„Olivia Newton-John” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Dátumformátum, dátumtoldalékolás, dátumkékítés
a (Dátumformátum, dátumtoldalékolás, dátumkékítés)
Pat vízuma decemberben lejárt, így fél évre vissza kellett menjen Ausztráliába. Olivia, mivel Angliában született és angol állampolgár volt korlátlanul maradhatott, ennek ellenére év végén hazakísérte barátnőjét. Otthon '''''Pat and Olivia Special''''' címmel elkészítették első önálló televíziós estjüket, megtörtént a kölcsönös de baráti szakítás Ian Turpievel, majd Olivia visszautazott Angliába és az elkövetkező éveket Bruce Welch társaságában töltötte. Ian Turpie később az ausztrál televíziózás egyik legnagyobb egyéniségévé vált. A Pat and Olivia duó története megszakításokkal 1968-ig folytatódott. Noha Pat Carroll egyéni karrierje kudarcba fulladt, még a nyolcvanas években is közreműködött háttérénekesként Olivia lemezein.
 
1969 elején Olivia leszerződött a hetvenes évek zenei szenzációjának, afféle második [[Beatles]]nek szánt, [[Harry Saltzman]] ([[James Bond]] filmek) és [[Don Kirshner]] ([[Monkees]] együttes) [[producer]]ek által több hónap alatt kiválogatott tagokból álló Toomorrow együtteshez. Az 1970-es nyár szenzációjának szánt, rögtön egy albummal és az azonos, '''''[[Toomorrow]]''''' című zenés [[sci-fi]] vígjátékkal bemutatkozó együttes azonban a popzene történetének egyik legnagyobb és legköltségesebb bukása lett. A zenekart alakított londoni főiskolások, őket zenéjük „gyógyító erejű rezgései” miatt egy időre elrabolni kívánó jóindulatú földönkívüliek között játszódó film és a korszak pszichedelikus rockzenéjét játszó együttes egyaránt közömbös fogadtatásban részesült. A filmet az augusztus 27-iei bemutató után néhány héten belül levették a [[mozi]]kból, a [[hanglemez]] szinte egyáltalán nem fogyott, a további veszteségek elkerülésére a producerek közös megegyezéssel szerződést bontottak a Toomorrow tagjaival. A Toomorrow film semmilyen megvásárolható vagy kölcsönözhető formában sem jelent meg sohasem, moziban vagy televízióban sem vetítették évtizedek óta. A filmről összesen két kópia maradt fennt, egyik a Brit Filmintézet, a másik, egy japán felirattal ellátott változat egy magánszemély tulajdonában van. Internetes forrásokban, gyenge minőségben esetenként a film fellelhető.
 
A film dalait szintén '''''[[Toomorrow]]''''' címmel az RCA Victor kiadó jelentette meg a film bemutatójával egyidőben és ez volt az első olyan album, melyen Olivia énekelt, mint a négytagú ''Toomorrow'' együttes egyetlen női tagja. A korszak jellegzetes hangzású számai közül kiemelhető a ''You're My Baby Now'', a ''Taking Our Own Sweet Time'', az Olivia által énekelt ''Walking On Air'' és ''Going Back'', valamint címadó dala, a jobb sorsra érdemes ''Toomorrow''. A film kísérőzenéjét a hatvanas években igen népszerű [[Hugo Montenegro]] nagyzenekara játszotta és szintén megtalálható az albumon. A ''Toomorrow'' album egyetlen kiadást ért meg, CD lemezen sem jelent meg sohasem, rendkívül nehezen beszerezhető ritkaság.
1985-ben Olivia megjelentette a tőle szokatlanul merész '''''[[Soul Kiss]]''''' című albumot. Az albumról kiemelhető a [[reggae]] jellegű ''Toughen Up'', a fülledten erotikus downtempo ''Soul Kiss'', a csöndes, érzékeny ''Emotional Tangle'', az erősen provokatív szövegű new wave ''Culture Shock'', az ''Overnight Observation'', a ''You Were Great, How Was I? '' című Carl Wilson ([[Beach Boys]]) duett és az amerikai kiadáson nem szereplő feszes ritmusú ''Electric''. A túlzottan [[Eklektika|eklektikus]] zeneanyag, a provokatív dalszövegek, a ''Soul Kiss'' és ''Toughen Up'' zeneszámok minimális mértékben és ízlésesen ugyan, de erotikus jellegű klipje, sőt maga a lemez címe és borítója is túllépett az Olivia közönsége által elfogadható szinten. Előrehaladott terhessége megakadályozta az egyébként kitűnő album promócióját és élő koncertek tartását, így az album csak a 29., a ''Soul Kiss'' szám a 20. helyezésig jutott Amerikában. Az album dalaiból készített videoklipek '''''[[Soul Kiss|Soul Kiss Videosingles]]''''' néven jelentek meg videokazettán.
 
