„Propülaia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 846 bájt hozzáadva ,  9 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
{{Világörökségi helyszín infobox|
név=PropülaiaAthéni Akropolisz|
kép=AteneAcropoliPropilei.jpg|
felirat=A Propülaia|
év=1987|}}
 
A '''Propülaia''' az [[athén]]i [[Akropolisz]] kapuépülete.
'''Propülaia''', általában kapuépület, legfőképp az [[athén]]i [[Akropolisz]] [[Mnésziklész]] által tervezett kapuépülete. [[I. e. 437]] és [[i. e. 432]] között épült, de eredeti terve soha nem került kivitelezésre. Az öt átjárójú kaput elöl-hátul hat [[dór oszlop]] által tartott csarnok fogja közre, az első csarnok belsejében [[ión oszlop]]ok álltak. A kapu két oldalára tervezett épületek közül csak az északiakat sikerült csaknem teljesen befejezni, a déli oldal épületei részben [[Periklész]] ellenzékének fellépése, részben a [[Spárta]] elleni háború miatt félbemaradtak. A kapu előtti lépcsőfeljárat a [[Római Birodalom|római]] korban épült.
 
==Leírása==
I.e. 437 és i.e. 432 között épült [[Mnésziklész]] tervei alapján. Stílusa idomulva a [[Parthenón]]hoz, kívülről dór templom formáját mutatja [[timpanon]]nal koszorúzott oszlopsorával. A nyugati homlokzaton a bejáró két oldalán két előreugró szárny található, s emiatt a Propülaia inkább egy palotára hasonlít, mint kapura. Reprezentatív jellegét bizonyítja, hogy értékes építőanyagokból, fehér [[pentelikon]]i és kékesfekete [[Elefszina|eleuszisz]]i [[márvány]]ból építették.
 
Az építmény közepén található a ''bejárócsarnok''. Erőteljes — részben csonka —, alul 1,60 méter széles hat dór oszlopa 8,80 méter magas. Az előreugró két szárny erre néző oldalait szegélyező három-három kisebb (5,85 m magas) dór oszloppal együtt egy zárt oszlopos udvar ([[megaron]]) látszatát kelti.
 
A 18 méter széles, 24 méter hosszú, kétoldalt fallal határolt középső ''kapucsarnoknak'' egykor kazettás mennyezete volt, amelyet 10 méter magas három-három karcsú ión oszlop tartott. A csarnok háromhajós volt, a középsőn haladt át az Akropoliszra vezető ''szent út''. A csarnokot a bejárattól 18 méterre ajtókkal áttört széles márványfal tagolja két részre; az öt különböző nagyságú kijárat mindegyikét a falba illesztett nehéz faajtóval lehetett lezárni. A középső kapu a legmagasabb, amely alatt a szent út haladt; ezt valószínűleg csak ünnepi alkalmakkor nyitották ki. A csarnoknak a kapufal mögötti, rövidebb folytatása nyitott, itt is timpanonnal koszorúzott hat dór oszlop áll, mint a bejáratnál, csak ezek 28 centiméterrel alacsonyabbak. A hatalmas oszlopok épek, a felettük húzódó [[architráv]]val együtt. Ennek több mint felén megmaradtak a [[triglif]]ek és [[metopé]]k, sőt a [[timpanon]] egy része is.
A két előreugró szárny közül a balra eső alapterülete mintegy kétszerese a szemben levő jobb oldalinak. Ez a szárny egy három dór oszlopos nyitott előcsarnokból és innen nyíló falakkal övezett nagyteremből áll. A sokkal kisebb jobb oldali szárny az eredeti terv szerint ugyanakkora lett volna, mint társa, de így ráépült volna a szomszédos [[Niké]]-szentély szabadon álló oltárára, amit a korabeli közvélemény nem fogadott el. Ezért a baloldali szárnyéval egyvonalban megkezdett fal építését abba kellett hagyni, így ez a rész mint egy nyitott oszlopcsarnok épült fel.
 
==Források==
*{{MűvLex copy|3|840}}
 
{{Görögország világörökségi helyszínei}}

Navigációs menü