„I. Narsak szászánida király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
jav
1. sor: 1. sor:
{{Uralkodó infobox
{{Uralkodó infobox
| név = Narszé
| név = Narsak
| állam =
| állam =
| megnevezés = [[Szászánida uralkodók listája|Szászánida király]]
| megnevezés = [[Szászánida uralkodók listája|Szászánida király]]
25. sor: 25. sor:
|}}
|}}


'''Narszé''' (†[[302]]) a [[Szászánida Birodalom]] királya 293-302 között. A trónt testvére unokájától, [[III. Bahrám]]-tól vette el, annak rövid, mindössze négy hónapos uralkodása után. Újabb Róma elleni háborúba kezdett. A későbbi [[Caius Galerius Valerius Maximianus római császár|Galerius]] császárt (305-311) 296-ban legyőzte az [[Eufrátesz]] melletti [[Callinicum]]ban. 297-ben egy római rajtaütésben vereséget szenvedett, mikor háremével Arméniában járt. A háborút lezáró tárgyalások során a Szászánidák minden, a [[Tigris folyó]]tól nyugatra fekvő területet átengedtek Rómának és ígéretet tettek rá, hogy nem szólnak bele Arménia és Georgia ügyeibe. Ezután a súlyos vereség után Narszé 302-ben lemondott trónjáról, és még ebben az évben meghalt. A trónon fia, [[II. Hurmuz]] követte.
'''Narsak''' (görögül ''Narszész'', †[[302]]) a [[Szászánida Birodalom]] királya 293-302 között. A trónt testvére unokájától, [[III. Bahrám]]-tól vette el, annak rövid, mindössze négy hónapos uralkodása után. Újabb Róma elleni háborúba kezdett. A későbbi [[Caius Galerius Valerius Maximianus római császár|Galerius]] császárt (305-311) 296-ban legyőzte az [[Eufrátesz]] melletti [[Callinicum]]ban. 297-ben egy római rajtaütésben vereséget szenvedett, mikor háremével Arméniában járt. A háborút lezáró tárgyalások során a Szászánidák minden, a [[Tigris folyó]]tól nyugatra fekvő területet átengedtek Rómának és ígéretet tettek rá, hogy nem szólnak bele [[Armenia Magna|Arménia]] és [[Kartli]] ügyeibe. Ezután a súlyos vereség után Narszé 302-ben lemondott trónjáról, és még ebben az évben meghalt. A trónon fia, [[II. Hurmuz]] követte.


==Források==
==Források==

A lap 2010. december 24., 08:06-kori változata

Narsak

Szászánida király
Uralkodási ideje
293 302
ElődjeIII. Bahrám
UtódjaII. Hurmuz
Életrajzi adatok
UralkodóházSasanian dynasty
Született3. század
Elhunyt302
NyughelyeNaqsh-e Rustam
ÉdesapjaI. Sápúr király
Testvére(i)
HázastársaShapurdukhtak of Sakastan
GyermekeiII. Hurmuz király
A Wikimédia Commons tartalmaz Narsak témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Narsak (görögül Narszész, †302) a Szászánida Birodalom királya 293-302 között. A trónt testvére unokájától, III. Bahrám-tól vette el, annak rövid, mindössze négy hónapos uralkodása után. Újabb Róma elleni háborúba kezdett. A későbbi Galerius császárt (305-311) 296-ban legyőzte az Eufrátesz melletti Callinicumban. 297-ben egy római rajtaütésben vereséget szenvedett, mikor háremével Arméniában járt. A háborút lezáró tárgyalások során a Szászánidák minden, a Tigris folyótól nyugatra fekvő területet átengedtek Rómának és ígéretet tettek rá, hogy nem szólnak bele Arménia és Kartli ügyeibe. Ezután a súlyos vereség után Narszé 302-ben lemondott trónjáról, és még ebben az évben meghalt. A trónon fia, II. Hurmuz követte.

Források

Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  


Előző uralkodó:
{{{előző}}}
Szászánida király
293 – 302
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
{{{következő}}}