„Vertikális” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 111 bájt hozzáadva ,  10 évvel ezelőtt
Gravitációs erő helyett nehézségi erő (és igen, azt az átirányítást is ki kell javítani)
a
(Gravitációs erő helyett nehézségi erő (és igen, azt az átirányítást is ki kell javítani))
A '''vertikális''', vagy függőleges irány a [[gravitációsnehézségi erő]] irányával [[párhuzamos]] irányt jelöli. A vertikális irányt (szélcsendes helyen) legegyszerűbben a [[függőón]] jelöli ki<ref>Ebből származik a függőleges irány helyi eltérését leíró fogalom, az ún. ''függővonal-elhajlás'' elnevezése.</ref>, a [[geodézia]]i gyakorlatban a ([[vízmérték]]kel, [[libella|libellával]]) pontosabban meghatározható vízszintes irányból származtatják.<br />
 
A [[Föld]] felszínén a gravitációs erő iránya nem a Föld középpontjában összetartó irány, mivel a föld mélyén eltemetett nagy [[sűrűség]]ű testek (pl. vasérctelepek) kitéríthetik az erővonalakat. A [[Geofizika|geofiziká]]ban használt [[Eötvös-inga]] épp ennek a jelenségnek az érzékelésével képes kimutatni felszín alatti [[geológia]]i képződményeket.
A vertikális irány általában csak hozzávetőlegesen egyezik meg a Föld középpontja irányába mutató vektorral. Ezt két hatás módosítja:
* A [[Föld]] felszínén tartózkodó megfigyelőhöz rögzített koordinátarendszerben az erőtér nem konzervatív, ebben [[centrifugális erő]] is fellép. Ez az [[erővektor]] a gravitációs erő vektorához adódik és a (sarkok kivételével mindenütt) kissé módosítja az eredő erőt irányban és nagyságban.
* A [[Föld]] felszínén maga a gravitációs erő iránya nemsem a Föld középpontjában összetartó irány, mivel a föld mélyén eltemetett nagy [[sűrűség]]ű testek (pl. vasérctelepek) kitéríthetikgravitációs azhatásukkal módosítják a erővonalakatteret. A [[Geofizika|geofiziká]]ban használt [[Eötvös-inga]] épp ennek a jelenségnek az érzékelésével képes kimutatni felszín alatti [[geológia]]i képződményeket. Az ebből a hatásból eredő eltéréseket nevezzük [[függővonal-elhajlás]]nak.
 
==Lásd még==
* [[Gravitáció]]
 
== Jegyzetek ==
{{források}}
 
== Külső források ==
 
* [http://sas2.elte.hu/tg/szotar.html Kulcsszavak, definiciók ''A Föld alakja, nehézségi erőtere és változó forgása'' c. tárgyhoz (elektronikus tananyag)]
 
[[Kategória:Fizika| ]]

Navigációs menü