„Kukoricaasszony” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A [[cserokik]] szerint az első nő, ''Szelu'' („Kukorica”) szülte meg az első kukoricát, miután megdörgölte a hasát. Szeluról, aki az első zöldbabot is a melléből teremtette, a ''Zöldkukorica Szertartás'' alkalmával emlékeznek meg, melyen a szellemlényt egy kosarában az év első betakarított termését tartó, fiatal nő jeleníti meg.
 
Délkeleten a [[zunyik]] és más puebló népek a kukorica megszerzését a ''Hat Kukoricahajadon'' nevű lények javára írják. A [[hopik]] [[Napforduló|téli napforduló]]kor tartott újévi ünnepségén a ''Kék Kukoricalány'' és a ''Sárga Kukoricalány'' nevű két ''kacsina'' (szellem) nővér szerepel a rítusokban, hogy üdvözöljék a [[Nap]] visszatértét.
 
A [[mandánok]] szerint egy ''Jó Prémköpeny'' nevű lény szervezte meg a ''Lúdasszony Társaság''ot, amely kézben tartja a kukoricavetés, gondozás és aratás számos mozzanatát, továbbá az ezekkel kapcsolatos számtalan rítust. A Lúdasszonyok átlagéletkora 30 év volt, de ennél jóval fiatalabb korban is beléphettek a társaságba. A tagok fokozatosan haladtak előre a rangsorban. Tevékenységüket egy ''Kukoricapap'' nevű személy felügyelte. A kukorica növekedésének időszakában a Lúdasszonyok táncokat szerveztek. Tavasszal és ősszel ezek a ludak vándorlásához kapcsolódtak. A madarak a kukoricát jelképezték, és a termény növekedését előidéző ''Halhatatlan Öregasszony'' hírvivőjének tartották őket.
180 771

szerkesztés

Navigációs menü