„I. Szuppiluliumasz hettita király” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Hatti nagyhatalom: bőv., tömör.
(→‎Hatti nagyhatalom: bőv., tömör.)
Egészen Hapalláig visszafoglalta az Arzava által megszállt területeket, [[Mitanni]]t pedig legyőzte és vazallusává tette meg veje, [[Sattivazza]] uralma alatt. Kihasználta az [[Ókori Egyiptom|egyiptomi]] [[Ehnaton]] fáraó uralkodása alatti zűrzavart, és elfoglalta a korábban Egyiptomhoz tartozó [[szíria]]i területeket, amelyben nagy szerepet játszott [[Abdiasirta]], [[Amurru]] fejedelme, valamint [[Ríbaddi]], [[Büblosz|Gubla]] fejedelme és [[II. Níkmaddu]], [[Ugarit]] uralkodója. Ezen uralkodók [[Ókori Egyiptom|egyiptomi]] levelezése Ehnaton levéltárában fennmaradt.
 
Szuppiluliumasz a keleti és délkeleti hódításait [[Iszuva]] elfoglalásával kezdte,. amelyEz hosszú ideig [[Mitanni]] fennhatósága alatt állt, majd önállósodott [[Hurrikhurrik|hurrita]] vezetéssel önállósodott. Mitanni uralkodója, [[Tusratta]] gyakorlatilag harc nélkül adta fel nyugati területeit, de fővárosát Szuppiluliumasz ekkor még nem tudta elfoglalni.; Vassukkani[[Vassukkanni]] csak valamivel később jutott a kezére. Mitanni legyőzése azonban megnyitotta az utat [[Szíria]] felé, sőt vélhetően [[Asszíria]] is az érdekszférájába került.
 
Szíria után Egyiptom valószínűleg azért nem került sorra, mert észak felé kellett fordulnia, a feliratok szerint azért, hogy megint a [[Kaska|kaszkákkal]] kellett hadakoznihadakozzon. AEzt kaszkaihadjáratát hadjáratokat pestisjárvány[[pestis]]járvány követte. A harmadik szíriai hadjárata soránhadjáratán már egészen [[Amka]] városáig jutott, és [[Karkemis|Kargamist]] ostromolta, amikor hírül hozták neki egy ''Nipḫururiyaš'' néven említett egyiptomi uralkodó halálát. Általában ezt az eseményt [[Tutanhamon]] haláláhozőt kötikáltalában, de a név nem azonosítható kétséget kizáróan [[Tutanhamon]]nal azonosítják.
 
Mikor azAz özvegy egyiptomi királyné (feltehetőleg Tutanhamon özvegye, [[Anheszenamon]]) írt neki, és férjül kérte Szuppiluliumasz egyik fiát,: aA király, miután követei útján meggyőződött rólajelentették, hogy Egyiptomnak valóban nincs trónörököse, elküldte fiát, [[Zannanza|Cannancát]]. A herceget azonban meggyilkoltákút közben (gyaníthatóan<ref>[[Rodney Castleden]]: Konfliktusok, Szuppiluliumaszmelyek pedigmegváltoztatták a világot. Ventus Libro Kiadó, 2010. p. 22.</ref> [[Ay]] emberei) meggyilkolták. Szuppiluliumasz bosszúból háborút indított Egyiptom [[kánaán]]i és észak-szíriai szövetségesei ellen, és nagy területet elfoglalt. Seregében azonban fertőző betegséget terjedt el, és a kitört járványban halt megmeghalt Szuppiluliumasz, majd utódja, [[II. Arnuvandasz hettita király|II. Arnuvandasz]] is. A betegséget korábban általában [[pestis]]ként határozták meg, amelyetés úgy vélték, hogy az egyiptomi foglyok terjesztettek el. Egy újabb feltételezés szerint a [[tularémia]] nevű baktériumfertőzés volt a járvány oka. Ez egy juhokról emberre is terjedő, halálos betegség, a „hettita pestis”.<ref>[http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=19041 Múlt-kor]</ref>
 
A ''Szuppiluliumasz évkönyvei'', melyeket a király halála után II. Murszilisz állított össze, a kor fontos történelmi dokumentuma. Fennmaradt Szuppiluliumasznak egy Ehnatonhoz (vagy [[Szemenhkaré]]hoz) írt levele is ([[Amarna-levelek|EA]] 41), melyetamit a fáraó trónra lépésekor írt, és kifejezikifejezve abbéli reményét, ogy országaik közthogy fennmarad aországaikviszonyviszonya, ami Ehnaton apja, [[III. Amenhotep]] uralkodása alatt fennálltalakítottak ki.
 
== Építkezések ==

Navigációs menü