„Lagas” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
42 bájt hozzáadva ,  9 évvel ezelőtt
a
(linkjav)
== Története ==
 
Lagas az [[i. e. 25. század]]ban állandó konfliktusban állt [[Umma (település)|Umma]] városával. Királyai ([[Ur-Nanse]], [[Éannatum]], [[Entemena]]) hosszú és általában sikeres harcokat vívtak Umma királyaival. A háborúskodás végül mégis Lagas lerombolásához vezetett az ummai király [[Lugalzageszi]] és [[Uruk]] támadásai következtében. Kr. e. 2347-ben ([[hosszú kronológia]]) Lagas az Akkád birodalom része lett.
 
Az [[Akkád birodalomBirodalom]] megdöntése és egy csekélyebb jelentőségű időszak után a [[II. Lagas-ilagasi dinasztia]] - melynek leghíresebb uralkodója [[Gudea]] volt - alatt Lagas ismét [[Sumer]] domináns hatalmává emelkedett. Lagas városállam fő települése, az állam adminisztratív központja ebben az időben már nem Lagas városa, hanem [[Ningirszu (település)|Ningirszu]] (ma Telloh) volt, mely településnek [[Ninurta|Ningirszu]] volt a védőistene, s ahol Gudea 15 templomot építtetett újjá.
 
Lagas területe kb.körülbelül 160 000{{szám|160000}} [[hektár]] volt, s 17 nagyobb város, 8 tartományi főváros és sok falu tartozott uralma alá, melyek közül kb.nagyjából 40 név szerint is ismert.
 
A feliratok és a templomok tanúsága szerint [[Eridu]], [[Ur]], [[Nippur]], [[Adab]], [[Uruk]] és [[Badtibira]] is elismerte Lagas fennhatóságát. Mivel Lagas befolyása inkább a kereskedelmi szerződések alapján, s nem a háborús események kapcsán érvényesült, a területen egy virágzó korszak következett.
Öntöző rendszerek és csatornák épültek, az infrastruktúrát felújították, a művészetek is fejlődtek.
 
Lagas hegemóniájának aza [[III. Ur-iuri dinasztia]] felemelkedése vetett véget.
 
== Vallási élete ==

Navigációs menü