„Berlini fal” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
=== A fal ledöntése ===
[[Fájl:Grenzöffnung Kontrollpunkt Helmstedt -1 (G. Mach).jpg|bélyegkép|jobbra|250px200px|Határnyitás a Helmstedt ellenőrző pontnál 1989 novemberében]]
Az NDK-t a hatvanas években a konszolidáció, a hetvenes években a stabilitás jellemezte. Az [[1980-as évek]]ben azonban az [[állam]] helyzete az egyre mélyülő pénzügyi-gazdasági válság miatt kritikusra fordult. A konzervatív [[kommunizmus|kommunista]] államvezetés elszigetelődött a reformok irányába mozduló szocialista országoktól és az ország lakosságától is. A szabadság hiánya és a romló életkörülmények a nyolcvanas évek második felében országos tömegdemonstrációkhoz vezettek, amelyeket a hatalom erőszakkal sem tudott elfojtani. Újból nőni kezdett az államot elhagyók száma, a külföldre kijutók közül egyre többen tagadták meg az NDK-ba való hazatérést.
 
[[1989]]. [[november 4.|november 4-én]] [[Gorbacsov]] látogatást tett az NDK-ban. Viselkedése egyértelművé tette a keletnémet vezetés számára, hogy nem zárkózhat el a változtatások elől. [[Erich Honecker]] lemondása után az NDK vezetése előre menekült. Csehszlovákia nyomására az NDK-államvezetés kidolgozta a nyugatra utazást szabályozó új javaslatokat.
 
[[Fájl:BerlinWall-BrandenburgGate.jpg|bélyegkép|jobbra|135px|1989. november 9.]]
[[november 9.|November 9-én]] az utazási törvény ügyében ülést tartott a NSZEP felső vezetése. Az ott hozott döntést este egy élőben közvetített sajtótájékoztatón [[Günter Schabowski]] ismertette. A sajtótájékoztató lezárása után Ricardo Ehrmann, egy olasz újságíró azt kérdezte, hogy milyen könnyítések várhatók az NDK állampolgárok utazása ügyében? Schabowski zavartan keresgélt a papírjai között, mivel emlékezett rá, hogy kapott egy utasítást. Kollégája segített neki megkeresni, majd utána felolvasta. A teremben mindenki döbbenten hallgatta, és próbálta értelmezni a hallottakat. Erre a Hamburgi Bild riportere [[Peter Brinkmann]] az intézkedések életbe lépésének idejéről érdeklődött<ref>Florian Huber/Marc Brasse (Spiegel TV Media und Monaco Film für die ARD): ''Schabowskis Zettel - Die Nacht, als die Mauer fiel''; Erstsendung 2. November 2009, ARD, 21h/0:29:15h (auch als Spiegel-TV-DVD)</ref>, [[Günter Schabowski|Schabowski]] ekkorra már eltette a szemüvegét, így pár másodpercig tanácstalanul forgatta papírjait, majd a következő választ adta:
 
::''Ismereteim szerint ez érvénybe lép… igen azonnal.''<ref>[[Hans-Hermann Hertle]]: ''Chronik des Mauerfalls'', Ch. Links, 10. Auflage, Berlin 2006, S. 145</ref>
 
A tévék előtt ülő NDK-polgárok ezrei indultak meg a berlini határátkelőhelyek felé, ahol egy órán belül hatalmasra nőtt a tömeg. A határőrséget ekkor még nem tájékoztatták, mivel a határozat csak másnap 4 órától lépett volna életbe.<ref>Hans-Hermann Hertle: Chronik des Mauerfalls, Ch. Links, 10. Auflage, Berlin 2006, 123. oldal</ref> Az átkelőknél a feszültség egyre nőtt, a tömeg „visszajövünk, visszajövünk” skandálásal követelte a határ megnyitását. A határparancsnokokat ([[Harald Jäger]]) utasították, hogy a leghangosabban követelőzőket engedjék ki az NDK-ból, de igazolványukba tegyenek a visszatérést megtiltó pecsétet. A tömegnyomás azonban odáig fokozódott, hogy 23 órakor a Bornholmer Strasse átkelőnél megszüntették az útlevelek ellenőrzését, felnyittatták a sorompókat és átengedték a tömeget [[Nyugat-BerlinbeBerlin]]be.<ref>[http://www.bedoe.de/tortenelem/ddr/fal_bontas.htm Harald Jäger megnyitotta a kaput]</ref> Pár nap elteltével a mindkét oldalról érkező németek vésőkkel, csákányokkal és puszta kézzel kezdtek hozzá a fal lerombolásához.
 
=== 1989 után ===
Névtelen felhasználó

Navigációs menü