„Bunraku” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
47 bájt hozzáadva ,  9 évvel ezelőtt
a
Bot: következő hozzáadása: bo:བུན་ར་ཀུ།; kozmetikai változtatások
a (Bot: következő hozzáadása: ro:Bunraku)
a (Bot: következő hozzáadása: bo:བུན་ར་ཀུ།; kozmetikai változtatások)
A '''bunraku''' egy japán bábművészeti színház megnevezése. A bunraku szót egyúttal a bábokra is használják. A legnevezetesebb színháza [[Japán]]ban Iidában van. A Suwa szentély területén található a színház épülete. Az itteni együttes 1688 óta létezik és dolgozik, folyamatosan.
 
== A bunraku bábok ==
A bunraku bábok igen nagy méretűek, elérhetik az másfél méteres nagyságot is, általában azonban inkább méteresek. Gazdag öltözetük hosszú ideig, gondos munkával készül. A vázat fából, a ruhákat pedig természetes ruhaanyagokból formálják. A bunraku bábokat három ember mozgatja. A fő játékos az, aki a fejet (az arcot), és a jobb kezet irányítja, míg a bal kezet is, és a lábakat is egy-egy társa mozgatja. Igen fontos az, hogy a bábokat mozgató színészek összehangoltan dolgozzanak. Japánban azt tartják, hogy az igazán élethű mozgatáshoz 10 évet is el kell tölteni egy-egy mozgató szerepkörben.
 
== A Kuroda Együttes Színháza Iidában ==
A bunraku bábszínjátszás központja Japánban Iida. A városka 100 000 lakosú és a Japán Alpok vidékén, Tokiótól 300 kilométerre nyugatra fekszik. A színház a város szélén álló Sowa Szentély területén található. Van nyári, szabadtéri színpada is, és téli játszásra alkalmas színházterme is. A város központjában külön múzeum mutatja be néhány darab bábalakjait.
 
== A bunraku [[bábszínház]]i előadás ==
A színházi előadáson föllép a mesélő, aki a színpad szélén, egy magaslaton ülve mondja el a történetet. Az előadást egyetlen hangszeres művész kíséri, aki a samisen nevű hangszeren játszik. Régebben a mozgató bábművészek láthatatlanok voltak, ma már azonban fekete ruhában mozogva és mozgatva a bábot ők is láthatók a színpadon.
 
A bunraku színjátszás fölvirágzása a 17. századra esik. Ez a Tokugawa shógunátus, vagyis az Edo korszak ideje Japánban. A bunraku színjátszás sikerében fontos szerepe volt Csikamatszu Monzaemonnak, aki sok színdarabot írt.
 
== Irodalom ==
Matthew Johnson: A Brief Introduction to the History of Bunraku. The Puppetry Homepage.
 
== Külső hivatkozások ==
* [http://www.bunraku.org A Bunraku Bábcsoportról]
* [http://www.asianinterstage.com/tonda/ Hagyományos Japán Bunraku bábok]
* [http://www2.ntj.jac.go.jp/unesco/bunraku/en/contents/creaters/operator.html A Japán Művészeti tanács bevezetése a Bunraku színházba]
 
 
[[Kategória:Japán kultúra]]
[[ar:بونراكو]]
[[az:Bunraku]]
[[bo:བུན་ར་ཀུ།]]
[[cs:Bunraku]]
[[de:Bunraku]]
156 556

szerkesztés

Navigációs menü