„Genius (folyóirat)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a
A [[Kölcsey Egyesület]] támogatásával megjelenő lap főszerkesztője [[Franyó Zoltán]], felelős szerkesztő [[Nagy Dániel (író)|Nagy Dániel]], igazgató [[Zala Béla]]. Programját kifejezi több nyelven is megfogalmazott alcíme: „Az egyetemes kultúra folyóirata”. A humanizmus és az európai avantgárd áramlatok hatották át közleményeit, feladatának vállalta, hogy kora szellemi mozgalmainak legjavát eljuttassa a romániai magyarsághoz. A ''[[Nyugat (folyóirat)|Nyugat]]'' eredeti törekvéseit vallotta magáénak, munkatársai közt ott találjuk a századelő modern magyar irodalmának kimagasló képviselőit. Az egyetemes emberi kultúra ismertetésében és terjesztésében nagy szerepet játszottak kitűnően szerkesztett szemlerovatai. Gazdag információs anyagával és szépirodalmi fordításaival felhívta a figyelmet az emberi alkotószellem korszerű megnyilatkozásaira, szóhoz juttatva a korabeli jelentősebb irányzatok képviselőit, amennyi¬ben azok a kultúra egyetemessége mellett foglaltak állást. A világirodalomból [[Hugo von Hofmannsthal]], [[Li Bai|Li Taj-Po]], [[Paul Verlaine]], [[William Butler Yeats|W. B. Yeats]] verseiből, [[Luigi Pirandello|Pirandello]] elbeszéléseiből, [[Ivan Goll]], [[Walter Hasenclever]] tanulmányaiból találunk a lapban fordításokat. Következetes érdeklődést tanúsított a román kultúra és [[román irodalom|irodalom]] iránt. A román költők közül [[Lucian Blaga]], [[Alfred Moşoiu]], [[Alexandru Philippide|Al. A. Philippide]], az esszéírók közül [[Perpessicius]] írásait tolmácsolja a lap.
 
Bár szellemi vezetője, [[Franyó Zoltán]] az egyetemesség szempontjából elvileg tagadta az erdélyi magyar irodalom létét és jogosultságát — szerinte Erdélyben csupán magyar írók tevékenykednek, de nincsen erdélyi irodalom —, folyóirata gyakorlatilag egyik gyűjtőpontja a kezdeti romániai magyar irodalomnak. Fórumot biztosított a különböző hazai irányzatok képviselőinek, és mintegy 25 hazai magyar író művét adta közre, köztük volt [[Bartalis János]], [[Becski Irén]], [[Berde Mária]], [[Endre Károly]], [[Fekete Tivadar]], [[Olosz Lajos]], [[Ormos Iván]], [[Salamon László]], [[Szentimrei Jenő]], [[Tompa László]] verssel, [[Nagy Dániel (író)|Nagy Dániel]], [[Szántó György]] elbeszéléssel, [[Asztalos Sándor (író)|Asztalos Sándor]], [[Dienes László]], [[Molter Károly]] recenziókkal. A lap jórészt együtt lélegzett a romániai magyar irodalom egészével, noha számos kérdésben véleménye nem egyezett a hangadó irodalmi körökével. Itt jelent meg [[Fábri Zoltán]] híressé vált ''Emberirodalom'' című írása is.
 
A Genius folytatásaként, négyhónapos szünetelés után, megjelent az ''[[Új Genius]]'' (1925. január és február–március) Franyó Zoltán szerkesztésében, némileg változott programmal, az akkor népszerű irodalmi revü érdekességrovataival gazdagodva s nagyobb teret szentelve a modern irányoknak és a képzőművészeti reprodukcióknak.
146 763

szerkesztés

Navigációs menü