1986. január 17-én megszületett Olivia és Matt Lattanzi lánya, Chloé Rose Lattanzi. Az elkövetkező éveket Olivia elsősorban a gyereknevelésnek és a családjának szánta. 1986-ben mindössze egy duett kislemezen szerepelt, melyen a ''The Best Of Me'' című számot énekelte [[David Foster]] mellett. 1988-ban megjelent a '''''[[The Rumour]]''''' című album, mely a ''Soul Kiss'' után visszatérést jelentett a dallamos popzene irányába. Annak ellenére, hogy címadó dalát [[Elton John]] írta, csak a 67. helyezést érte el Amerikában. Legismertebb dalai a ''The Rumour'', az AIDS ellenes ''Love And Let Live'', a lassú ''Can't We Talk It Over In Bed'' és ''Walk Through Fire'', a dance jellegú ''Let's Talk About Tomorrow'' és az olasz [[Lucio Dalla]] dala a '' Tutta la vita''. Az ausztrál kiadás tartalmazta az ''It's Always Australia For Me'' című dalt is, mely Olivia érzéseit mutatja be második, egyben választott hazájával kapcsolatban. Az albummal egy időben jelent meg az Ausztrália 200. évfordulójára kiadott, Olivia vezetésével az ország tájait, történelmét, szokásait és a ''The Rumour'' album dalait is bemutató egy órás zenés videókazetta '''''[[The Rumour|Olivia Down Under]]''''' címmel. Az évforduló alkalmával tartott [[Sydney]]-i koncerten Károly herceg és Diana előtt énekelt [[Cliff Richard]] társaságában.
 
Az 1988-as szomorú eseményt is hozott Olivia számára. Nem tudta kihordani következő év márciusára várt második gyermekét, terhessége előrehaladott állapotában került kórházba. Felgyógyulása után többé nem vállalhatott újabb gyermeket.
 
1998-ban újra megélénkültek a dolgok Olivia körül. Február és március hónapban hosszabb ausztráliai koncertkörútra indult a pályafutásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Cliff Richarddal, a koncertsorozat címe ''Cliff Richard 40th Anniversary Tour 1998'' volt, a zenei kíséretet az ''Australian Philharmonic Orchestra'' adta. Ebből az alkalomból '''''[[Back To Basics: The Essential Collection|Olivia - The Singles, Australasian Tour Souvenir]]''''' címmel, duplalemezes bővített változatban újra kiadták Olivia ''Back to Basics: The Essential Collection'' című válogatáslemezét. Májusban, négy év után új önálló album jelent meg, a country stílusú '''''[[Back with a Heart]]'''''. Az album ''Love Is A Gift'' című daláért ''Daytime Emmy'' díjat kapott, utolsó száma Olivia legnagyobb sikere, az 1974-es ''I Honestly Love You'' új, az eredeti változattól jelentősen eltérő, érett, mély érzésű felvétele.
Nyáron tartották a [[Grease]] 20. évfordulós világbemutatóját, a film ekkor került először Magyarországon bemutatásra. Október és december között ''The Main Event'' címmel nagyszabású ausztráliai koncertsorozat következett Olivia, az ausztrál rockzene egyik legnagyobb egyénisége, ''John Farnham'', a tenor operaénekes ''Anthony Warlow'' és szimfonikus zenekar közreműködésével. A három órás koncertekből álló nagy sikerű sorozat november elsejei1-jei melbourne-i előadásáról videofelvétel és '''''[[Highlights from The Main Event]]''''' címmel CD lemez is készült. Az album Ausztráliában első helyezésig jutott. 2001-ben a lemezt három számmal bővítve újra kiadták korlátozott példányszámban. A karácsonyi szezonra került tévéadásba a ''Mannheim Steamroller'' korcsolyatársulat látványos karácsonyi meséje, a ''Christmas Angel''. A látványos előadás kerettörténetének szereplője és egyben a történet mesélője Olivia. A filmbéli gyermekek egyike saját lánya, Chloé. A műsort annak idején magyar tévécsatornán is leadták.
 
