„Televisa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Zorrobot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: da:Televisa
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: sh:Televisa
60. sor: 60. sor:
[[ro:Televisa]]
[[ro:Televisa]]
[[ru:Televisa]]
[[ru:Televisa]]
[[sh:Televisa]]
[[sr:Телевиса]]
[[sr:Телевиса]]

A lap 2011. március 20., 23:16-kori változata

A Televisa (teljes neve spanyolul: Grupo Televisa, Sociedad Anónima de Capital Variable, „Televisa Csoport Részvénytársaság”, röviden Televisa, S.A. de C.V., „Televisa Rt.”) az Azcárraga család által üzemeltetett mexikói médiakonglomeriáció, Latin-Amerika első, és a világ egyik vezető spanyol nyelven sugárzó televíziós társasága. Emblémája egy vízszintes ellipszis alakú korong nyolc egymás alatti, fentről lefelé egyre szélesedő narancssárga sávval, és a közepén egy citromsárga gömbbel. A társaság honlapja szerint „az embléma az ember szemét ábrázolja, aki a televízió képernyőjén keresztül szemléli a világot”.

Történet

A mexikói televíziózás története 1950-ben kezdődött, amikor Rómulo O’Farill vezetésével, több éves kísérletek után, megnyílt az XHTV Canal 4 nevet viselő első mexikói, egyúttal az első latin-amerikai tévéadás. 1951-ben kezdték el sugározni a baszk bevándorlók családjából származó Emilio Azcárraga Vidaurreta alapításával az XEWTV Canal 2, más néven La Voz de la América Latina desde México („Latin-Amerika Hangja Mexikóból”) nevű csatornát. Ugyanebben az évben nyitották meg a Televicentro stúdiólétesítményt a Chapultepec sugárúton, amely az új médium központja lett. 1952-ben, a latin-amerikai színes televíziózás feltalálója, Guillermo González Camarena mérnök vezetésével jött létre egy újabb, az XHGC Canal 5 azonosítót viselő csatorna. E három csatorna egyesülésével 1955-ben megalakult a Telesistema Mexicano. 1968-ban egy monterreyi cégcsoport megalapította az XHTMTV Canal 8 jelű Mexikói Független Televíziót (Televisión Independiente de México, TIM). 1972-ben Azcárraga Vidaurreta meghalt, helyére fia, Emilio Azcárraga Milmo került a vezetői székbe. 1973-ban a Telesistema Mexicano és a TIM egyesülésével jött létre a Televisión vía Satélite („Műholdas Televízió”) – röviden Televisa – a 2-es, 4-es, 5-ös és 8-as csatornák koordinálására, működtetésére és sugárzására. 1985-ben a Canal 8 megváltoztatta a nevét XEQ Canal 9-re, amely kulturális csatornának indult, majd kereskedelmivé vált. 1988 szeptemberében alapította meg a Televisa az első 24 órás spanyol nyelvű hírcsatornát, az ECO-t, amely Mexikó, az Egyesült Államok, Közép- és Dél-Amerika, Nyugat-Európa, valamint Észak-Afrika részére sugárzott. 1997-ben a Televisa Csoport elnökségét Azcárraga Milmo halálával fia, Emilio Azcárraga Jean (Azcárraga Vidaurreta unokája) vette át. 2001-ben a Canal 9-ből Galavisión lett, a Canal 4 pedig 4TV-re változtatta a nevét.

Jelenlegi Televisa csatornák

Canal de las Estrellas

„A sztárok csatornája” a Televisa családi műsora. Mexikó vezető tévécsatornája, és a világ vezető spanyol nyelvű adása. Naponta sugároz az Egyesült Államok, Kanada, Közép- és Dél-Amerika, Európa, valamint Óceánia részére. Műsora telenovellákat, híradásokat, szórakoztató- és sportműsorokat stb. tartalmaz.

4TV

Mexikóváros csatornája, az egész Valle de México (Mexikói-völgy) területén sugározzák. Többek között magazinműsorokat, külföldi sorozatokat, és filmeket sugároz.

Canal 5

Különféle műsorokat sugároz, gyermekek és felnőttek részére egyaránt.

Galavisión

A szórakoztató műfaj csatornája, amelyen mindenki megtalálja a magának valót. Profilját filmek, telenovellák, sport, sorozatok, különleges események, pankráció stb. alkotják.

Stúdiók

A Televisa három stúdiókomplexummal rendelkezik. A Televisa San Ángel, amely az Adolfo López Mateos boulevardon található Mexikóváros Lomas de San Ángel Inn kerületében. A Televisa Chapultepec a fő stúdió, ahol a termelés háromnegyed részét végzik; a Chapultepec sugárúton található. A harmadik a Televisa Santa Fe, amely a város Santa Fe nevű kerülete Vasco de Quiroga sugárútján helyezkedik el.

A Televisa Csoporthoz tartozó fontosabb társaságok

  • Televízió: Sky, Cablevisión, Televisa Networks
  • Labdarúgás: Club América, Club Necaxa, Club San Luis, Estadio Azteca
  • Kiadók: Editorial Televisa, Intermex
  • Rádió: Televisa Radio
  • Film: Videocine
  • Videózás: Televisa Home Entertainment
  • Zene: Televisa Música
  • Internet: Televisa Digital (EsMás.com)
  • Egyéb: Televisa Licencias, Apuestas Internacionales
  • Szerződött társaságok: Univisión, EMI Music Latin America

Külső hivatkozások