„Akasztófa (játék)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
Az '''aksztófa''' játékot [[papír]] és [[ceruza]] segítségével kettő vagy több játékos játszhatja. Az egyik játékos gondol egy [[szó]]ra, és a másik játékos megpróbálja kitalálni a szót a szóban szereplő [[betű]]k kitalálásával.
Az '''akasztófa''' játékot [[papír]] és [[ceruza]] segítségével kettő vagy több játékos játszhatja. Az egyik játékos gondol egy [[szó]]ra, és a másik játékos megpróbálja kitalálni a szót a szóban szereplő [[betű]]k kitalálásával.


== Áttekintés ==
== Áttekintés ==

A lap 2011. február 6., 20:44-kori változata

Az akasztófa játékot papír és ceruza segítségével kettő vagy több játékos játszhatja. Az egyik játékos gondol egy szóra, és a másik játékos megpróbálja kitalálni a szót a szóban szereplő betűk kitalálásával.

Áttekintés

A kitalálandó szót a szóban szereplő betűk számával megegyező számú és elrendezésű vízsszintes vonal reprezentálja. A találgató játékos javasol egy betűt, mely ha szerepel a kitalálandó szóban, a betű helyének megfelelő vonalakra ráírásra kerül. Amennyiben a betű nem szerepel a kitalálandó szóban, úgy egy stilizált akasztófa egy része kerül lerajzolásra.

A játék akkor ér véget, ha az akasztófa (és a benne lévő emberalak) teljes egészében megformálásra kerül, vagy kérdező az összes betűt kitalálja. A játék vágát jelentő stilizált ábra megjelenésében eltérő lehet: egyes esetekben az akasztófa áll 7-10 vonalból, valamint az emberalak is hasonló mennyiségű vonalból. Nehezítésnek számít, ha ennél kevesebb elemből állnak a részek, könnyítésnek, ha több elemből. Az is könnyítés, ha a feladvány szófaját vagy témáját tekintve a feladó segítséget ad.

Egyes esetekben az akasztófa mint szimbólum alkalmazása a társadalmi megítélése miatt nem helyénvaló, így helyettesíteni szokták más ábrákkal, de a játék lényegét tekintve ugyanaz marad.

Kialakulása

A játék eredete tisztázatlan. Egyes források a viktoriánus Angliát jelölik meg eredetként. A játékot Alice Bertha Gomme - Tradicionális játékok című, 1894-ben megjelentz könyve is említi "Madarak, állatok és halak" néven.