„Szent Zsigmond prépostsági templom” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pasztillabot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Mátyás király –> I. Mátyás magyar király
BinBott (vitalap | szerkesztései)
a Honvédelmi Minisztérium linkelése
1. sor: 1. sor:
A '''Szent Zsigmond prépostsági templom''' a [[budai Várnegyed]]ben [[1410]] körül épült, a mai [[Szent György tér]]en állt, a volt Honvédelmi Minisztérium romos déli homlokzata előtt. Ebben a templomban temették el [[II. Lajos magyar király|II. Lajos]] gyermekágyi lázban meghalt anyját, [[Candale-i Anna|Candale-i Annát]], valamint [[I. Mátyás magyar király|Mátyás király]] első feleségét, [[Podjebrád Katalin]]t. A [[török uralom]] alatt ''Kücsük dzsámi''nak nevezték. A templom megőrizte középkori alakját, de [[Buda visszafoglalása]]kor, [[1686]]-ban súlyosan megsérült. Romjai még sokáig álltak.
A '''Szent Zsigmond prépostsági templom''' a [[budai Várnegyed]]ben [[1410]] körül épült, a mai [[Szent György tér]]en állt, a volt [[Honvédelmi Minisztérium]] romos déli homlokzata előtt. Ebben a templomban temették el [[II. Lajos magyar király|II. Lajos]] gyermekágyi lázban meghalt anyját, [[Candale-i Anna|Candale-i Annát]], valamint [[I. Mátyás magyar király|Mátyás király]] első feleségét, [[Podjebrád Katalin]]t. A [[török uralom]] alatt ''Kücsük dzsámi''nak nevezték. A templom megőrizte középkori alakját, de [[Buda visszafoglalása]]kor, [[1686]]-ban súlyosan megsérült. Romjai még sokáig álltak.


== Forrás ==
== Forrás ==

A lap 2010. december 18., 11:42-kori változata

A Szent Zsigmond prépostsági templom a budai Várnegyedben 1410 körül épült, a mai Szent György téren állt, a volt Honvédelmi Minisztérium romos déli homlokzata előtt. Ebben a templomban temették el II. Lajos gyermekágyi lázban meghalt anyját, Candale-i Annát, valamint Mátyás király első feleségét, Podjebrád Katalint. A török uralom alatt Kücsük dzsáminak nevezték. A templom megőrizte középkori alakját, de Buda visszafoglalásakor, 1686-ban súlyosan megsérült. Romjai még sokáig álltak.

Forrás

Budapest lexikon II. (L–Z). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 454. o. ISBN 963-05-6411-4