„Sigur Rós” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(infobox be)
Címke: HTML-sortörés
 
== Történetük ==
A csapatot Jón Þór (Jónsi) Birgisson, Georg Hólm és Ágúst Ævar Gunnarsson alapította [[Reykjavík]]ban, [[1994]]-ben. Hamarosan megegyeztek a [[Bad Taste]] nevű kiadóval, és [[1997]]-ben kiadták első lemezüket a ''Von-t'' (Remény). Ezután 1998-ban egy remixalbum került kiadásra ''Von brigði'' címmel. A nemzetközi elismerést az 1999-es "Ágætis byrjun" (Jó kezdet) című albummal sikerült elérniük, ekkor már a banda tagja volt [[Kjartan Sveinsson]] is. Az album híre lassan szájról-szájra terjedt az egész világon, és már olyan együttesekkel játszottak egy koncerten, mint a [[Radiohead]]. Több számuk megjelent filmekben, sorozatokban. Az ''Ágætis byrjun'' albumról a ''Svefn-g-englar'' és a ''Njósnavélin'' (Untitled-4) című dalok hallhatók a [[Vanília Égbolt]] című filmben. A [[24 (televíziós sorozat)|24]] című sorozatban is többször felcsendülnek számaik. A csapat egyik jellegzetessége a gitáros Birgisson technikája, a gitárt vonóval szólaltatja meg, ezzel egészen speciális hanghatást elérve. 2001-ben Ágúst a dobos kilépett, helyére [[Orri Páll Dýrason]] került. Egy évvel később megjelent következő albumuk a ''( )''. A lemez érdekessége, hogy egy a banda által kitalált nyelven íródott. [[2003]]-ban összeálltak a Radiohead-del, és együtt írtak zenét a Split Sides című darabhoz. 2004-ben albumaikat kiadták Angliában és az Egyesült Államokban is. A következő évben jelent meg a ''Takk…''(Köszönöm…) című albumuk, mely a korai albumjaikhoz hasonlít. 2006-ban befejezték világkörüli turnéjukat, bejárták Európát, Észak-Amerikát, Ausztráliát, Új-Zélandot, [[Hongkong]]ot és [[Japán]]t. 2008-ban jelent meg legújabb albumuk a ''Með suð í eyrum við spilum endalaust'' (Fülünkben zümmögéssel játszunk a végtelenségig) címmel. Ezen az albumon több gitárt használtak mint az előzőkön. Mint a legtöbb lemezük, ez is rendkívül jó fogadtatásban részesült. 2010 januárjában, az együttes bejelentette, hogy egy ideig visszavonulnak.<ref>http://www.guardian.co.uk/music/2010/jan/28/sigur-ros-indefinite-hiatus</ref>
{{kronológia}}
A csapatot Jón Þór (Jónsi) Birgisson, Georg Hólm és Ágúst Ævar Gunnarsson alapította [[Reykjavík]]ban, 1994-ben.
Hamarosan megegyeztek a Bad Taste nevű kiadóval, és 1997-ben kiadták első lemezüket a "Von"-t (Remény).
Ezután '98-ban egy remixalbum került kiadásra "Von brigði" címmel.
 
A nemzetközi elismerést az 1999-es "Ágætis byrjun" (Jó kezdet) című albummal sikerült elérniük, ekkor már a banda tagja volt Kjartan Sveinsson is.
Az album híre lassan szájról-szájra terjedt az egész világon, és már olyan együttesekkel játszottak egy koncerten, mint a [[Radiohead]].
 
Több számuk megjelent filmekben sorozatokban. Az "Ágætis byrjun" albumról a "Svefn-g-englar" és a "Njósnavélin" (Untitled-4) hallható a [[Vanília Égbolt]] című [[Cameron Crowe]] filmben. A 24 című sorozatban is többször felcsendülnek számaik.
 
A csapat egyik jellegzetessége a gitáros Birgisson technikája, a gitárt vonóval szólaltatja meg, ezzel egészen speciális hanghatást elérve.
 
2001-ben Ágúst a dobos kilépett, helyére Orri Páll Dýrason került.
 
2002-ben megjelent következő albumuk a "( )" (tehát egy zárójel). A lemez érdekessége, hogy egy a banda által kitalált nyelven íródott.
 
2003-ban összeálltak a Radiohead-del, és együtt írtak zenét a Split Sides című darabhoz.
 
2004-ben albumaikat kiadták Angliában és az Egyesült Államokban is.
 
2005-ben jelent meg a "Takk…"(Köszönöm…) című albumuk, mely a korai albumjaikhoz hasonlít.
 
2006-ban fejezték be világkörüli turnéjukat, bejárták Európát, Észak-Amerikát, Ausztráliát, Új-Zélandot. [[Hongkong]]ot és [[Japán]]t.
 
2008-ban jelent meg legújabb albumuk a Með suð í eyrum við spilum endalaust (Fülünkben zümmögéssel játszunk a végtelenségig) címmel.
Ezen az albumon több gitárt használtak mint az előzőkön. Mint a legtöbb lemezük, ez is rendkívül jó fogadtatásban részesült.
 
2010-ben fog megjelenni az Ágætis byrjun deluxe kiadásban, amely az album 10 éves évfordulója alkalmából jelenik majd meg.
 
2010 januárjában, az együttes bejelentette, hogy egy ideig visszavonulnak.<ref>http://www.guardian.co.uk/music/2010/jan/28/sigur-ros-indefinite-hiatus</ref>
 
== Tagok ==

Navigációs menü