„Etióp–eritreai háború” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
'
a (r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: az:Efiopiya-Eritreya müharibəsi)
a (')
1998 május 6-án eritreai katonák hatoltak be az etióp igazgatás alatt álló badmei területre, ahol tűzharcba keveredtek a helyi milíciával és a biztonsági erőkkel. Május 13-án Etiópia az Eritrea elleni támadásra mozgósította csapatait, és az [[ENSZ]] Biztonsági Tanácsához fordult.
 
A harcok négy héten keresztül egyre nagyobb területe és egyre intenzívebben zajlottak, mindkét fél tüzérség és tankok bevetésével fokozta erőfeszítéseit. A szárazföldi csapatok három fronton harcoltak, ám hamarosan a légierő bevetésére is sor került: az etiópok [[Aszmara]] repülőterét bombázták le, amire az eritreaiak [[Mek'eleMek’ele]] város elleni légitámadással válaszoltak. Mindkét hadművelet számos civil áldozatot is követelt.
Ezután mindkét fél több százmlillió dollárt költött újabb hadifelszerelésre (pl. Eritrea orosz [[MIG-29]]-eseket és grúz [[Szu-25]]-ösöket, Etiópia pedig orosz [[SZU-27]]-eseket vásárolt) nagy létszámú hadsereget mozgósított, melyek a két ország határa mentén lövészárkokkal erősítették meg állásaikat. A jóval kisebb népességű Eritrea hadseregének közel negyedét nők alkották.<ref name=BBC-22-July-1999>Cathy Jenkins. [http://news.bbc.co.uk/1/hi/special_report/1999/07/99/battle_in_the_horn/396183.stm Eritrea's women fighters], 22 July 1999</ref>
 

Navigációs menü