Olivia magánéletében az elkövetkező években az ekkoriban, egy reklámfilm forgatásán megismert ''Patrick McDermott'' nevű, világosítással és elektromos berendezésekkel foglalkozó filmes szakember játszotta a főszerepet. A félig amerikai, félig koreai származású Patrick nem sokkal korábban vált el, egyetlen fia az édesanyjával élt akkoriban. Munkájuk és életmódjuk különbözősége miatt laza, de mély érzelmi kötődésen alapuló sokéves kapcsolatuk részleteiről keveset lehet tudni.
A körutat nyár közepén egy szomorú családi esemény miatt félbe kellett szakítani. Melbourne-ben élő édesanyja, Irene egészségi állapota hirtelen rosszabbra fordult, majd 89 éves korában meghalt. Utolsó napjait Olivia még mellette tudta tölteni. Tíz nappal később, miközben Irene néhány emléktárgyát kocsival vitték a ''Byron Bay'' melletti farmra, felfigyeltek a út mentén egy eladó birtokot hirdető táblára. A kb. 2 hektáros birtok egy különlegesen szép helyen fekvő, bezárt, pusztulásnak indult egykori üdülőtelep volt Byron Bay-tól 20 kilométerre a dombok között. A mélyen spirituális Olivia úgy érezte édesanyja vezérelte arra a helyre. Ő és a család közeli barátja ketten megvették a birtokot, melyen hamarosan megkezdődött a ''Gaia Retreat & Spa'' wellness-üdülőhely felépítése.
 
2003 szeptemberében megjelent a [[Grease]] 25. évfordulójára kiadott duplalemezes album, a '''''[[Grease|Grease: 25th Anniversary (Deluxe Edition)]]''''', a második lemezen a film addig meg nem jelent zenei részleteivel és remixekkel. Ősszel folytatódott a nyáron félbemaradt túra, majd a november 21-iei utolsó előadással befejeződött a ''Heartstrings'' sorozat.
 
2004 februárjában egy rövidebb, kilenc koncertből álló túra következett, már hagyományos kisebb zenekar közreműködésével, majd augusztus és november között ismét egy 37 koncertből álló körútra indult Olivia.
2007 nyarán a [[New York]]-i ''Helen Hayes'' színházban tartották a moziban csak mérsékelten sikeres [[Xanadu (film)|Xanadu]] színpadi változatának díszbemutatóját. Az előadásra, mint az egykori mozifilm főszereplője, Olivia is hivatalos volt, ahol egy bizonyos John Easterling nevű magas, barna férfi társaságában jelent meg. John Easterling, népszerű nevén ([[Indiana Jones]] után) Amazon John fiatalabb éveiben kalandor, afféle kincskereső volt. Kedvelt helyein, az [[Amazonas]] vidékén, [[Peru]] őserdeiben számtalanszor járt. Egy alkalommal egy mindentől távoli helyen lebetegedett, egy helyi törzs varázslójának gyógyfüvei mentették meg. Ezután kezdett komolyabban foglalkozni az [[őserdő]] ismeretlen gyógynövényeivel, majd ezek termelésére, forgalmazására ''Amazon Herb Company'' névvel céget alapított. A természet- és állatvédelem elkötelezett híve, úgy tartják, gyógynövény ültetvényei nem természetpusztítás által jönnek létre, helyi munkásai számára tisztes és méltó bért fizet, a cég jövedelmének egy részét az esőerdők pusztításának megakadályozására és az indián kultúrák fennmaradásának segítésére fordítja. .
 
Olivia és John ismerettsége tíz éves múltra tekintett vissza, világról alkotott nézetük és értékrendjük hasonló volt, közeli ismerősi, baráti viszonyt tartottak fennt. Személyes kapcsolat nem volt közöttük, míg John, az élete nehéz időszakában lévő Oliviát egy alkalommal meg nem hívta egy néhány napos dzsungelbéli utazásra, ahol közeli viszonyba kerültek egymással. Egy évvel később, 2008. juniusjúnius 21-én Peruban indián szertartás szerint titokban egybekeltek, majd két héttel később polgári szertartáson is megerősítették esküvőjüket. Olivia hamarosan eladta házát, melyet pár évvel azelőtt vett [[Charles Bronson]] özvegyétől, majd több mint harminc év [[malibu]]i tartózkodás után férjével a [[florida]]i ''Jupiter Inlet Colony''-ba költöztek.
 
Olivia családi megpróbáltatásai ezzel nem értek véget. Egyetlen lánya, Chloé, sok más társához hasonlóan nem tudta elkerülni a híres szülő gyermeke szindrómát. Polgári foglalkozás helyett szintén a művészeti világban próbált meg érvényesülni, ezzel sok csalódás érte. Egy albumot készített el, ami azonban nem jelent meg. 2007 körül súlyos [[anorexia]] megbetegedésen esett át, amin szerencsésen túljutott.
Február elején Olivia újabb rekordot ért el. A [[Billboard]] ötven éves fennállása tiszteletére összeállították minden idő legszexibb dalainak a listáját. Az első helyezett Olivia 1981-es, már akkor is több rekordot megdöntő száma, a ''Physical'' volt. Tél végén, igen hideg időben részt vett a ''Score: A Hockey Musical'' című sport-musical film forgatásán [[Toronto]]ban.
 
