„Tisza Rádió” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
46. sor: 46. sor:
== Jellege ==
== Jellege ==


A Tisza Rádió elsősorban a középiskolás korosztályt célozta meg. Zenei kínálatát a [[popzene]] és a [[mainstream]] zenei irányzatok határozták meg, minden igényt megpróbált kielégíteni. Műsoraival elsősorban a fiatalok érdeklődési körét kívánta lefedni. A rádió műsorkészítői [[önkéntes munka|önkéntes]] fiatalok voltak, folyamatosan toboroztak újabb műsorkészítőket a rádió számára.
A Tisza Rádió elsősorban a középiskolás korosztályt célozza meg. Zenei kínálatát a [[popzene]] és a [[mainstream]] zenei irányzatok határozzák meg, minden igényt megpróbál kielégíteni. Műsoraival elsősorban a fiatalok érdeklődési körét kívánja lefedni. A rádió műsorkészítői [[önkéntes munka|önkéntes]] fiatalok, folyamatosan toboroznak újabb műsorkészítőket a rádió számára.


== Működésének jogi háttere ==
== Működésének jogi háttere ==

A lap 2011. február 22., 03:39-kori változata

Tisza Rádió
Jelmondat: „Fiatalok hullámhosszán!”
Adatok
Indulás1994
Megszűnés2010
TársaságKárász Közhasznú Egyesület
OrszágMagyarország
Vételi területSzeged
Székhely6721 Szeged, Dózsa Gy. u. 2.
Vétel
Földi sugárzás
SzegedFM 94.2 MHz. programhely
Kábeles vétel
T-Kábel102.0 MHz. programhely
Online adás
Tisza Rádió[1]
Hivatalos oldal

A Tisza Rádió egy ,Szegeden működő közösségi rádió. Műsorát Szegeden földfelszíni sugárzással, interneten és Csongrád megye nagy részén kábeltelevíziós hálózaton közvetíti. Ezen a néven 1999-ig kereskedelmi rádió működött Szegeden, utóbbi formájában 2000-ben indult újra és 2006 óta hallható ismét földfelszíni sugárzással.

Jellege

A Tisza Rádió elsősorban a középiskolás korosztályt célozza meg. Zenei kínálatát a popzene és a mainstream zenei irányzatok határozzák meg, minden igényt megpróbál kielégíteni. Műsoraival elsősorban a fiatalok érdeklődési körét kívánja lefedni. A rádió műsorkészítői önkéntes fiatalok, folyamatosan toboroznak újabb műsorkészítőket a rádió számára.

Működésének jogi háttere

A Tisza Rádiót a Kárász Közhasznú Egyesület elnevezésű civil szervezet üzemeltette. Kisközösségi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságát 2005-ben nyerte el az Országos Rádió és Televízió Testülettől. A rádió működése során felmerülő kérdésekről az egyesület vezetősége döntött. Műsorszolgáltatási jogosultsága alapján hétköznap 16 és 20 óra között, hétvégén 8 és 10, illetve 18 és 20 óra között sugározhatta műsorát.

Története

A Tisza Rádiót 1994-ben alapították a szintén szegedi Rádió 88 kereskedelmi rádióból kivált szakemberek, Sibalin Endre és Czérnay Károly. Kezdetben a rádió ideiglenes frekvenciákon szólalt meg, majd 1996-tól 1999-ig megosztott műsoridőben két másik helyi kereskedelmi adással, a Média-6 Rádióval és a Rádió 88-cal. 1999-ben az Országos Rádió és Televízió Testület újra felosztotta a szegedi rádiófrekvenciákat, a három kereskedelmi rádióra azonban csak két frekvencia jutott – a Tisza Rádió került ki vesztesként, így eltűnt az éterből. Ebben a helyzetben a rádiófrekvenciák határok nélküliségét használták ki – 1999 januárjától november végéig „Tiszai Hangok” címmel a szomszédos Jugoszláviából, a magyarkanizsai Panda Rádió frekvenciáján készítettek műsort a rádió munkatársai, mely Szegeden is hallható volt. Az együttműködésben ezen rövid idő alatt is volt szünet az ország elleni NATO-hadjárat miatt. A Tisza Rádió 2000-ben a helyi kábeltelevíziós hálózaton – továbbra is kereskedelmi rádióként – újraindult, ekkor azonban már kisebb műsoridőben, önkéntes fiatalok közreműködésével készítette műsorát, illetve kezdetben a tulajdonos más városokban működő rádióinak műsorát is átvette. 2002 novemberében a magántulajdonos eladta a rádiót a Szegedi Ifjúsági Ház Kulturális Fejlesztő és Médiaközpont Kht.-nak. 2004-ben közműsor-szolgáltatóként folytatta működését. A Szegedi Ifjúsági Ház a tulajdonában lévő televíziós műsorszolgáltatási jogosultság miatt nem nyerhetett földfelszíni kisközösségi frekvenciát, így a Tisza Rádió az erre a célra megalakult Kárász Közhasznú Egyesület üzemeltetésébe került. Pályázatot nyújtottak be, melyet 2005-ben megnyertek, viszont – főként morális okokból – 2005 őszén a rádió felfüggesztette adását. A helyzet gyorsan rendeződött, viszont innentől kezdve erejüket inkább a földfelszíni sugárzásra való felkészülésre fordították. 2006 augusztusában szólalt meg újra a rádió, és változatlan formában – önkéntes fiatalokkal, közműsor-szolgáltatóként működik. 2009 Júniusától, napi 12 órában sugároznak műsort.

Műsorok

Gejzír: minden hétköznap jelentkező programajánló műsor hétfőtől péntekig 16-tól.

Cocktail: zenetörténeti portréműsor keddenként 18 órától.

Munkatársak

Csáki Attila, Hegedűs Anita, Hurton Csaba, Jani Melinda, Kiss Diána, Kiss Nikolett, Kovács Bálint, Krupincza Mariann, Lutz Gábor, Molnár Norbert, Muhel Tamara, Polyák Adrienn, Sándor Rita, Szekeres Gergő, Szeri Csaba, Tóthmihály Tibor, Vörös B. Zoltán

Külső hivatkozások

Tüske Ferenc: Hullámtér, avagy a magyar kereskedelmi rádiózás kialakulásának története - II. rész