„Timsó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
TaBOT-zerem (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.4) (Bot: következő hozzáadása: ar, eo, he, hi, kn, ko, ml, no, pt, ro, tr, ur következő módosítása: de, zh
Movses-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.2) (Bot: következő hozzáadása: my:ကျောက်​ချဉ်
30. sor: 30. sor:
[[ko:백반 (물질)]]
[[ko:백반 (물질)]]
[[ml:ആലം]]
[[ml:ആലം]]
[[my:ကျောက်​ချဉ်]]
[[nl:Aluin]]
[[nl:Aluin]]
[[no:Alun]]
[[no:Alun]]

A lap 2011. április 22., 17:40-kori változata

Timsó (KAl(SO4)2·12H2O)

A timsó egyrészt egy konkrét vegyületet, a kálium-alumínium-timsót (kálium-alumínium-szulfát), másrészt a szervetlen vegyületek egy csoportját jelenti. Kémiai felépítésüket tekintve kettős szulfátok. A legismertebb timsó a kálium-alumínium-timsó vagy kálium-alumínium-szulfát (KAl(SO4)2·12H2O). Általános képletük AB((SO4)2·12H2O), ahol A egy egyértékű, B egy háromértékű kation. Az elemek közül az alumínium neve a timsó latin nevéből (alumen) származik.

Kémiai összetételük

A timsók kettős szulfátok, általános képletük AB(SO4)2·12H2O, ahol A egy egyértékű kation, ami lehet fémion, például nátriumion (Na+), káliumion (K+), céziumion (Cs+), vagy összetett kation, például ammóniumion (NH+4). B egy háromértékű fémion, mint például alumíniumion (Al3+), vas(III)-ion (Fe3+), króm(III)-ion (Cr3+), mangán(III)-ion (Mn3+). A timsók mindig 12 mol kristályvízzel kristályosodnak. A lítiumionok kis mérete miatt a lítium nem képez timsót, a nátriumnak is csak egyféle timsója létezik.

Tulajdonságaik, felhasználásuk

Vízben oldódnak, vizes oldatuk savas kémhatású. Fanyar, összehúzó ízű anyagok. Felhasználásuk: vérzéscsillapítás, fertőtlenítés, bőrcserzés.