Májusban került első adásba a [[Glee]] tévésorozat epizódja, melyben Olivia és Jane Lynch elénekelte és egy humoros klip keretén belül újra eljátszotta a ''Physical'' című 1981-es dalt, mely május 22-reére a 89. helyezésig jutott a [[Billboard]] Hot 100 listán.
 
Július 7-én a [[Los Angeles]]i Hollywood Bowl arénában ünnepi külsőségek közepette, 18000 néző előtt tartották a [[Grease]] digitálisan felújított és együtténeklés céljából rendkívül mutatós karaoke felirattal ellátott változatának díszbemutatóját. "Izgalmas 18000 rajongó körében lenni, akik 32 évvel az eredeti bemutató után is ennyire szeretik ezt a filmet" nyilatkozta a rendező, Randal Kleiser. Olivia, aki más elfoglaltsága miatt nem tudott résztvenni a díszbemutatón, szintén tervezi, hogy egyszerű nézőként megtekinti a film új verzióját. "I'll find a quiet corner, of course, and wear a hat or something - majd keresek egy csöndes sarkot (a moziban) és (hogy fel ne ismerjenek) majd kalapot vagy valami egyebet fogok viselni" nyilatkozta. A film 2010. július folyamán összesen 17 országban került bemutatásra mindössze két heti időtartamra. (USA Today 2010. július 8-iai cikke alapján)
 
Szeptember 9-én a Torontoi Nemzetközi Fimfesztiválon volt a Kanadában készült ''Score: A Hockey Musical'' című zenés film díszbemutatója, melyben a jégkorongozó 17 éves főhős édesanyját alakítja Olivia. Szintén ezzel a filmmel nyitották meg szeptember 15-én a ''30th Atlantic Film Festival''-t a [[kanada]]i [[Halifax]] városában. A tengerentúli mozikban október 22-tőlétől vetített film előzetese megtekinthető a YouTube-on.
 
Szeptember közepén jelent meg a néhány évvel ezelőtt kiadott ''Grace and Gratitude'' album teljesen megújított változata, a '''''[[Grace and Gratitude|Grace and Gratitude Renewed]]'''''. A teljesen átdolgozott, kibővített, részben újra felvett énekkel, új hangszereléssel, új borítóval kiadott lemezen három újabb közreműködő művész is szerepel. A lemez két héttel a megjelenése után a 2. helyezésig jutott a [[Billboard]] [[new age]] listán.
Szeptember 24-én jelent meg az Olivia negyvenedik évfordulójára kiadott '''''Olivia's Box: 40th Anniversary Collectors Editon''''' díszdoboz, mely Olivia tíz legnépszerűbb albumát, valamint a ''Grease'' filmzenét tartalmazza. A Japánban, erősen korlátozott példányszámban kiadott gyüjtemény különleges minőségű SHM-CD lemezeken jelent meg. A díszdoboz tartalmaz továbbá két DVD lemezt is, Olivia korai, ritkaságnak minősülő televízós felvételeivel.
 
Szeptember 30-án tartották a világ sok városában a mellrák ellenes küzdelem jegyében évek óta megrendezett részben szórakoztató, de nagyobb részben felvilágosító jellegű ''Pink Ribbon Dayt''. A bécsi rendezvény záróprogramjában, sok más ismert művész mellett Olivia is fellépett. Az Orangerie [[Schönbrunn]]ban tartott estről tévéfelvétel is készült, melyet az ORF-1 tévécsatorna 2010. október elsején1-jén, pénteken közvetitett. Az esemény kapcsán jelent meg a ''Grace And Gratitude'' című 2006-os Olivia album eredeti hanganyaggal, de különleges borítóval, a ''Magic'' és ''Physical'' számok új, csak itt szereplő felvételét tartalmazó bonus lemezzel kiegészített speciális osztrák kiadása.
 
Október folyamán mutatták be az ''1 A Minute'' (percenként egy) című dokumentum-drámát a rákról. A filmben több ismert művész mellett Olivia is közreműködik. Teljesen megújított borítóval harmadszor is kiadásra került Olivia 2001-es karácsonyi lemeze, a '''''[[The Christmas Collection]]'''''. Október 19-én jelent meg az Olivia negyvenedik évordulójára kiadott '''''[[40/40 - The Best Selection]]''''' című, negyven dalt tartalmazó, japán kiadású válogatáslemez. November elsején1-jén kerül boltokba ''Elaine Paige'' brit szinésző/énekesnő ''Elaine and Friends'' című duettalbuma melyen Elaine és Olivia az ''Amoureuse'' című 1974-es Olivia dalt énekli.
 
