„Egadi-szigetek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „{{Sziget infobox | név = Egadi-szigetek | kép = Favignana porto.jpg | képaláírás = Favignana kikötője | ország = Olaszország | adminisztratív egység n…”
 
26. sor: 26. sor:
== Földrajza ==
== Földrajza ==


A szigetcsoport három nagyobb és két kicsi szigetből áll. A nagyobb szigetek [[Favignana]], [[Levanzo]] és [[Marettimo]], míg a két kicsi, gyakorlatilag két szirt : [[Formica]] és [[Maraone]]. Trapaniból menetrendszerű szárnyashajó-és kompjáratokkal megközelíthető.
A szigetcsoport három nagyobb és két kicsi szigetből áll. A nagyobb szigetek [[Favignana]], [[Levanzo]] és [[Marettimo]], míg a két kicsi, gyakorlatilag két szirt: [[Formica]] és [[Maraone]]. Trapaniból menetrendszerű szárnyashajó- és kompjáratokkal megközelíthető.


=== Klímája ===
=== Klímája ===


A nyarak hosszúak és naposak, júliusban és augusztsban a hőmérséklet a 45 fokot is eléri,a leghidegebb időszak a január-február, de a minimális hőmérséklet ekkor sem csökken 5 fok alá.
A nyarak hosszúak és naposak, júliusban és augusztusban a hőmérséklet a 45 fokot is eléri, a leghidegebb időszak a január-február, de a minimális hőmérséklet ekkor sem csökken 5 fok alá.


== Történelem ==
== Történelem ==

A lap 2011. március 31., 18:00-kori változata

Egadi-szigetek
Favignana kikötője
Favignana kikötője
Közigazgatás
OrszágOlaszország
RégióSzicília
MegyeTrapani
KözségFavignana
Népesség
Teljes népesség4300 fő (2011)
Földrajzi adatok
FekvéseFöldközi-tenger
Szigetek száma5
Nagyobb szigetekFavignana, Marettimo, Levanzo
Terület37,45 km²
Tengerszint feletti magasság687 m
Legmagasabb pontFalconara-csúcs (884 méter),Marettimo.
Időzóna
Elhelyezkedése
Egadi-szigetek (Olaszország)
Egadi-szigetek
Egadi-szigetek
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 37° 58′, k. h. 12° 12′Koordináták: é. sz. 37° 58′, k. h. 12° 12′
A Wikimédia Commons tartalmaz Egadi-szigetek témájú médiaállományokat.

Az Egadi-szigetek Szicília nyugati partjaitól 7 km-re, Trapani és Marsala között helyezkednek el. Közigazgatásilag egy községet alkotnak, Favignanat, Trapani megyében. Az ókorban Aegates néven ismertek. A szigetcsoport természetvédelmi terület.

Földrajza

A szigetcsoport három nagyobb és két kicsi szigetből áll. A nagyobb szigetek Favignana, Levanzo és Marettimo, míg a két kicsi, gyakorlatilag két szirt: Formica és Maraone. Trapaniból menetrendszerű szárnyashajó- és kompjáratokkal megközelíthető.

Klímája

A nyarak hosszúak és naposak, júliusban és augusztusban a hőmérséklet a 45 fokot is eléri, a leghidegebb időszak a január-február, de a minimális hőmérséklet ekkor sem csökken 5 fok alá.

Történelem

i.e. 241-ben a rómaiak hódították meg a szigeteket az első pun háborút lezáró tengeri ütközetben. A Római Birodalom bukása után a vandálok, a gótok,majd a szaracének kezébe kerültek a szigetek. 1081-ben normann megszállás alá kerültek,és a 16. században a Pallavicini-Rusconi- család lett tulajdonosuk.

Forrás

Touring Club Italiano:Sicilia: Palermo e la Conca d'oro, Agrigento, Siracusa, Catania, Taormina e le isole(2002) ISBN 88365 2482-6