„Győzelmes Szűz Mária-kolostor” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
3. sor: 3. sor:


==Története==
==Története==
A kolostor építését [[I. János]] kezdte, aki 1387-ben feleségül vette Lancaster hercegének leányát Philippát. A királynéval Portugáliába angliai építő mesterek is érkeztek és ezek az angol [[gótika]] stilusát hozták magukkal. Az építkezés [[1388]]-ban kezdődött. [[1416]]-ra készült el a templom [[1434]]-ben az alapító kápolna a káptalani terem és a sekrestye. I János halálát követően egy nyolcszögletű panteon építésébe kezdtek ezt azonban a mai napig sem fejezték be. Ez a nevezetes '''Befejezetlen kápolna'''.
A kolostor építését [[I. János portugál király|I. János]] kezdte, aki 1387-ben feleségül vette Lancaster hercegének leányát Philippát. A királynéval Portugáliába angliai építő mesterek is érkeztek és ezek az angol [[gótika]] stilusát hozták magukkal. Az építkezés [[1388]]-ban kezdődött. [[1416]]-ra készült el a templom [[1434]]-ben az alapító kápolna a káptalani terem és a sekrestye. I János halálát követően egy nyolcszögletű panteon építésébe kezdtek ezt azonban a mai napig sem fejezték be. Ez a nevezetes '''Befejezetlen kápolna'''.


[[I Mánuel]] uralkodása idejében készült el végleges formájában a '''Királyi kerengő''' a mánueli stílus egyik gyöngyszeme. A Befejezetlen kápolna mánuel stílusú díszítését [[1516]] és [[1528]] között [[Joao de Castilho]] végezte szép [[reneszánsz]] jelleget adva az épületnek.
[[I Mánuel]] uralkodása idejében készült el végleges formájában a '''Királyi kerengő''' a mánueli stílus egyik gyöngyszeme. A Befejezetlen kápolna mánuel stílusú díszítését [[1516]] és [[1528]] között [[Joao de Castilho]] végezte szép [[reneszánsz]] jelleget adva az épületnek.

A lap 2011. március 8., 09:54-kori változata

Bathala városában található a világörökség részét képező Győzelmes Szűz Mária kolostora és temploma. Az épületegyüttes különleges értékét az adja, hogy ez a legnagyobb angol gótika hatása alatt épített templom és kolostor portugál földön, a mánuel stílus egyik legjelentősebb alkotása.

Története

A kolostor építését I. János kezdte, aki 1387-ben feleségül vette Lancaster hercegének leányát Philippát. A királynéval Portugáliába angliai építő mesterek is érkeztek és ezek az angol gótika stilusát hozták magukkal. Az építkezés 1388-ban kezdődött. 1416-ra készült el a templom 1434-ben az alapító kápolna a káptalani terem és a sekrestye. I János halálát követően egy nyolcszögletű panteon építésébe kezdtek ezt azonban a mai napig sem fejezték be. Ez a nevezetes Befejezetlen kápolna.

I Mánuel uralkodása idejében készült el végleges formájában a Királyi kerengő a mánueli stílus egyik gyöngyszeme. A Befejezetlen kápolna mánuel stílusú díszítését 1516 és 1528 között Joao de Castilho végezte szép reneszánsz jelleget adva az épületnek.

A templom

A templom latin kereszt alaprajzú, háromhajós. Hossza 80, szélessége 22 és magossága 32,5 m. A belső szerkezet és a keskeny oldalhajók még a francia gótika jegyeit hordozzák, de a boltozaton megjelenek az angol stílusjegyek.

Az egyetlen, nyugatra néző főkapu mellett jobbra találjuk az Alapító kápolnáját. Ez egy négyzetalakú 19,8 x 19,8 méteres gótikus terem csillaghálós boltívekkel fedve. A kápolna közepén áll I. Jánosnak és feleségének Philippának a síremléke, a szarkofágot portugál és angol címer díszíti. A kápolna déli falánál I. János fiainak sírjait láthatjuk, közöttük Tengerész Henriknek a sírját is.

A templom baloldalán található átjárón keresztül jutunk be a Királyi kerengőbe. Ez egy csudálatos harmóniával megépített kerengő finoman kidolgozott hálószerű kőcsipkékkel díszítve. A mánuel stílusú keleties, légies arab vonásokat hordozó, ornamentikának gyöngyszeme. Jellegzetes mintái a növényi motívumok, Mánuel király gyűrűs éggömbjével illetve a Krisztus-rend kettőskeresztjével.

A keleti oldalon található hatalmas csillgboltozatú Káptalan teremben találjuk az ismeretlen katona sírját. A sírnál örökmécses ég és folyamatosan két katona áll díszőrséget. A nyugati oldalon a régi refektóriumban a portugál Honvédelmi múzeum állandó kiállítása kapott helyet.

Befejezetlen kápolna

A Befejezetlen kápolna a templom apszisának folytatásában található. Bejárata nem a templomból hanem közvetlenül a templom keleti falánál nyílik. Az eredetileg 8 szögletű gótikus épület kupola része nem készült el. Díszítése a mánuel stílus szép példánya, legszebb része a 15 m magas és 7 m széles kapuzat. Itt található Eduárd királynak és feleségének Aragóniai Eleonórának a sírja amelyeket 1810-ben francia katonák kiraboltak.

Források