November 15-én Olivia pályafutása során először lépett fel [[Chile|Chilében]], ahová egy [[Uruguay]]ban tartott koncertről érkezett. A [[Santiago de Chile]]i 12000 személyes Movistar arénában tartott teltházas, igen nagysikerű koncertet. Olivia Edison Peña [[Elvis Presley]] rajongó megmentett bányásszal közösen elénekelte a ''Summer Nights'' című dalt, valamint itt hangzott el először élőben a ''Soul Kiss'' is. November 25-iei kezdettel öt előadásból álló japán koncertturné következett az Olivia 40-ik évfordulója alkalmából [[Japán]]ban kiadott 11 lemezes jubileumi kiadvány tisztetére. Eredetileg két előadásból álló [[seoul]]i ([[Dél-Korea]]) koncertturné is be volt tervezve, ám a feszült politikai helyzet miatt nem kerültek megtartásra. December 7-én [[képregény]] formájában jelent meg Olivia életrajza főként a fiatalabb korosztály számára.
 
Decemberben Olivia részt vett [[Oprah Winfrey]] Ausztráliában készített showműsorában, valamint leszerződött Stephan Elliott rendező ''A Few Best Men'' című, az ausztrál bozótban játszódó vígjátékának egyik szerepére.
* ''Kaleidoscope (TV)'' – [[2009]]
* ''[[Glee]], 1. szezon, 17-es, „Bad Reputation” c. epizód'' - 2010. május 4 (USA bemutató)
* ''[[Grease|Grease - Sing-A-Long]]'' - 2010. juliusjúlius 8 (A Grease különleges, együtténeklős változatának USA mozibemutatója)
* ''1 a Minute'' – [[2010]], október, DVD Régió-1 kiadás 2011. február 8-án
* ''Score: a Hockey Musical'' – 2010. okt. 22 (USA mozibemutató), DVD Régió-1 kiadás 2011. január 8-án
* ''A Few Best Men'' - forgatás 2011. januártól
== Fontosabb televíziós szereplések ==
* ''Pat And Olivia Special'' 1966 AU, Pat és Olivia egyórás tévéshowja
* ''It's Cliff Richard, Christmas Special'' – 1970. december 24, BBC
* ''Getaway with Cliff'' – 1971. augusztus 31, BBC (You Tube-on megtekinthető),
* ''It's Cliff Richard, Christmas Special'' – 1971. december 24, BBC
* ''It's Cliff Richard'' – 1972.január-március, 13 alkalommal, BBC
* ''New Fangled Wandering Minstrel Show'' – 1973, BBC
* ''Sez Les'' (Les Dawson humorista tévéshowja), két alkalommal – 1973. július 28 és szeptember 8, ITV
* ''Euroviziós Dalfesztivál, döntő'' – 1974. április 6 (''Long Live Love'' című dal, 4. helyezés)
* ''Midnight Special'' – 1974. május 24, NBC (Olivia első amerikai tévéfellépése)
* ''Moods Of Love'' 1974. juniusjúnius 25 és julius 14 között négy részben, BBC (egy szám és a hanganyag kivételével nem maradt fennt)
* ''Sound Like Les Dawson - Les Dawson humorista showműsorában'' – 1974. szeptember 4, ITV
* ''New Year's Rockin'Eve'' – 1974. december 31, ABC
* ''Midnight Special'' – 1975. március 7, NBC
* ''Only Olivia'' – 1977. szeptember 23, BBC-2 (You Tube-on megtekinthető)
* ''Olivia'' – 1978. május 17, ABC
* ''Grease Day USA'' 1978. juniusjúnius 9, VH-1
* ''[[Music for UNICEF]] Concert: A Gift of Song'' – 1979. január 9, NBC
* ''Hollywood Nights'' – 1980. április 14, ABC
* ''Royal Variety Concert'' – 1980, Sydney, II. Erzsébet tiszteletére tartott koncert
* ''[[Physical|Let's Get Physical]]'' – 1981, ABC
* ''[[The Rumour|Olivia Down Under]]'' 1988. juliusjúlius 30, HBO
* ''Warm And Tender'' 1989 VH-1
* ''Mothers & others'' - 1990. szeptember 30, ABC
116 360

szerkesztés

Navigációs menü