleg a testünkkel elfordulunk). A váratlan, heves fájdalom a gerincoszlop ágyéki részén, a keresztcsontnál jelentkezik, és néha annyira erős, hogy a legtöbb mozdulat lehetetlenné válik. A hát izomzata ezen a területen összehúzódik, és ez megnöveli a fájdalmat. Amikor a fájdalom kisugárzik a farba vagy a lábba, akkor '''isiász'''ról beszélünk.
 
Az izmok néha egyik oldalra görbítik a gerincet, az érintett oldalon a hosszú hátizmok megfeszülnek, azok feszes húrként tapinthatók. A fájdalom nem kisugárzó. A deréktáj ütögetésre, nyomásra is érzékeny.
 
== A fájdalom okai ==
Az ágyéki gerincfájdalmat gyakran [[csontritkulás]] által okozott [[csigolya]]törés, megerőltetés, [[porckorong]]sérv, [[porckorong-kopás]], a csigolyák elcsúszása, a gerinccsatorna beszűkülése, gerincferdülés és „elsődleges fájdalmas izombetegség” ''(fibromyalgia)'' okozhatja.
 
A [[gerinc]]oszlopot csigolyacsontok alkotják, melyek között hajlékony porckorongok helyezkednek el. Ezek a porckorongok a szervezet öregedésével veszítenek rugalmasságukból. Bizonyos szokatlan mozdulatok egyiket vagy másikat kimozdíthatják a helyéről, amely így [[sérv]]hez hasonlóan megnyom egy ideget, és ez megindítja a fájdalmat. Amikor az így irritált ideg az ülőideg, amely biztosítja az inger továbbítását a legfontosabb farizmok és az alsó végtagok felé, akkor a fájdalom érezhető a comb és a lábszár hátsó részében valamint a lábfejben, holott ezek a testrészek teljesen egészségesek.
 
== Mit lehet tenni a fájdalom ellen? ==
A heves fájdalom alatt legjobb, ha sima, nem süppedős felületen a hátunkon fekszünk. Előtte tegyünk a lábunkhoz párnát vagy összehajtogatott takarót.
 
Fontos, hogy az alvás kemény felszínen - akár az ágyra, a lepedő alá tett bútorlapon, melyre lesimított takarót helyezünk - történjen. Heveny szakban, pár napig semmilyen melegítés, hűtés, erőteljes [[masszázs]] vagy [[fürdőterápia]] nem javasolható.
 
== Esetleges komplikációk ==
Amennyiben egy [[porckorongsérv]] huzamosabb ideig nyom egy ideget, az adott területen előidézhet érzékelési zavarokat, bénulásos tüneteket, vagy okozhat vizelési, székletürítési panaszokat. Az esetleges komplikációk elkerülhetők időben megkezdett gyógykezeléssel.
 
== Mikor kell orvoshoz fordulni? ==
Vizsgáltassuk meg magunkat reumatológus vagy [[ortopédia]]-szakorvossal, ha a fájdalmak tovább tartanak néhány napnál, hogy az okokat tisztázzuk. Nagyon heves vagy hosszan tartó fájdalmak esetén okvetlenül forduljunk orvoshoz. Ugyancsak orvosi vizsgálatra van szükség, ha érzészavarok vagy bénulásos jelenségek lépnek föl, illetve ha a vizeléssel, székletürítéssel problémákat tapasztalunk.
 
== Mit tehet az orvos ==
Az orvosnak bizonyos esetekben különböző vizsgálómódszerekhez (pl.: röntgen, [[ultrahang]]) kell folyamodnia, hogy pontosan meghatározhassa a sérülés elhelyezkedését. Elrendelheti a hát izomzatának teljes nyugalmát, előírhat meleg fürdőt vagy [[fizioterápiás gyógymód]]ot. Jótanácsokat ad a különböző tevékenységekre vonatkozó, helyes testtartást illetően, melynek segítségével elkerülhető a megerőltetés. A lumbágó és az isiász kezelése során szükség van izomlazító készítmény alkalmazására, ezek általában recept nélkül is kaphatók. Előfordulhat, hogy heveny lumbágó esetén kórházi kezelést rendel el. A porckorongsérv operációja főként a bénulásos tünetek megnyilvánulásakor és a húgyhólyag működési rendellenességeinek kialakulásakor indokolt.
 
== Megelőzés ==
* Amikor nehezebb súlyt kell emelnünk, egyenes derékkal tegyük; csípőnket, térdünket hajlítva ereszkedjünk le a felemelendő tárgyért, ne a hátunkat, karunkat görbítsük be. Az emelkedéskor a comb- és farizom dolgozzon, a hátizmok csak stabilizálják a törzset.
* Tanulás, munka közben, vagy a számítógép előtt ne üljünk órákon keresztül görnyedten, mert ez hátgerincferdülést okozhat. Legalább óránként álljunk fel, mozgassuk meg tagjainkat, nyújtózkodjunk.
* Számos helyen létezik "hátiskola", ahol megtanulhatjuk a megfelelő testtartást, valamint a hátizomzat helyes módon történő használatát és ellazítását.
 
== Alternatív gyógymódok ==
A keresztcsonti fájdalmaknál az esetek túlnyomó többségében a fájdalmak azokban az izmokban lokalizálódnak, amelyek a hátgerincet és a mellkast a hátsó medencével kötik össze. Ilyenkor a fájdalom általában a tartósan fáradt hátizmokban lép fel, és nem a porckorongokban vagy az idegekben, amint azt általában feltételezik. Az alábbi összeállítás a külföldön bevált szelíd gyógymódokat ismerteti.
 
Előfordul, hogy az [[állkapocs]] hibás helyzete károsan befolyásolja az egész testtartást. Hátgerinc- és medencecsont-ferdülést okozhat, olyan kísérő tünetekkel, melyeket rendszerint tévesen a porckorongsérv számlájára írnak. Azok a betegek, akiknél a hozzáértő specialista helyes diagnózist állít fel, meglepődve tapasztalják, hogy állcsontjuk helyzetének korrekciójával egyidejűleg hát- és gerincpanaszuktól is megszabadulnak.<ref>http://www.med-courier.com/index.phtml?pid=230000&id=464</ref>
 
==Forrás Források ==
* [http://www.hazipatika.com/topics/fajdalomcsillapitas/articles/Fajdalom_nelkul?aid=20041104085327 www.hazipatika.com]
* [http://www.patikatukor.hu/index.php?mod=enc&nTopic=3&ID=300 www.patikatukor.hu]
* [http://drimmun.com/ortopedia/lumbago.html drimmun.com]
* [http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=2463 www.patikamagazin.hu]
 
== Jegyzetek ==
{{források}}
 
[[Kategória:Betegségek]]
 
[[en:Back pain]]
[[de:Rückenschmerzen]]
[[dv:ބުރަކަށީގައި ރިހުން]]
[[fr:Mal de dos]]
[[id:Nyeri punggung]]
[[it:Dorsopatia]]
[[nl:Rugpijn]]
[[pt:Dor nas costas]]
[[ta:முதுகு வலி]]

Navigációs menü