„Szólásszabadság” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
A '''szólásszabadság''' minden embert (minőségénél fogva) egyenlően megillet, amelyet mindenekelőtt az államnak, mint erőszak-szervezetnek kell tiszteletben tartania.
 
== A szólásszabadság egyetemesjogrendszerbe megfogalmazásaifoglalása ==
[[Kép:Areopagitica 1644bw gobeirne.png|thumb|200px|right|[[John Milton]]: az [[Areopagitica]] című röpirat első kiadásának címlapja.]]
A szólásszabadság jogrendszerbe foglalása érdekében 1644 november 23-án jelenteti meg [[John Milton]] az [[Areopagitica]] című röpiratát. az [[Egyesült Királyság#Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás|Angol Parlament]] [[cenzúra]] törvénye ellen a [[Szólásszabadság|szólás- és lelkiismereti szabadság]] érdekében.
Az [[Areopagitica]] az Egyesült Királyság cenzúra törvényének bírálata és a történelem leghatásosabb és legszenvedélyesebb filozófiai alapokon álló védelme a szólásszabadságnak.
 
==Emberi jogok egyetemes nyilatkozata==
AAz szólásszabadság az ''[[Emberi jogok egyetemes nyilatkozata'']] ([[1948]]) szerint elidegeníthetetlen jog. „Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket”.
 
Az ''Európai Emberi Jogi Bíróság'' egy [[1976]]-os határozata úgy fogalmaz, hogy „a szólás szabadsága nemcsak azokra az 'információkra' és 'eszmékre' vonatkozik, amelyeket az emberek jó néven vesznek […], hanem azokra is, amelyek bántják, felháborítják vagy zavarják […] a lakosság bármely részét”.

Navigációs menü