Módosítások

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
monofilum, javítás
[[Kép:Monophyletic.png|thumb|334px|A [[madarak]]at és azAz [[emlősök]]et általában monofiletikusnak tekintjük, a [[hüllők]] viszont csak akkor lennének monofiletikusak, ha a madarakat és az emlősöket is közéjük értenénk (lásd. [[Négylábúak]]), hiszen a Cotylosauria csoport valamennyi Amniota közös őse, viszont a madarak és az emlősök őse is tágabb értelemben vett hüllő (Ornithischia illetve Therapsida).]]
'''Monofiletikus''' csoportnak nevezzük az egy közös rendszertani őstől származó lények összességét (vagyis az őst és összes leszármazottját együttesen).
 
'''Monofilum''': olyan fajok csoportja, amelyek egyetlen törzsfajtól származnak,
Egyes szervezetek csoportját akkor mondjuk monofiletikusnak, ha a csoport minden tagja ugyanattól az őstől származik, és ez az ős szintén besorolható az adott csoportba. A [[madár|madarak]] például alighanem monofiletikus csoportot alkotnak, mivel legközelebbi közös ősük valószínűleg maga is madár volt.
ahol minden egyes faj szűkebb rokonságban van egymással, mint azokkal a
fajokkal, amelyek a csoporton kívül vannak. (Hennig 1966)
 
Ha egy [[taxonómia]]i csoport nemtöbb tartalmazzaősre a közösvezethető őstvissza, akkor '''[[polifiletikus]]''' csoportnak nevezzük, amennyiben pedig a csoport a legközelebbi közös ősősnek legtöbb,''nem de nemaz összes'' leszármazottját tartalmazza, akkor '''[[parafiletikus]]''' csoportról beszélünk.
 
A modern [[kladisztikus osztályozás]] elvei szerint csak monofiletikus csoportokat szabad [[taxon]]nak tekinteni, korábban azonban gyakran a parafiletikus (sőt néha polifiletikus) csoportokat is elfogadták taxonnak.
111

szerkesztés

Navigációs menü