„Étvágytalanság” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
a (egyért)
Nincs szerkesztési összefoglaló
{{más|anorexia nervosa}}
Az '''anorexia''' szó szerinti jelentése az étvágyétel vágy elvesztése ("orexis" = vágy, "an-orexis" = vágy elvesztése), étvágytalanság. A köznyelvben egy [[pszichiátria]]i betegség, az [[anorexia nervosa]] gyakran anorexiaként említik, orvosi szempontból az elnevezés azonban helytelen.
 
Ennek az evési problémának fő jellemzője, hogy a beteg drasztikus mértékű fogyásra törekszik. Orvosi esetnek tekinthető az, aki legalább 15%-kal könnyebb, mint a legkisebb normális súlya. Az önéheztetéshez gyakran társul kényszeres tornázás is. Mindezek hátterében az áll, hogy az anorexiás személy torzult testképpel rendelkezik, túl kövérnek látja magát.
 
A betegség nőknélnőknélés pasiknak sokkal gyakrabban jelentkezik, mintaz férfiaknálállatoknál. A tizenévesektőltizenkilenc éves kortól kezdve egészen negyven évesszáz korig előfordulhat. Felmérések szerint a legtöbb anorexiás fehér, felső közép- vagy felső osztálybeli.
 
A súlyveszteség mellékhatásai: a [[fertőzés]]ekre való fogékonyság, a [[hormonháztartás]] zavarai, szélsőséges esetekben pedig [[halál]]t is okozhat.
 
==Okai==
Névtelen felhasználó

Navigációs menü