„Genealógia (egyértelműsítő lap)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Thijs!bot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: yi:ייחוס
35. sor: 35. sor:
[[Kategória:Társadalomtudományok]]
[[Kategória:Társadalomtudományok]]


[[en:Genealogy]] [[bs:Genealogija]] [[ca:Genealogia]] [[cs:Genealogie]] [[da:Slægtsforskning]] [[de:Genealogie]] [[eo:Genealogio]] [[es:Genealogía]] [[et:Genealoogia]] [[fi:Sukututkimus]] [[fr:Généalogie]] [[he:גנאלוגיה]] [[it:Genealogia]] [[ja:系譜学]] [[ka:გენეალოგია]] [[lv:Ģenealoģija]] [[nl:Genealogie]] [[nn:Slektsforsking]] [[no:Slektsforskning]] [[pl:Genealogia]] [[pt:Genealogia]] [[ro:Genealogie]] [[ru:Генеалогия]] [[sk:Genealógia (história)]] [[sl:Rodoslovje]] [[sv:Genealogi]] [[uk:Генеалогія]] [[vi:Gia phả học]]
[[en:Genealogy]] [[bs:Genealogija]] [[ca:Genealogia]] [[cs:Genealogie]] [[da:Slægtsforskning]] [[de:Genealogie]] [[eo:Genealogio]] [[es:Genealogía]] [[et:Genealoogia]] [[fi:Sukututkimus]] [[fr:Généalogie]] [[he:גנאלוגיה]] [[it:Genealogia]] [[ja:系譜学]] [[ka:გენეალოგია]] [[lv:Ģenealoģija]] [[nl:Genealogie]] [[nn:Slektsforsking]] [[no:Slektsforskning]] [[pl:Genealogia]] [[pt:Genealogia]] [[ro:Genealogie]] [[ru:Генеалогия]] [[sk:Genealógia (história)]] [[sl:Rodoslovje]] [[sv:Genealogi]] [[uk:Генеалогія]] [[vi:Gia phả học]] [[yi:ייחוס]]

A lap 2006. október 26., 03:21-kori változata

A genealógia a Révai Nagy Lexikon szerint:

"Genealógia (gör.) a. m. származástan. általános jelentősége szerint valaminek leszármazását jelenti. Szűkebb értelemben a nemzetségek (genera) eredetének, leszármazásának és egymásközti összefüggésének tana. Mint ilyen, a történelem segédtudományai között tekintélyes, lehet mondani nélkülözhetetlennek tekinthető. Ettől eltekintve a jogtudomány is egyik legfontosabb segédtanai közé sorolja, amennyiben örökösödési stb. perekben gyakran döntő hatást gyakorol. A Genealógia, mint tudomány két részre oszlik, u. m. elméleti és gyakorlati részre. Az elméleti rész azon szabályok összességét tárgyalja, melyek szerint a leszármazási viszonyok, az egyes ágak rokonsági foka, a családokra vonatkozó adatok összeállítása történik. A gyakorlati rész ezen szabályok alkalmazását tünteti fel."

A genealógia igen nagy jövő előtt áll annak a ténynek köszönhetően, hogy

  • az emberekről folyó adatgyűjtés kiterjed a genetikai, örökléssel kapcsolatos adatokra
  • Az emberek szabadságjogainak bővülése folytán lehetőségük lesz nem kívánatos adataik titkolására, ugyanakkor pl. a nagyfokú népességkeveredés folytán előbb-utóbb bizonyítani kell bizonyos "egészségvédelmi"-nek mondott adatokkal egy-egy ember a közösségre nézve való ártalmatlanságát
  • a genetikai adatokból egyre többet lehet megmondani egy-egy ember várható betegségeiről, életkilátásairól
  • az emberiség gazdagabb fele tagjainak romló egyéni egészségi állapota miatt a gazdagoknál is előrébb kerül az egészség, mint vallott érték.
  • a halandóságban egyébként előljáró, de egészséges testrészekkel, génekkel, stb. rendelkező szegényebb tömegek túlélő tagjai kereskedni kezdenek saját testük különböző részeivel (l. szervkereskedelem).

Genealógia honlap

Családtörténet

A családtörténet nem azonos a fenti területtel, mivel az csak a "fontos" családokkal foglalkozik. Viszont normális esetben mindnekinek fontos a családja, így annak története is. Ezt a kutatást a legszélesebb mértékben megkönnyítik az amerikai mormon egyház által felállított család történeti könyvtár és annak területi köztpontjai vagy archívumai.

A Salt Lake City-ben található Family History Library területi központjaiban meg lehet tekinteni az amerikai könyvtár mikrofilmjeinek és microfiche-inek többségét az érdeklődők ősei adatainak megismerése céljából. Magyarországon a következő városokban találhatók (nem levelezési címek, nincs hivatalos fogadási idő, előzetes egyeztetés szükséges):

  • Budapest, Tihany tér. Tel: +36-1-422-0338
  • Debrecen, Simonyi utca 12. Tel: 52-348-664229
  • Győr Corvin utca 36/A. Tel: 96-41-6481
  • Pécs, Zrínyi Miklós utca 2.
  • Szeged, Kossuth Lajos Sgt. 52. Tel: 62-423-704
  • Szombathely, Sz. Imre Herceg utca 86/A. Tel: 94-33-3728