„Központi Tibeti Adminisztráció” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Iller (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
helyesírási hiba javítása
1. sor: 1. sor:
A '''Központi Tibeti Adminisztráció''' (KTI), vagy hosszabb nevén '''Őszentsége a Dalai Láma Központi Tibeti Adminisztrációja''' emigrán kormány, amelyet [[Tenzin Gyatso]], a 14. [[dalai láma]] vezet. Köznapi kifejezéssel nevezik a száműzött tibeti kormánynak is.
A '''Központi Tibeti Adminisztráció''' (KTI), vagy hosszabb nevén '''Őszentsége a Dalai Láma Központi Tibeti Adminisztrációja''' emigráns kormány, amelyet [[Tenzin Gyatso]], a 14. [[dalai láma]] vezet. Köznapi kifejezéssel nevezik a száműzött tibeti kormánynak is.


[[Image:Flag of Tibet.svg|thumb|200px|right|[[Tibet zászlaja]]]]
[[Image:Flag of Tibet.svg|thumb|200px|right|[[Tibet zászlaja]]]]

A lap 2006. október 25., 14:51-kori változata

A Központi Tibeti Adminisztráció (KTI), vagy hosszabb nevén Őszentsége a Dalai Láma Központi Tibeti Adminisztrációja emigráns kormány, amelyet Tenzin Gyatso, a 14. dalai láma vezet. Köznapi kifejezéssel nevezik a száműzött tibeti kormánynak is.

Tibet zászlaja

A dalai láma mint államfő vezette Központi Tibeti Adminisztráció Tibet törvényes kormányának tartja magát. Hivatalos nyelve a tibeti, miniszterelnöke (tibetiül བཀའ་བློན་ཁྲི་པའ་, Kalon Tripa) Lobsang Tenzin.

A Dalai Láma

Tibet hivatalosan Kína része, a kínai uralmat a száműzött kormány azonban megszállásnak és illegálisnak tartja. Az Adminisztráció felfogása szerint a tibeti önálló nemzet, hosszú független történelemmel. A Dalai Láma hivatalos politikája ugyanakkor az, hogy nem követel függetlenséget Tibetnek, ehelyett megelégedne a Hong Kongéhoz hasonló autonóm státusszal, amely sokkal nagyobb szabadságot biztosít, mint a Tibet régió számára jelenleg létező autonóm területi státusz.

A KTI székhelye Indiában Dharamsala városban van, ahol a Dalai Láma 1959-ben letelepedett, miután a tibetiek felkelését leverték a kínaiak. A száműzött testület mint igényt tart Tibet Autonóm Tartomány, Csinghai tartomány, illetve a szomszédos Hanszu, Szecsuán és Jinnan tartományok bizonyos részei kormányzásának a jogára, mivel a történelmi Tibet a kormány szerint mondezeket a területeket foglalja magába.

A KTI az indiai kormány jóváhagyásával ténylegesen számos kormányzati jellegű funkciót visz az indiai tibeti emigráns közösség számára: iskolákat, egészségügyi szolgáltatásokat működtetnek, kulturális és gazdasági fejlesztési programokat szerveznek. Ellátják a Tibetből továbbra is nagy számban (többnyire Nepálon keresztül gyalogszerrel) érkező menekülteket is.

A KTI-t egyetlen ország sem ismerte el kormányként, de szociális munkájához számos kormánytól és nemzetközi szervezettől kap anyagi támogatást.

A tibeti száműzött közösség 2001-ben demokratikus választások útján jelölt ki miniszterelnököt, Lobsang Tenzin buddhista szerzetest, akit a "Nagytiszteletű Professzor" Samdhong Rinpoche néven ismernek. Ez volt a tibeti történelem első demokratikus választása.

Külső hivatkozások

Angolul: